Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi zemunski župnik, osnutak Bunjevačkog momačkog kola

24. listopada 1920. – Neven javlja da je Subotički nogometni podsavez zaključio da izabere Neven svojim službenim glasilom.

24. listopada 1929. – Neven javlja da je Josip Vuković Đido oslobođen optužbe za klevetu, koju je protiv njega podigao Svetozar Udicki, učitelj, školski nadzornik, upravitelj Šegrtske škole i ravnatelj Zaklade Marije Tošinice.

25. listopada 1940. – Bunjevačke novine demantiraju pisanje Subotičkih novina da se država bunjevačkom rodoljubu Ivanu Malagurskom Tanaru odužila tako što ga je otpustila iz prosvjetne službe. Objašnjavaju da je Tanar sam dao otkaz.

26. listopada 1930. – Hrvatska straža javlja da je đakovački biskup Antun Akšamović 19. listopada svečano ustoličio novog zemunskog župnika Ivana Šulca. Svečanosti su prisustvovali predstavnici vlasti i cjelokupno katoličko stanovništvo. Katolička društva su priredila svečanu akademiju na kojoj je proslov držao odvjetnik Živko Bertić.

27. listopada 1917. – Zagrebačka Hrvatska njiva prenosi pismo, koje je napisao »jedan čitatelj, vojnik, Bunjevac, a osjećajem Hrvat«. Tu između ostalog piše: »Prije trideset do četrdeset godina posjedovali su Bunjevci i Šokci mnogo, mnogo zemlje, ali za ovo nekoliko godina izmaklo im se imanje ispod nogu tako, da one porodice, koje su nedavno imale 20-30 jutara zemlje, nemaju sad više od 1-2 jutra.«

27. listopada 1939. – Subotičke novine javljaju da je Josip Đurić, bivši vajštanski župnik, pušten na slobodu i oslobođen svake krivnje.

27. listopada 1939. – Subotičke novine javljaju da je 26. listopada u prostorijama Hrvatske žene u Zagrebu Društvo bačkih Hrvata priredilo prijateljsku večer pod nazivom Bunjevačko-šokački razgovor.

27. listopada 1939. – Subotičke novine javljaju da je u Rimu prikazao svoju prvu svetu misu Ladislav Marković rodom iz Monoštora, koji je tamo proveo već tri godine na studiju na Karmelskom učilištu Teresianum.

28. listopada 1938. – Subotičke novine javljaju da je 22. listopada odvjetnički vježbenik Ivan Malagurski položio ispit pred novosadskom odvjetničkom ispitnom komisijom.

28. listopada 1938. – Subotičke novine javljaju da je 23. listopada u Somboru održan sastanak radnog odbora HSS-a za Bačku, Banat i Baranju. Na sastanku su bili prisutni među inim Josip Vuković Đido, Mićo Skenderović, Mihovil Katanec, Grgo Vuković i drugi. Zaključili su da HSS istupi samostalno u srezovima Sombor, Subotica, Apatin, Odžaci, Daruvar i Batina.

29. listopada 1920. – Neven javlja da je Matija Evetović, nastavnik Velike gimnazije u Subotici, položio profesorski ispit iz hrvatsko-srpskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Zagrebu.
29. listopada 1920. – Subotičke novine javljaju da je 24. listopada održana osnivačka skupština Bunjevačkog momačkog kola, katoličke prosvjetno-odgojne i zabavne organizacije mladeži.

30. listopada 1918. – Zagrebačke Novine donose dopis jednog suradnika iz Bačke pod naslovom Banat, Bačka i Baranja pripada Jugoslaviji, gdje piše da su od 2,1 milijuna stanovnika Bačke, Banata i Baranje polovica, odnosno 1.022 milijuna, Jugoslaveni.

30. listopada 1920. – Neven javlja da je podgradonačelnik Subotice Joso Prćić položio u Zagrebu odvjetnički ispit s odličnim uspjehom.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika