Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jedna neobična godina

Kiša je ovog tjedna poslala ratare na nekoliko dana prinudnog odmora. Već krajem tjedna ti prinudni odmori su završeni i poljoprivrednici su se vratili na svoja radna mjesta. Nema tu ni slobodnih dana, ni sveca, ni bolovanja, jer posao je takav – ne trpi odgađanje. Znaju to, ne žale se i ne kukaju. A crtu na bilancu svog ovogodišnjeg rada podvlačit će kada rod bude skinut s njiva i prodan. Ako je samo suditi po cijenama po kojima će im proizvedeno biti i plaćeno, mogli bi ove godine biti zadovoljniji nego inače. Analitičari su izračunali da su cijene, u usporedbi s prošlom godinom, veće od 10 do 20 posto. Za one koji se bave analizom tržišta u agrarnoj proizvodnji ovo je pomalo iznenađujuće, s obzirom na dobru ponudu, kako na svjetskom tako i na domaćem tržištu. Odgovor i objašnjenje je strah, uzrokovan pandemijom koronavirusa, pa je eto ispalo i nešto dobro od te korone. Zemlje koje ovise od uvoza panično kupuju na svjetskoj burzi zalihe, vlastite povećavaju i zemlje tradicionalni izvoznici što je sve ustalasalo svjetsko tržište, pa se u konačnici prelilo i kod nas. Tako će ovoga puta koristi od svega imati i naši ratari. Nasuprot prijašnjim godinama kada je objašnjenje za niske cijene uvijek bilo: takva su kretanja na svjetskim burzama. Sada bi se moglo reći: (ne)očekivani cjenovni skokovi uzrokovani su poremećajima na globalnom tržištu.
Najbolje će ove godine proći proizvođači soje, koja je i inače posljednjih godina postala značajna uljarica, toliko da je iz sjetvene strukture potisnula i suncokret. Ali to svakako nije, niti može biti reper za narednu sjetvu, jer cjenovna klackalica je nepredvidiva. Jedne godine prevagne na jednu, druge na drugu stranu. I dok smo mi, promatrači onoga što se dešava u poljoprivredi, skloni odmah računati koliko će ratari zaraditi, oni će odmah ubaciti i troškove koje imaju, jer kažu: niti niče, niti se žanje samo od sebe. 
I ne može im se osporiti takva računica, ali kada su u pitanju velike brojke (hektara) računica, htjeli oni priznati ili ne, ipak prevagne na jednu stranu. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika