Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet 
Srpska liga Vojvodina
U opreznoj igri domaćini spretniji

STARA PAZOVA – U 15. kolu Bačka 1901 je na gostovanju u Staroj Pazovi poražena od Jedinstva rezultatom 2:0 (0:0). Utakmica je skoro cijelo prvo poluvrijeme igrana u sporom ritmu. Dojam je da su oba takmaca vodila više računa o čuvanju svoje mreže nego o ugrožavanju protivničke. Jedinu ozbiljnu prigodu imali su domaćini nakon kornera u 25. minuti, ali je Pilipović bravurozno izbio loptu iz gornjeg kuta. Više uzbuđenja bilo je u nastavku, poglavito pred vratima Subotičana. Domaćini su pogocima u 54. i iz kaznenog udarca u 61. minuti ostvarili važnu pobjedu. Nakon drugog pogotka igra Bačke 1901 je splasnula, a jedina svijetla figura ostao je vratar Pilipović, po mnogima najbolji igrač utakmice. U narednom kolu Subotičani će ugostiti ekipu Radničkog 1912 iz Sombora.

Kraj pobjedničke serije

PEĆINCI – Nogometaši čonopljanske Sloge u 15. kolu su na gostovanju kod Feniksa 1995, koji je ovoga puta bio domaćin u Pećincima, poraženi rezultatom 3:1 (2:1). Domaćini su bolje otvorili utakmicu, pa su mrežu vratara Bulovića zatresli već u 12. minuti. Napadali su i gosti, ali su domaćini stvorili više prigoda. Iz jedne od najizglednijih podvostručili su prednost u 43. minuti. Simić je pogotkom prepolovio prednost domaćina i vratio Slogu u igru svega minutu kasnije. U nastavku Čonopljanci ozbiljno napadaju, no, domaćini su sve njihove pokušaje na vrijeme spriječili. Novim pogotkom u 72. minuti otklonili su i svaku neizvjesnost glede rezultata. Ovom pobjedom Feniks 1995 je prekinuo pobjednički niz Sloge od tri utakmice zaredom. U narednom kolu Čonopljanci će ugostiti ekipu devetoplasiranog Radničkog iz Zrenjanina. 

Pobjeda u derbiju

SOMBOR – Nogometaši somborskog Radničkog 1912 u derbiju 15. kola na svojem travnjaku su porazili ekipu OFK Vršca rezultatom 2:0 (1:0). Domaćini su igrali lepršavo, pritom stvorivši veći broj izglednih situacija pred vratima Vrščana, a i gosti su u nekoliko navrata ozbiljno priprijetili iz brzih kontranapada. Za prednost Somboraca na asistenciju Švelje strijelac je bio Terzić u 30. minuti. U nastavku se igralo isto, a konačni rezultat postavio je Antunić u 88. minuti. Ovom pobjedom Radnički 1912 je izbio na 5. mjesto prvenstvene ljestvice. U narednom kolu Somborci će gostovati u Subotici kod Bačke 1901.

Vojvođanska liga Sjever
Peti poraz zaredom

LOVĆENAC – Somborski Radnički je u 13. kolu na gostovanju u Lovćencu poražen od Njegoša rezultatom 2:0 (1:0). Domaćini su bolje otvorili utakmicu, igrali su dosta agresivno, a Somborci su prijetili iz kontranapada. Terensku inicijativu ekipa Njegoša je realizirala pogotkom iz slobodnjaka u 43. minuti. U nastavku su zaigrali još agresivnije, pa su već u 51. minuti podvostručili prednost, što je bio i konačni ishod. Iako su skoro cijelo drugo poluvrijeme imali igrača više, nogometaši Radničkog nisu uspjeli materijalizirati brojčanu prednost, pa su zabilježili peti poraz zaredom i opasno se približili ekipama sa začelja. U narednom kolu Radnički će ugostiti devetoplasiranu Bačku iz Pačira. 

Poraz Tavankućana 

BAČKA PALANKA – Tavankut je u utakmici 13. kola na gostovanju u Bačkoj Palanki od susjeda na ljestvici, ekipe Krila Krajine, poražen rezultatom 2:0 (0:0). U odličnoj utakmici igralo se obostrano napadački, a domaćini su bili spretniji pred protivničkim vratima. Iako je bilo prigoda ispred oba vratara, u prvom poluvremenu mreže se nisu tresle. U nastavku, već u 48. minuti, domaćini su došli u prednost. I Tavankućani su imali svoje prigode, međutim, za njih je domaći vratar bio nesavladiv. Za sigurnu pobjedu napadači domaćina podvostručili su prednost u 85. minuti. U narednom kolu Tavankut će ugostiti trećeplasiranu Mladost iz Turije.

Imenjaci podijelili bodove

BAČKI PETROVAC – U derbiju 13. kola OFK Mladost Apa je na teškom gostovanju u Bačkom Petrovcu kod doprvaka Mladosti uspjela sačuvati svoju mrežu i u igri bez zgoditaka osvojiti bod koji će im puno značiti u nastavku prvenstva. Nakon odigranih 13 kola Apatinci zauzimaju šestu poziciju na ljestvici i iz prikrajka vrebaju greške vodećih ekipa. U narednom kolu OFK Mladost Apa će ugostiti zahuktalu ekipu Krila Krajine iz Bačke Palanke, iza koje je serija od tri pobjede zaredom. 

Područna liga Sombor
Nenadani poraz

SOMBOR – Oslabljena ekipa ŽAK-a u 14. kolu je na domaćem travnjaku poražena od Kulpina rezultatom 1:3 (0:1). Neočekivano, gosti su došli u Sombor napasti domaćine, pa su se u takvoj igri bolje snašli i tri puta zatresli mrežu željezničara. Kako se napadači Somboraca nisu iskazali, gosti su, zahvaljujući ovoj pobjedi na ljestvici pretekli ekipu ŽAK-a. U narednom kolu Somborci će gostovati u Srpskom Miletiću kod četrnaestoplasiranog Zadrugara.

Četvrti poraz zaredom 

RUSKI KRSTUR – Ekipa Tvrđave iz Bača u 14. kolu na gostovanju u Ruskom Krsturu poražena je od četvrtoplasiranog Rusina rezultatom 3:1 (2:0). U prvom poluvremenu domaćini su bili uvjerljivi i efikasniji od Bačana, pa su u prednost došli već u 15. minuti pogotkom iz penala. Četvrt sata kasnije prednost su podvostručili, a minutu prije odlaska na odmor Ralević je bio u prigodi da prepolovi prednost domaćina, međutim, samo je uzdrmao vratnicu. Nakon odmora gosti su igrali ofenzivnije, a u 68. minuti, pogotkom Maleševića umanjili su prednost Rusina na 1:2. Konačni rezultat domaćini su postavili u 90. minuti. U narednom kolu Tvrđava će ugostiti trinaestoplasiranu Budućnost iz Gložana. 
Područna liga Subotica
Svakom po bod

KUCURA – U derbiju začelja 12. kola Radnički 1905 je na gostovanju u Kucuri rezultatom 1:1 (0:1) otkinuo bod ekipi Iskre. Izravni rivali u borbi za opstanak igrali su oprezno, više vodeći računa o svojoj nego o protivničkoj mreži.  Oba rivala su u skupini najugroženijih ekipa, stoga Bajmačani mogu biti zadovoljni bodom osvojenim na protivničkom travnjaku. U narednom kolu Radnički 1905 će u novom derbiju začelja gostovati u Savinom Selu kod dofenjeraša Budućnosti.

Podjela bodova

ĐURĐIN – U 12. kolu Đurđin je ugostio susjeda na ljestvici, ekipu Tornjoša i s njom rezultatom 1:1 (0:0) podijelio bodove. Tako je neočekivano propustio priliku da nakon ove utakmice na ljestvici pretekne rivala. U narednom kolu Đurđin će gostovati u Novom Žedniku kod trećeplasiranog Preporoda. 

MNL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Odmorni za šokački derbi

MONOŠTOR – Dunav je u 11. kolu bio slobodan. U narednom će, u šokačkom derbiju, ugostiti starog rivala, Dinamo 1923 iz Berega. 

Novi poraz 

BEREG – Dinamo 1923 iz Berega u 11. kolu je na svojem travnjaku rezultatom 2:4 (1:2) poražen od zahuktalog Hajduka iz Stapara. Berešci su i u ovom kolu igrali nekompletni, pa sve dok nema opasnosti od ispadanja u beton ligu, porazi ne brinu čelništvo kluba. U narednom kolu Dinamo 1923 će u šokačkom derbiju odmjeriti snage s Dunavom u Monoštoru.  
Rukomet žene
Prva liga Sjever
Preokretom do pobjede  

SOMBOR – Povratnice u Prvu ligu Sjever, ŽRK Ravangrad iz Sombora, na premijernoj ovosezonskoj utakmici preokretom su ostvarile pobjedu rezultatom 24:21 (10:15) protiv Radničkog iz Bajmaka. Početak utakmice nije bio obećavajući za Somborke. Gošće, iskusnije i tjelesno jače, igrale su čvrsto, ne dopuštajući mladim Somborkama rezultatski priključak. Na odmor se otišlo s +5 za Bajmačanke. Nakon pauze ravangrađanke su igrale kao preporođene. U prvih deset minuta nastavka uspjele su poravnati, a u završnici se i odlijepiti i zabilježiti prvu prvoligašku pobjedu. Najefikasnija kod Somborki bila je Benjak s 8 pogodaka, Lazić 5, Ćirić 4, Vezmar 4 i Cvetković 3. 

Boćanje 
Somborcima srebro u Herceg Novom

HERCEG NOVI – Na međunarodnom boćarskom turniru održanom u Herceg Novom nastupile su ekipe iz četiri ex jugoslavenske države, među njima i BK Sombor. Somborci su u konkurenciji ekipa zauzeli drugo mjesto iza Maina iz Budve. Ekipe su se nadmetale u dvije discipline. Somborci su bili drugoplasirani u nadmetanju trojki. Nešto slabiji plasman ostvarili su u preciznom izbijanju. U toj disciplini pobijedila je domaća ekipa Meljine, ispred Vala i Radiše iz bosanskohercegovačkog Čitluka, koji je zauzeo treće mjesto u generalnom plasmanu. Konačan poredak: Maini (Budva), Sombor, Radiša (Čitluk), Meljine, Palma (Tivat), Val (Herceg Novi), Altina (Beograd) i Gornja Vrućica. Natjecanje u drugom dijelu programa bilo je revijalne naravi. Pojedinci su se nadmetali u dvije discipline. Đoko Zvicer iz tivatske Palme bio je najbolji u valjanju, a Nenad Kovačević iz Sombora u izbijanju.
Ivan Andrašić


Iznenađenja

Deseto kolo Prve hrvatske nogometne lige donijelo je tri velika rezultatska iznenađenja i na najbolji način potvrdilo činjenicu kako je nacionalni šampionat dinamičan i neizvjestan. Izuzev, naravno, kada je u pitanju Dinamo i njegova neprikosnovenost. Ali i šampion je ostao »okrznut« prošloga vikenda.
Naime, posve posrnula i trenutačno pretposljednja Lokomotiva uspjela je na svom terenu izboriti veliki remi protiv modrih, te na najbolji način iskoristiti njihov premor od teškog susreta protiv CSKA u Moskvi (0:0). No, ta okolnost nikako ne umanjuje odličnu igru lokosa i navještaj kako bi se konačno mogli vratiti na pravi kolosijek koji ih je u prošloj sezoni doveo do vicešampionske pozicije.
Druga dva dijela Hrvatske, na posve suprotnim geografskim stranama, Istra i Dalmacija bile su posebno ponosne na svoje hrabre predstavnike. Redoviti stanari Donjeg doma 1. HNL, Istra, odnosno novopečeni prvoligaš Šibenik, zabilježili su posve neočekivane pobjede protiv istaknutih predstavnika Gornjeg doma, Hajduka, odnosno Rijeke. Puljani su minimalnim rezultatom (1:0) vrijednim tri velika boda ispratili Splićane put doma i još veće neizvjesnosti glede budućnosti kluba koji se nalazi u strašnoj organizacijskoj, a samim time i rezultatskoj krizi. Ponos svoga dijela Dalmacije, Šibenik je svojim zagriženim navijačima darovao pobjedu protiv europske Rijeke (2:0) i na najbolji način iskoristio zamor drugog hrvatskog predstavnika u igranju na dva kolosijeka. S nova tri boda Šibenčani su skočili na sedmo mjesto sa solidnih deset bodova koliko, uostalom ima i, primjerice, Hajduk.
Ali zato nije bilo iznenađenja u duelu Slavena i Osijeka, jer je momčad najboljeg trenera u ligi Nenada Bjelice izborila gostujuću pobjedu (1:0) i opravdala najavu kako će se boriti za naslov.
Jedno je sigurno, osobito nakon ovog prvenstvenog kola kojim je natjecanje 1. HNL ušlo u svoju drugu trećinu: niti jedan susret i teren više nisu rezultatski sigurni niti za jednu momčad. Što je odlično za budućnost hrvatskog nogometa. Kako na planu europskog klupskog nogometa, tako i na polju europskih i svjetskih reprezentativnih akcija.
Konačno, unatoč manjoj rezultatskoj krizi uslijed smjene generacija, Hrvatska je ipak sve do SP u Kataru 2022. godine, još uvijek, aktualni viceprvak svijeta.
D. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika