Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslava 1000-godišnjice hrvatskog kraljevstva, komemoracija Aleksi Kokiću

10. listopada 1925. – Hrvatske novine opisuju proslavu 1000-godišnjice hrvatskog kraljevstva u Subotici 4. listopada. Prije podne je apostolski administrator Ljudevit Budanović služio pontifikalnu misu u crkvi sv. Terezije. Poslije podne je Blaško Rajić održao predavanje o krunisanju Tomislava u Katoličkom krugu. Poslije predavanja član Orlovskog društva Slavko Dević recitirao je pjesmu Domovina Đure Arnolda. Navečer je u Gradskom kazalištu predsjednik Orlovskog društva Ivo Prćić držao predavanje iz povijesti hrvatskog kraljevstva. Poslije predavanja Geza Temunović je recitirao pjesmu Prvi kralj Josipa Andrića. Nakon toga, uslijedio je igrokaz Orlovi na Duvnu Dušana Zanka. Glavne uloge su kreirali Luka Tumbas, Slavko Dević i Blaško Kopilović.

10. listopada 1929. – Neven javlja da je 5. listopada u Pučkoj kasini održana osnivačka skupština podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Subotici. Također javlja da na skupštinu dolazi predsjednik Napretka Ante Alaupović.

11. listopada 1917. – Zagrebačke Novine javljaju da je Mirko Hideghety odustao od kandidature u Hrtkovcima i zaključuju da je izbor kandidata Hrvatsko-srpske koalicije Pere Belobrka, odvjetnika iz Bjelovara, posve osiguran.

11. listopada 1940. – Hrvatska straža javlja da je 6. listopada Hrvatska kulturna zajednica (savez svih hrvatskih kulturnih društava u Bačkoj) priredila u subotičkom kazalištu veoma uspjelu komemorativnu akademiju u čast preminulog svećenika i pjesnika Alekse Kokića.

12. listopada 1920. – Neven javlja da je 11. listopada održana u crkvi sv. Đurđa zadušnica za pokojnog svećenika Paju Kujundžića.

12. listopada 1940. – Hrvatska straža javlja da će uskoro izaći posmrtna zbirka pjesama Alekse Kokića, »najvećeg pjesnika Bačke Hrvatske«.

13. listopada 1921. – Neven javlja da je povodom spasenja kralja Aleksandra od atentata u Subotici 30. lipnja priređena manifestacija. Veliki župan Paja Dobanovački je naredio neka se prozori osvijetle u četiri sata po podne. Manifestanti su polupali na tisuće nerasvijetljenih prozora i nanijeli štetu od više milijuna kruna. Polupani su prozori narodnog zastupnika Blaška Rajića, iako su bili rasvijetljeni.

13. listopada 1939. – Hrvatski dnevnik javlja da su se 12. listopada vratili u Suboticu predstavnici HSS-a za Bačku i Baranju, koji su bili u Beogradu pod vodstvom narodnog zastupnika Josipa Vukovića Đide, gdje su posjetili dopredsjednika vlade Kraljevine SHS Vladka Mačeka i nekoliko ministara. Đido je izjavio kako je zadovoljan pohodom i izrazio nadu da će se u skoro vrijeme Hrvati Bačke i Baranje »osloboditi nekih ljudi, koji su na sve moguće načine zlostavljali nedužne Hrvate u ovim krajevima«.

14. listopada 1983. – Subotičke novine javljaju da su na Dan oslobođenja grada (10. listopada) u Narodnom kazalištu u Subotici folklorna i muzička sekcija KUD-a Bunjevačko kolo organizirali koncert. Program je prekidan aplauzima, a publici je dan bis.

15. listopada 1921. – Subotičke novine javljaju da je Prosvjetno društvo Neven održalo 9. listopada svoje prvo sijelo u Katoličkom domu u Subotici. Matija Išpanović je pročitao referat o zdravlju, kojeg je napisao narodni zastupnik Bunjevačko-šokačke stranke Vranje Sudarević.

16. listopada 1920. – Neven javlja da su neke subotičke novine potplatile prodavačice novina da ne prodaju Neven.

16. listopada 1936. – Subotičke novine javljaju da je Ljudevit Budanović otputovao na dvotjedni godišnji odmor na Hrvatsko primorje. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika