Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Isprekidano jezero

Već dvije godine kupujem dublje tenisice za planinarenje i nikako da ih kupim. Najveći problem pri izboru je svakako cijena. Koštaju mnogo, a kada dočekam sniženja, moga broja obično ne bude na stanju. I tako, tko što, ja klikćem, okrećem kataloge, čekam cijene i maštam o dubokom paru tenisica. Neki dan su me pronašle i sve se poklopilo i sad sam ponosni vlasnik, koji ni u najavi nema neko putovanje. Zapravo, baš ovog vikenda je trebalo da odem na Homolje, ali splet okolnosti se nije složio s tom idejom, pa me eto opet na istom mjestu, kako putujem kroz računalo i razgovore s prijateljima.

U Sloveniju se može

U posljednjih mjesec dana sve više njih odlazi u Sloveniju. Prvo se drugarica javila s porukom da je Izola lijepa, onda su dva drugara otišla u Ljubljanu i to mi je bilo dovoljno za pokušati otići bilo gdje u Sloveniju. Zaista, dva ili tri puta do sada sam bila u Sloveniji i mislim da me ni jedno mjesto tamo ne može razočarati. Baš je nekako bajkovita... Ipak, nećemo ići iz par nekih, meni ne dovoljno dobrih razloga, ali tako je kako je.
- Daj mi destinaciju za Sloveniju. Nešto zbog čega ću još više patiti, jer ne putujemo.
- Cerkniško jézero. Gomila šuma, sa sve stazicom kroz šume, jezerima s pastrvama...
Nakon toga je uslijedila i legenda o dva zamka u Cerkniškoj krajini, Karlovac i Šteber i o mržnji koja je nastala između dvije plemićke obitelji prouzrokovanoj dvobojom iz ljubomore. I kako to biva u svim dobrim legendama, sin jedne obitelji se zaljubljuje u kći druge obitelji, između njih raste ogromna ljubav, koju im nitko ne odobrava. Ostaju vjerni jedno drugome do kraja, na razne načine smišljaju susrete i na kraju mladi umiru. On je ubijen u pokušaju da tu večer stigne do nje, a ona, kada je saznala za njegovu smrt, rješava oduzeti sebi život i skače u jezero. Jezero ih je spajalo i ono im je odnijelo živote i samo ono zna njihovu cijelu priču.
Ovo je zaista najkraća verzija legende, ali i samo postojanje legende golica maštu više. 

Zemljopis

Cerkniško jezero se nalazi u južnom dijelu Cerkniškog polja, najvećeg krškog polja u Sloveniji. Jedini površinski pritok jezera je potok Cerkniščica. Jezero je dugo 10,4 km, široko 4,7 km s maksimalnom dubinom od 10 m. Obično se zadržava na cerkničkoj ravnici oko osam mjeseci godišnje. Voda se obično širi na površini od 20 km2, ali u najvećoj mjeri jezero pokriva površinu od skoro 30 km2. Kad se napuni, Cerkničko jezero postaje najveće jezero u Sloveniji.
Cerkničko jezero je zapravo jedno od najvećih isprekidanih jezera u Europi. Pojavljuje se svake godine na kraškom polju (ravnici), zahvaćenom između brda Javorniki i visoravni Bloke s jedne strane i planine Slivnica s druge strane. 
Značaj isprekidanih jezera ide daleko izvan slovenskih granica. Zajedno s dolinom Rakov Škocjan i špiljom Križna jama, jezero Cerknica je proglašeno močvarom od međunarodnog značaja – nalazište Ramsar, a također i nalazište Natura 2000 zbog svog značaja za očuvanje ugroženih ptica.
Na tom području je uočeno 276 vrsta ptica – polovica svih europskih vrsta; ovdje živi 45 vrsta sisavaca – što je također polovica svih europskih vrsta. Ovdje se može uočiti 125 vrsta leptira – nešto manje od trećine svih europskih vrsta. Uz jezero se mrijesti 15 vrsta vodozemaca – gotovo četvrtina svih europskih vodozemaca... Biodiverzitet regije doista je izuzetan.
I uz sve navedeno i one škrte i primamljive rečenice koje kažu da su okolo šume, velika prostranstva i obilje pastrve ja kažem hvala okolnostima, jer su me dovele do ovakvih neizvikanih otkrića.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika