Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Udruga ponovno aktivna

Nekadašnja udruga Hrvatsko društvo za pomoć učenicima Bela Gabrić, osnovana 2002., nakon nekoliko godina zastoja u radu, od početka ove (2020.) godine ponovno je aktivna i to pod novim nazivom – Hrvatsko prosvjetno društvo Bela Gabrić. Udruga je dobrovoljna, nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija osnovana na neodređeno vrijeme radi skrbi o obrazovnim i drugim potrebama djece, učenika, roditelja i prosvjetnih djelatnika – pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji. Osim naziva, promijenjeno joj je i rukovodstvo, a njezini članovi (njih oko 15) su prosvjetni djelatnici, odgojitelji, učitelji, nastavnici i profesori. 
Udruga Bela Gabrić je u 2020. godini aplicirala na više javnih natječaja različitih institucija (Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske, AP Vojvodina, Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije), a odobrenih projekata bilo je sedam.
»Nizom projekata otvorili smo i pokrenuli našu djelatnost. Uglavnom smo bili uspješni u pisanju projekata i osigurali smo sredstva za stručno usavršavanje prosvjetnih djelatnika, koje je nedavno održano u Tavankutu, za profesionalnu orijentaciju srednjoškolaca, za financijsku potporu učenicima i obiteljima koji su teškog materijalnog stanja, te dio sredstava za prijevoz učenicima koji nisu obuhvaćeni prijevozom koje osigurava HNV, a pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Također, polako privodimo kraju projekt izrade programa nastave i učenja za gimnazijski predmet Hrvatski jezik i književnost«, kaže predsjednica HPD-a Bela Gabrić Margareta Uršal. 
Kako dodaje, ovo društvo intenzivno surađuje s udrugom Naša djeca, jer obje brinu o obrazovnim potrebama Hrvata u Srbiji. 
»Mi ćemo ovu vrstu suradnje nastaviti i zajednički, ali i posebno, aplicirati na projekte kako bismo osigurali sredstva za različite aktivnosti koje su potrebne u obrazovanju na hrvatskom jeziku«, ističe Uršal.
Neki od ciljeva ove udruge su: promoviranje, unaprjeđenje i zalaganje za ostvarivanje prava na školovanje na hrvatskom jeziku; potpora djeci koji pohađaju vrtiće i učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku; stipendiranje studenata pripadnika hrvatske zajednice; pomoć učenicima putnicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku; provođenje socijalnog programa za djecu koja pohađaju ustanove obrazovanja na hrvatskom jeziku; edukacije i provođenje različitih aktivnosti s prosvjetnim radnicima koji izvode odgojno-obrazovne i obrazovno-odgojne programe na hrvatskom jeziku te izvannastavne aktivnosti i programe neformalnog obrazovanja; potpora obiteljima i organiziranje različitih edukativnih programa za očuvanje braka i obitelji; očuvanje i unaprjeđenje tradicije i kulturne baštine hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji i drugi. 
Margareta Uršal je početkom listopada u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća (udruga za sada nema svoje prostorije za rad) održala sastanak s rukovodstvom i članovima ove ponovno aktivne udruge s ciljem da se napravi presjek stanja dosadašnjih aktivnosti, te dogovore daljnji koraci. Među ostalim, razmotrene su pristigle zamolbe roditelja za prijevoz učenika i za financijsku potporu obiteljima učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. 
Udruga ima svoju Fb stranicu (HPD Bela Gabrić) putem koje izvještava o svojim aktivnostima. 
H. R.

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay