Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova riječ i čitanja književne produkcije

Književni salon sastavni je dio programa Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova. Osim redovitog osvrta na književne produkciju vojvođanskih Hrvata u proteklih godinu dana, na ovogodišnjem Salonu koji je održan pod korona maskama u subotičkoj Gradskoj knjižnici, bilo je riječi i o časopisu za književnost i umjetnost Nova riječ.

Preko 40 naslova

O tomu tko je i koje sve knjige među ovdašnjim Hrvatima objavio u proteklih godinu dana govorila je profesorica književnosti Klara Dulić Ševčić. Kako je navela, prethodno razdoblje od Dana do Dana bilježi 41 naslov. Kao i prethodnih godina, poezija je najzastupljenija. Kada je riječ o proznome stvaralaštvu, zastupljena je kratka priča, kojoj se, čini se, vraća nekadašnja popularnost, a tu su i dva romana. 
»Primjetno je kako se posljednjih godina više piše i objavljuje i književnost za djecu, a ona bi se također mogla poticati i afirmirati možda književnim natječajem ili književnom nagradom. Publicistika također bilježi nekoliko djela, a u području teologije iz naklade su izašla dva djela. Područje etnologije i povijesti zastupljenija je nego inače, a izdvojila bih nekoliko zbornika, potom knjige koje se bave povijesnim temama, te jednu publikaciju s kulturno-identitetskom tematikom. Knjišku produkciju nije moguće zabilježiti u njezinoj sveukupnosti, niti je kvantitet mjerilo kvalitete, ali, možemo zaključiti kako su se u prethodnih godinu dana pojavila izdanja koja zavrjeđuju pozornost i značajno doprinose istraživanjima i na polju književne, ali i drugih znanosti, prije svega povijesti i etnologije. Značaj zbornika je i u tome što se pokreću brojni kreativni i stvaralački potencijali unutar zajednice, ali se na taj način izgrađuje i jača suradnja i s matičnom Hrvatskom, kao i s Mađarskom«, kazala je Dulić Ševčić. 
Kritičko iščitavanje

Časopis za književnost i umjetnost Nova riječ pokrenut je 2013. godine, a izlazi u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz logističku potporu NIU Hrvatska riječ. Časopis nastoji prezentirati i kritički iščitavati suvremeno književno stvaralaštvo te književno naslijeđe vojvođanskih Hrvata. 
Po riječima glavnog urednika časopisa Tomislava Žigmanova, do sada je objavljeno devet svezaka s ukupno blizu 2500 stranica. Aktualna književna scena se predstavlja kroz segmente kao što su Novo žensko pismo, Hrvatska književnost iz Vojvodine u egzilu, Beogradski krug hrvatskih pjesnika... 
»Naša književna scena je pluralna po vrstama književnosti, poetikama te kvaliteti književnih ostvaraja. Također, i naša književna povijest je prebogata, duga tri i pol stoljeća, a kritička recepcija i valorizacija svega toga je upravo suprotna – preslaba i nestručna. To nije posao za par godina, to je posao za više generacija da se naša književna baština i sadašnjost kritički iščita i kompetentno valorizira. Smatramo da smo brazde koje su nedostajale na toj mapi u Novoj riječi minimalno pristojno otvorili«, kazao je Žigmanov.

Književne veze

Nova riječ otvara prostor i za književne autore iz matične Hrvatske te književnosti drugih naroda s kojima Hrvati u Vojvodini žive. Tako je u posljednjem broju predstavljeno suvremeno pjesništvo vojvođanskih Rusina, u izboru pjesnikinje Olene Plančak Sakač. Gostujući na Književnom salonu, Plančak Sakač je ukazala kako književnost te manjinske zajednice postoje oko 120 godina te da je do sada objavljeno oko 500 knjiga na rusinskom jeziku. Osim nje, svoju poeziju ovom prigodom kazivao je i Saša Sabadoš, također zastupljen u posljednjem broju Nove riječi. 
O dvama stalnim rubrikama časopisa Nova riječ – Čitanja književne produkcije i Kulturni dokumentarij – govorio je urednik kulture u tjedniku Hrvatska riječ Davor Bašić Palković.
»Prikazi knjiga su dragocjeni ali je kritika, kao znatno zahtjevniji pothvat, još dragocjenija kao stručno posredovanje između djela i publike. Ona je odlika razvijenog književnog sustava. Jedino uz kritičko čitanje možemo sačuvati dignitet same književnosti, koja je već uveliko ugrožena hiperprodukcijom i logikom tržišta. Nažalost, pojedini autori koji su se ozbiljnije bavili kritikom nisu više među nama, neki se više time ne bave iz različitih razloga, stoga preostaje raditi na stvaranju stručne kritičke javnosti među novijim naraštajima, prevashodno tu mislim na profesore književnosti«, naveo je Bašić Palković.
H. R.

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay