Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Koncert prigodom proslave Radosne Gospe

BAČ – Blagdan Radosne Gospe, čiji se milosni lik, prenijet iz postojbine šokačkih Hrvata prije 335 godina, čuva i štuje u prostorijama franjevačkoga samostana u Baču, proslavljen je 4. listopada u franjevačkoj crkvi Uznesenja Marijina u Baču. Misu je predvodio bački župnik i dekan preč. Josip Štefković. Priređen je i glazbeni program In musica veritas, koji je bio adaptiran epidemiološkoj situaciji. Ordinarij mise N. Paolettija izveo je zbor župe sv. Jurja iz Vajske, te domaći zbor Santa Maria iz Bača, kojima je ravnao David Betran, a za orguljama je bio mo. Miroslav Stantić. Nakon mise nastupio je komorni zbor Collegium musicum catholicum iz Subotice, kojim je ravnao Stantić, izvevši repertoar koji je, osim tri skladbe Albe Vidakovića, sadržao i one Asića, Buxtehude, Fosićeve, Grgata, te dvije gregorijanske skladbe i jednu glagoljašku. Zbor iz Subotice na orguljama je pratio Kornelije Vizin, izvevši i jednu solo dionicu. 
M. T.

Žigmanov na Zagrebačkim književnim razgovorima 

ZAGREB – Društvo hrvatskih književnika organiziralo je 8. i 9. listopada Zagrebačke književne razgovore, jednu od najdugovječnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj. Tema je bila Književnost i pamćenje, a sudjelovalo je 12 sudionika iz zemlje i inozemstva, među kojima i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov, koji je izlagao na temu Sadržaji sjećanja na Domovinski rat u književnosti Hrvata u Vojvodini.
U sažetku svojega izlaganja Žigmanov je, među ostalim, napisao sljedeće: »Domovinski rat ostavio je brojne, mahom negativne, posljedice u društvenom životu Hrvata u Vojvodini. O tome se u znanstvenim i publicističkim radnjama pisalo, no i u tim područjima kulture još uvijek izostaju cjeloviti prikazi i svestranija tematiziranja. S druge strane, jedan dio iskustava Hrvata u Vojvodini za vrijeme Domovinskog rata prenijet je i u prostor mjesne hrvatske književnosti, i to one reprezentativne i umjetnički relevantne«.

 Prva nagrada za priču Marice Žanetić-Malenica

NOVI SAD – Proglašeni su pobjednici ovogodišnjeg natječaja za kratku priču Preprekova jesen kojega raspisuje HKUPD Stanislav Preprek iz Novoga Sada. Prvu nagradu dobila je priča Prava žena Marice Žanetić-Malenica, drugu Čarolija Nade Vukašinović, a treću Mara se pokliznula na život Vesne Andrejić-Mišković.
Žiri je radio u sastavu: preč. Marko Kljajić, književnik, Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Književnog kluba HKUPD-a Stanislav Preprek i dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekova jesen. 
Nagrade će biti uručene na manifestaciji Preprekova jesen kada će biti predstavljen i ovogodišnji zbornik priča.

15. obljetnica Prepreka

NOVI SAD – Proslava 15. obljetnice HKUPD-a Stanislav Preprek i 5. po redu manifestacija Preprekova jesen bit će održani sutra (subota, 17. listopada) u Kulturnom centru Novog Sada. Početak je u 19 sati.

Dvije predstave Dramskog odjela HKC-a 

SUBOTICA – Dramski odjel HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice izvest će idućeg vikenda dvije svoje predstave. U iduću subotu, 24. listopada, na programu je predstava Ča Grgina huncutarija, a sutradan (nedjelja, 25. listopada) će biti igrana predstava Skupština na ćoši. Obje predstave se igraju u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati. 
Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji i pred početak predstave na ulazu HKC-a, po cijeni od 300 dinara po predstavi. Broj mjesta je ograničen, te se preporučuje kupovinu u pretprodaji. Radno vrijeme ureda HKC Bunjevačko kolo je od 10 do 17 sati. Kontakt telefoni su 024/556-898 ili 064/659-06-35. Organizatori predstava će se pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera, koje je donijela Vlada Srbije u cilju suzbijanja zarazne bolesti covid-19. Organizatori mole posjetitelje da se pridržavaju svih mjera uz korištenje zaštitnih maski.

GavranFest u Beogradu

BEOGRAD – GavranFest je međunarodni kazališni festival na kome se izvode drame i komedije hrvatskog književnika Mire Gavrana. Ove jeseni bit će održana dva GavranFesta, i to u Srbiji i Njemačkoj. Jedanaesti GavranFest će biti održan od 22. do 25. listopada u Teatru Madlenianum u Beogradu. Inicijatorica i direktorica festivala je Madlena Zepter, a selektorica Ana Zdravković-Radivojević.
Publika će u četiri dana vidjeti Gavranove drame Noć bogova u izvedbi Teatra Tri glumca i Teško je reći zbogom u izvedbi Teatra Vihor iz Beograda, potom komediju Sladoled u izvedbi Narodnog pozorišta iz Niša, monodramu Hotel Babilon u izvedbi Teatra Gavran iz Zagreba, te čitajuću izvedbu komedije Pivo u izvedbi Teatra Madlenianum. Uz to će biti upriličeno i predstavljanje Gavranove knjige Odabrane komedije, uz nazočnost autora.

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay