Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dva milijuna kuna za hrvatsku manjinu u četiri države

Hrvatska će s ukupno dva milijuna kuna (7,5 kuna = 1 euro) poduprijeti pet strategijskih projekata u četiri države, vezanih uz hrvatsku nacionalnu manjinu, odlučeno je prošlog četvrtka na sjednici Vlade. Zaključkom Vlade, na prijedlog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, iz proračuna će se za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici izdvojiti 1,3 milijuna kuna.
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda Zvonko Milas istaknuo je kako će realizacijom tog projekta hrvatska zajednica dobiti primjereno središte za tri ključne institucije u Srbiji – Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačku ustanovu Hrvatska riječ.
Za projekt »Kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji« izdvojit će se 200.000 kuna, kao i za projekt »Potpora radu Hrvatskoga kazališta u Pečuhu u Mađarskoj«.
To je, uz HNK u Mostaru, jedino profesionalno hrvatsko kazalište izvan Hrvatske i vrlo je važno za kulturni i društveni život Hrvata u Mađarskoj, istaknuo je Milas.
Za projekt »Potpora Radiju hrvatske nacionalne manjine – Radio Duxu iz Tivta u Crnoj Gori« izdvojit će se 150.000 kuna, kao i za projekt »Hrvatskog štamparskog društva iz Gradišća u Austriji – Hrvatske novine, 110 godina izlaženja«.
Djelatna potpora tim strateškim projektima pridonijet će stvaranju boljih preduvjeta za razvoj i napredak pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori i Austriji te osnažiti njihovu povezanost s Hrvatskom, rekao je Milas.
Hina

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika