Arhiv tekstova Arhiv tekstova

A la Croate

Dan kravate obilježava se 18. listopada, te su učenici hrvatskih odjela dan kasnije, 19. listopada, obilježili i prisjetili se povijesti kravate. Za sve one koji ne znaju, kravata je dekorativni odjevni predmet koji se nosi oko vrata, provučen ispod okovratnika košulje. Najčešće ju nose muškarci, no često možete vidjeti i žene s kravatama ili ukrasnim vrpcama – rupcima koji su poput kravate zavezani oko vrata.
Kravata zapravo i nije samo ukras nego ona predstavlja i slavlje dostojanstva. Izvorni je hrvatski proizvod i ima zanimljivu povijest. U početku je kravata bila naziv za rubac oko vrata po kojem su biti prepoznatljivi hrvatski vojnici, koji su se borili u Tridesetogodišnjem ratu pod francuskom zastavom. Ovaj modni detalj izazvao je divljenje kod Parižana, a mladi francuski kralj Ljudevit XIV. je počeo nositi kravatu sa svojih 7 godina, još 1646. godine. Odjevni premet – kravatu, Parižani su nosili a la Croate (na hrvatski način). Baš tako i učenici hrvatskih odjela u školu su došli s kravatama oko vrata. Ako tko i nije imao kravatu, napravili su svoju kreaciju crtajući je i ukrašavajući po vlastitoj želji. Zamislite kakve su se sve kreacije našle na kravatama.   
Učenici OŠ Matija Gubec iz Tavankuta i ove godine odlučili su u središtu Subotice upoznati građane s ovim modnim dodatkom. Tako su 20. listopada prošetali na Gradskog trgu s kravatama oko vrata, ali i s prikladnim flajerima koje su dijelili sugrađanima. Na flajeru su prikazali kako su prijašnjih godina obilježavali ovaj dan u svojoj školi, a na poleđini se nalazi QR kod za popunjavanje online kviza koji se nalazi na njihovoj mrežnoj stranici škole. 
Učenik 7. razreda ove škole Fabijan Dulić pojasnio je kako na dan kravate svake godine u školi nose ovaj modni detalj, čitaju prikladni tekst i tako obilježavaju ovaj dan. 
S učenicima na Trgu su bile i nastavnica hrvatskog jezika i književnosti Morena Rendulić i nastavnica hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture Josipa Kojić koja je rekla:
»Kravata je odjevni detalj koji je nastao u Hrvatskoj. Kroz nastavu hrvatskog jezika obilježavamo razne datume koji su vezani za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda, pa samim time obilježavamo i dan kravate. Kao i ranijih godina, u grad Suboticu smo donijeli nešto drugačije. Svake godine se potrudimo donijeti nešto novo i tako pokazati sugrađanima ono što radimo«. 
Osim što su sugrađani imali priliku upoznati se s kravatom i njenom poviješću, svi koji su željeli imali su priliku i fotografirati se na poseban način. Scenografiju za ovo fotografiranje izradio je bivši nastavnik ove škole Kristijan Milanković. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika