Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potisnuti »na daljinu«

Od početka tekuće školske godine organizacija nastave u školama u Srbiji provodi se prema preporukama Kriznoga stožera, prepuštena u velikoj mjeri školskim upravama i ravnateljima pojedinih škola. Oni sukladno uvjetima u školi i mogućnostima školskog prostora, te raspoloživosti nastavnoga kadra organiziraju nastavu. Zbog toga se, kako je nedavno upozorila tajnica Katehetskog ureda Subotičke biskupije mr. Jelena Zečević, školska kateheza različito odvija u različitim školama, čak i u istom gradu. 
»Iako se Komisija za vjersku nastavu Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja sastaje redovito prije početka nove školske godine, ove godine sjednica nije održana. Dana 27. kolovoza u Pastoralnom centru Augustinianum u Subotici vjeroučitelji Subotičke biskupije su imali sastanak s pročelnikom Katehetskog ureda preč. Josipom Pekanovićem, na kojemu su izmijenili dosadašnja iskustva tzv. online nastave te razgovarali o tome kako se organizirati u novoj školskoj godini. Naslućivalo se da će u većini škola nastava vjeronauka biti organizirana na daljinu (online), pa smo razgovarali o tome kako prilagoditi nastavnu sadržinu digitalnom vremenu i tehnikama i kako ipak ostvariti pravi i fizički kontakt s vjeroučenicima. Ideje su bile razne: od susreta s učenicima tijekom odmora, u prostorijama dnevnog boravka, na školskom dvorištu i, možda najvažnije, u župnim zajednicama«, objašnjava mr. Zečević. 
Ona ilustrira svu raznolikost nastavnoga procesa s kojim vjeroučitelji imaju iskustva od početka školske godine: 
»Škole na selu i one s manjim brojem učenika organiziraju nastavu svih predmeta, pa tako i katoličkog vjeronauka, redovito u školi, sa školskim satima koji traju 30 minuta. Veće škole dijele učenike u skupine i u više smjena, pa je zbog manjeg broja školskih sati tijekom dana nastava izbornih predmeta (gdje spada i vjeronauk) stavljena online. U nekim školama uzrasti do 4. razreda imaju vjeronauk u školi, dok su viši razredi online. Tamo gdje nema neposrednog rada s djecom, susreta i druženja, gdje je sve preseljeno u virtualne učionice, nastava vjeronauka trpi: trpe djeca jer su zakinuta za nešto što im pripada, a svakako trpe i vjeroučitelji jer ne mogu susretati učenike, nemaju povratne informacije od njih i ne mogu normalno raditi svoj posao«, dodaje Zečević.    
Poteškoća u nastavi katoličkog vjeronauka nije manjkalo u protekla dva desetljeća otkako se ovaj predmet predaje u školama. 
»Bilo je osporavanja skupina za vjeronauk zbog manjeg broja učenika, stavljanja na posljednja mjesta u rasporedu sati ili neka druga vrsta marginalizacije. Danas su poteškoće ovakve da smo većim dijelom potisnuti na daljinu. Na nama je da ustrajemo i u ovim izazovnim vremenima«, kaže mr. Zečević.
Iz toga razloga ona je apelirala, u svojem članku u rubrici »Katolički kutak« u novom broju Zvonika, na čvršću suradnju župnika, školskih i župnih vjeroučitelja. 
»Iako je župna kateheza već godinama u pojedinim našim župama u drugom planu, rujan je mjesec kada bismo o tome trebali promišljati. Ne bismo smjeli upasti u stupicu da mislimo da imamo samo jedan oblik poučavanja u vjeri koji ćemo seliti tamo-amo kako nam okolnosti budu nametale. Kao što su uvođenjem školskog vjeronauka neki mislili kako ćemo ketehizaciju i pripremu za sakramente preseliti u školu, ne smijemo misliti kako sada brže-bolje moramo preseliti vjeronauk natrag u župu jer u školi više nemamo mogućnost neposrednog rada s djecom. Ove godine bit će nam potrebna više nego ikada međusobna dobra suradnja, susretljivost i kreativnost, a najprije vjera u Božju providnost i djelovanje Duha Svetoga koji će naše slabe ljudske napore ipak izvesti na dobro, na svoju slavu i spas duša«, zaključuje Zečević.
U školama na području Subotičke biskupije vjeronauk na hrvatskom, mađarskom i slovačkom jeziku realizira ukupno 86 kateheta, svećenika, redovnica i laika.
M. Tucakov

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay