Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslava 1000-godišnjice hrvatskog kraljevstva, komemoracija Aleksi Kokiću

10. listopada 1925. – Hrvatske novine opisuju proslavu 1000-godišnjice hrvatskog kraljevstva u Subotici 4. listopada. Prije podne je apostolski administrator Ljudevit Budanović služio pontifikalnu misu u crkvi sv. Terezije. Poslije podne je Blaško Rajić održao predavanje o krunisanju Tomislava u Katoličkom krugu. Poslije predavanja član Orlovskog društva Slavko Dević recitirao je pjesmu Domovina Đure Arnolda. Navečer je u Gradskom kazalištu predsjednik Orlovskog društva Ivo Prćić držao predavanje iz povijesti hrvatskog kraljevstva. Poslije predavanja Geza Temunović je recitirao pjesmu Prvi kralj Josipa Andrića. Nakon toga, uslijedio je igrokaz Orlovi na Duvnu Dušana Zanka. Glavne uloge su kreirali Luka Tumbas, Slavko Dević i Blaško Kopilović.

10. listopada 1929. – Neven javlja da je 5. listopada u Pučkoj kasini održana osnivačka skupština podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Subotici. Također javlja da na skupštinu dolazi predsjednik Napretka Ante Alaupović.

11. listopada 1917. – Zagrebačke Novine javljaju da je Mirko Hideghety odustao od kandidature u Hrtkovcima i zaključuju da je izbor kandidata Hrvatsko-srpske koalicije Pere Belobrka, odvjetnika iz Bjelovara, posve osiguran.

11. listopada 1940. – Hrvatska straža javlja da je 6. listopada Hrvatska kulturna zajednica (savez svih hrvatskih kulturnih društava u Bačkoj) priredila u subotičkom kazalištu veoma uspjelu komemorativnu akademiju u čast preminulog svećenika i pjesnika Alekse Kokića.

12. listopada 1920. – Neven javlja da je 11. listopada održana u crkvi sv. Đurđa zadušnica za pokojnog svećenika Paju Kujundžića.

12. listopada 1940. – Hrvatska straža javlja da će uskoro izaći posmrtna zbirka pjesama Alekse Kokića, »najvećeg pjesnika Bačke Hrvatske«.

13. listopada 1921. – Neven javlja da je povodom spasenja kralja Aleksandra od atentata u Subotici 30. lipnja priređena manifestacija. Veliki župan Paja Dobanovački je naredio neka se prozori osvijetle u četiri sata po podne. Manifestanti su polupali na tisuće nerasvijetljenih prozora i nanijeli štetu od više milijuna kruna. Polupani su prozori narodnog zastupnika Blaška Rajića, iako su bili rasvijetljeni.

13. listopada 1939. – Hrvatski dnevnik javlja da su se 12. listopada vratili u Suboticu predstavnici HSS-a za Bačku i Baranju, koji su bili u Beogradu pod vodstvom narodnog zastupnika Josipa Vukovića Đide, gdje su posjetili dopredsjednika vlade Kraljevine SHS Vladka Mačeka i nekoliko ministara. Đido je izjavio kako je zadovoljan pohodom i izrazio nadu da će se u skoro vrijeme Hrvati Bačke i Baranje »osloboditi nekih ljudi, koji su na sve moguće načine zlostavljali nedužne Hrvate u ovim krajevima«.

14. listopada 1983. – Subotičke novine javljaju da su na Dan oslobođenja grada (10. listopada) u Narodnom kazalištu u Subotici folklorna i muzička sekcija KUD-a Bunjevačko kolo organizirali koncert. Program je prekidan aplauzima, a publici je dan bis.

15. listopada 1921. – Subotičke novine javljaju da je Prosvjetno društvo Neven održalo 9. listopada svoje prvo sijelo u Katoličkom domu u Subotici. Matija Išpanović je pročitao referat o zdravlju, kojeg je napisao narodni zastupnik Bunjevačko-šokačke stranke Vranje Sudarević.

16. listopada 1920. – Neven javlja da su neke subotičke novine potplatile prodavačice novina da ne prodaju Neven.

16. listopada 1936. – Subotičke novine javljaju da je Ljudevit Budanović otputovao na dvotjedni godišnji odmor na Hrvatsko primorje. 

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay