Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neka sasvim drugačija mjesta

Pisanje o Havajima me je potaknulo na razmišljanje o drugačijim destinacijama i gradovima, a kako smo često skloni da sve što je drugačije od onoga na što smo navikli nazovemo čudnim, sve destinacije koje sam za ovaj tjedan izdvojila, nazvat ću čudnim. I ne, ovom prilikom ne mislim na čudnovate živote u plemenima, životu u skladu s prirodom, niti okruženost prirodnim ljepotama, nego više na drugačije, čudne okolnosti civilizacijskog momenta. 
No, da ne bih unosila zabunu i odgađala konkretnu priču, krećem s ljestvicom i na prvo mjesto stavljam grad u kojem se ne umire. Odmah sam pomislila kako se radi o gradu čiji su stanovnici besmrtni, iako ne znam kako sam to točno zamislila, ali ipak nije to u pitanju. U najsjevernijem gradu na svijetu, Longjearbjenu, koji se nalazi na norveškim otocima Svalbard, ukoliko je neki stanovnik teško bolestan ili na samrti, hitno ga prevoze avionom ili brodom do norveškog kopna. Naravno da se odmah zapitate što je s ljudima koji iznenadno umru. E, pa u tim situacijama, taj mještanin neće biti pokopan u gradu. Ovo nije jedino drugačije u ovom gradu nego je zabranjeno i držanje mačaka, jer se smatra da ugrožavaju populaciju ptica, ali je zato mještanima dozvoljeno hodati s puškama zbog velike opasnosti od polarnog medvjeda, čija se populacija ovdje procjenjuje na preko 3.000. 
Kada netko ipak umre, valjalo bi ga pokopati i zato postoje groblja, ali se na jednom groblju nalazi grad. I to na najvećem groblju na svijetu, Vadi Al-Salamu. Na ovom groblju pokopano je pet milijuna tijela, a pokopi se i dalje obavljaju. A čudan grad na ovom najvećem groblju je Najaf u Iraku.

Sve što vam treba u jednoj zgradi

Zapravo, ne samo da je sve što je potrebno u jednoj zgradi nego su i svi ljudi ovog čudnog mjesta u toj istoj zgradi. Riječ je o gradiću Vitier koji se nalazi na Aljaski. Ovaj uspavani gradić broji 200 stanovnika i svi su susjedi jedni drugima, jer žive u istoj zgradi, ali pod istim tim krovom idu i u školu, na posao, u teretanu, trgovinu... Još jedna zanimljivost je ta da se do ovog gradića stiže tunelom koji se navečer zatvara, pa je lako moguće da poslije kina u susjednom gradu noć provedete u kolima ukoliko ne stignete prije zatvaranja tunela.
Monovi u Nebraski je dospio na ovu čudnovatu listu, jer je on grad sa samo jednom stanovnicom, Elsi Eler, koja je sa svoje 84 godine i gradonačelnica, vijećnica, službenica, vodi knjižnicu, plaća samoj sebi porez i ispunjava sve dužnosti jednog grada. Ovaj grad su osnovali češki migranti i nekada je u njemu živјelo oko 200 žitelja, ali je danas u njemu samo Elsi.

Grad smeća

Ovom prilikom smeće nije nikakva metafora nego je riječ o pravom smeću skoncentriranom u čudnom naselju Manšijat naser u Egiptu, koje broji 260.000 stanovnika. Svi stanovnici ovog naselja bave se recikliranjem, pa ne čudi što uspiju reciklirati 90 posto smeća, što je, po nekim podacima, četiri puta više nego što uspiju kompanije za reciklažu. Ovo je još i važnije ako sagledamo činjenicu da ovdje završi sav otpad glavnog grada.
Da grad definiraju njegovi stanovnici svjedoči i Gibsonton koji se nalazi u američkoj državi Florida i ima 14.234 stanovnika. Ono što je zanimljivo je da u ovom gradu žive umirovljeni radnici cirkusa. Umjesto pasa, njima po dvorištu šetaju veoma interesantni kućni ljubimci, poput slonova i majmuna. Prvi stanovnici ovoga grada bili su džin od 2,4 metra pod imenom Al i njegova supruga Jenny, koja je imala svega 76 centimetara.
Nevjerojatne su mi sve ove čudnosti navedenih gradova, a sigurna sam da za mnoge nikada nećemo ni čuti. Naravno, ostalo je još dosta onih koje nisam spomenula kao što su Zatvoreni grad, ili Grad duhova, ili možda Grad zore... Niz je predugačak i lako je biti čudan u ovo šašavo i ukalupljeno vrijeme.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika