Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Održano prelo, osniva se udruga

Skupina entuzijasta iz Bača, na čelu sa Stipanom Jurkovićem, te Damirom i Blaženkom Balić, organizirala je u subotu, 28. siječnja, u ugostiteljskom objektu »Vranjak« VU Karađorđevo, izuzetno uspjelu zabavnu večer pod nazivom »Šokačko prelo 2006«. Stotinjak nazočnih, uz nadahnutu svirku i pjesmu »Bereških tamburaša«, dobar zalogaj i bogatu tombolu u najboljem su raspoloženju dočekali jutarnje sate. 
»Ovo je samofinancirajujuća priredba, prva koju smo organizirali, a nadam se ne i posljednja. Nas desetak okupilo se u inicijativni odbor za formiranje HKUD-a u Baču, kako bismo kanalizirali inicijative i želje mladih šokačkih Hrvata iz ovoga mjesta. Uz moralnu potporu predsjednika općina Bač Tomislava Bogunovića, te stručnu i savjetodavnu pomoć čelništva HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani, nadam se da ćemo ovu inicijativu privesti koncu najdulje za mjesec dana, kad očekujem održavanje osnivačke skupštine HKUD-a ‘Šokačka kazina Ivan Evetović’ – Bač«, otkriva nam jedan od idejnih tvoraca ovoga projekta Stipan Jurković. 
PROGRAM: Program je počeo Dumendžićevom pjesmom »Zvuci bisernice« koju je odrecitirala Blaženka Balić i tamburaškom numerom »Vesela je Šokadija«. Član organizacijskog odbora Stipan Bošnjak pozdravio je uzvanike – predsjednika općine Bač Tomislava Bogunovića sa suradnicima, predsjednicu Društva hrvatskih žena Vukovar Faniku Janko sa suradnicama, te predstavnike NIU »Hrvatska riječ«, HKUD-a »Vladimir Nazor« iz Sombora, HKUPD »Dukat« iz Vajske i Bođana i KPZH »Šokadija« iz Sonte – te nazočne izvjestio o provedenim predradnjama glede osnivanja HKUD-a u Baču i poželio im dobru zabavu na prelu. 
 U umjetničkom dijelu programa, kojega je vodio Ivica Straćinski, smjenjivale su se pjesme Josipa Dumendžića-Meštra, izvodi iz povijesti Šokaca na ovim prostorima i glazbene numere. Za poetski i povijesni dio programa zaduženi su bili članovi »Dukata«, a za glazbeni dio večeri Bereški tamburaši. Poslije programa uslijedila je večera, a potom pjesma i ples koji su potrajali do jutarnjih sati. Bereški tamburaši su znali zapaliti nazočne. Šokačko i gajdaško kolo, malo Bačko i veliko Bačko, Logovac i Podvoj, a u kasnijim satima i sporiji ritmovi, smjenjivali su se na repertoaru; plesači i tamburaši bili su neumorni. Šokadija je pjevala i plesala kako to samo ona zna, iskreno i od srca. 
GOŠĆE IZ VUKOVARA: Ni gošće iz Vukovara nisu zaostajale niti u pjesmi niti u plesu. »Iskreno se radujem pozivu na jedno ovako druženje, a osobito me veseli najava formiranja još jednoga HKUD-a na području Vojvodine. Moje Društvo aktivno radi na očuvanju tradicije na svim prostorima na kojima obitavaju Hrvati. Ova čista, nepatvorena šokačka ikavica koja se govori na području srednje i zapadne Bačke prava je glazba za moje uho. To je blago, koje treba očuvati pod svaku cijenu, a društvo ‘Hrvatska žena’ pružit će svaku moguću potporu«, kaže za »Hrvatsku riječ« predsjednica Društva Fanika Janko. Ovo društvo je osnovano 1921. godine i djelovalo je sve do 1945. Obnovljeno je 1991. godine, u progonstvu u Zagrebu, a danas ima 32 podružnice u Hrvatskoj i BiH, jednu u Čikagu i jednu u Australiji. Po rječima predsjednice Društvo je otvoreno za suradnju sa svim hrvatskim udrugama u SiCG. 
 
POTPORA OD STRANE »DUKATA«: Veliki doprinos u organizaciji ovoga Prela, dali su članovi HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani. »Drago mi je da će se u našoj općini osnovati još jedna hrvatska kulturno-umjetnička udruga, da nećemo ostati usamljeni, a velika mi je želja da i Plavna, koja ima jaku tradiciju, učini pomak na tom planu. ‘Dukat’, kao prvoosnovana hrvatska udruga u našoj općini pružit će im u toj nakani svu moguću potporu. Večerašnja manifestacija pokazala nam je da postoji velika volja i želja kod budućeg članstva za organiziranim druženjem i nastupima, a isto tako i naklonost lokalne vlasti na čelu sa predsjednikom općine Tomislavom Bogunovićem. Bio bi veliki grijeh ne iskoristiti takvo ozračje«, kaže za »Hrvatsku riječ« predsjednik »Dukata« Pavle Pejčić. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika