Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Koncert prigodom proslave Radosne Gospe

BAČ – Blagdan Radosne Gospe, čiji se milosni lik, prenijet iz postojbine šokačkih Hrvata prije 335 godina, čuva i štuje u prostorijama franjevačkoga samostana u Baču, proslavljen je 4. listopada u franjevačkoj crkvi Uznesenja Marijina u Baču. Misu je predvodio bački župnik i dekan preč. Josip Štefković. Priređen je i glazbeni program In musica veritas, koji je bio adaptiran epidemiološkoj situaciji. Ordinarij mise N. Paolettija izveo je zbor župe sv. Jurja iz Vajske, te domaći zbor Santa Maria iz Bača, kojima je ravnao David Betran, a za orguljama je bio mo. Miroslav Stantić. Nakon mise nastupio je komorni zbor Collegium musicum catholicum iz Subotice, kojim je ravnao Stantić, izvevši repertoar koji je, osim tri skladbe Albe Vidakovića, sadržao i one Asića, Buxtehude, Fosićeve, Grgata, te dvije gregorijanske skladbe i jednu glagoljašku. Zbor iz Subotice na orguljama je pratio Kornelije Vizin, izvevši i jednu solo dionicu. 
M. T.

Žigmanov na Zagrebačkim književnim razgovorima 

ZAGREB – Društvo hrvatskih književnika organiziralo je 8. i 9. listopada Zagrebačke književne razgovore, jednu od najdugovječnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj. Tema je bila Književnost i pamćenje, a sudjelovalo je 12 sudionika iz zemlje i inozemstva, među kojima i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov, koji je izlagao na temu Sadržaji sjećanja na Domovinski rat u književnosti Hrvata u Vojvodini.
U sažetku svojega izlaganja Žigmanov je, među ostalim, napisao sljedeće: »Domovinski rat ostavio je brojne, mahom negativne, posljedice u društvenom životu Hrvata u Vojvodini. O tome se u znanstvenim i publicističkim radnjama pisalo, no i u tim područjima kulture još uvijek izostaju cjeloviti prikazi i svestranija tematiziranja. S druge strane, jedan dio iskustava Hrvata u Vojvodini za vrijeme Domovinskog rata prenijet je i u prostor mjesne hrvatske književnosti, i to one reprezentativne i umjetnički relevantne«.

 Prva nagrada za priču Marice Žanetić-Malenica

NOVI SAD – Proglašeni su pobjednici ovogodišnjeg natječaja za kratku priču Preprekova jesen kojega raspisuje HKUPD Stanislav Preprek iz Novoga Sada. Prvu nagradu dobila je priča Prava žena Marice Žanetić-Malenica, drugu Čarolija Nade Vukašinović, a treću Mara se pokliznula na život Vesne Andrejić-Mišković.
Žiri je radio u sastavu: preč. Marko Kljajić, književnik, Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Književnog kluba HKUPD-a Stanislav Preprek i dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekova jesen. 
Nagrade će biti uručene na manifestaciji Preprekova jesen kada će biti predstavljen i ovogodišnji zbornik priča.

15. obljetnica Prepreka

NOVI SAD – Proslava 15. obljetnice HKUPD-a Stanislav Preprek i 5. po redu manifestacija Preprekova jesen bit će održani sutra (subota, 17. listopada) u Kulturnom centru Novog Sada. Početak je u 19 sati.

Dvije predstave Dramskog odjela HKC-a 

SUBOTICA – Dramski odjel HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice izvest će idućeg vikenda dvije svoje predstave. U iduću subotu, 24. listopada, na programu je predstava Ča Grgina huncutarija, a sutradan (nedjelja, 25. listopada) će biti igrana predstava Skupština na ćoši. Obje predstave se igraju u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati. 
Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji i pred početak predstave na ulazu HKC-a, po cijeni od 300 dinara po predstavi. Broj mjesta je ograničen, te se preporučuje kupovinu u pretprodaji. Radno vrijeme ureda HKC Bunjevačko kolo je od 10 do 17 sati. Kontakt telefoni su 024/556-898 ili 064/659-06-35. Organizatori predstava će se pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera, koje je donijela Vlada Srbije u cilju suzbijanja zarazne bolesti covid-19. Organizatori mole posjetitelje da se pridržavaju svih mjera uz korištenje zaštitnih maski.

GavranFest u Beogradu

BEOGRAD – GavranFest je međunarodni kazališni festival na kome se izvode drame i komedije hrvatskog književnika Mire Gavrana. Ove jeseni bit će održana dva GavranFesta, i to u Srbiji i Njemačkoj. Jedanaesti GavranFest će biti održan od 22. do 25. listopada u Teatru Madlenianum u Beogradu. Inicijatorica i direktorica festivala je Madlena Zepter, a selektorica Ana Zdravković-Radivojević.
Publika će u četiri dana vidjeti Gavranove drame Noć bogova u izvedbi Teatra Tri glumca i Teško je reći zbogom u izvedbi Teatra Vihor iz Beograda, potom komediju Sladoled u izvedbi Narodnog pozorišta iz Niša, monodramu Hotel Babilon u izvedbi Teatra Gavran iz Zagreba, te čitajuću izvedbu komedije Pivo u izvedbi Teatra Madlenianum. Uz to će biti upriličeno i predstavljanje Gavranove knjige Odabrane komedije, uz nazočnost autora.

Najava događaja

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika