Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva

Odobrena sredstva 
za elektrifikaciju zvona

Nakon provedenog natječaja po javnom pozivu za dodjelu sredstava iz proračuna Općine Ruma za 2020. godinu, za programe i aktivnosti crkava i vjerskih zajednica rimokatoličkoj župi Uzvišenja svetog križa u Rumi dodijeljeno je 200.000 dinara. Dobivena sredstva su iskorištena za isplatu radova na elektrifikaciji zvona.
»Prijavili smo se na natječaj u dvije kategorije. Za kulturne aktivnosti dodijeljeno nam je 50.000 dinara. U kategoriji vjerskih objekata dobili smo 200.000 dinara. Uz pomoć dobivenih sredstava smo konačno nakon niza godina elektrificirali zvona koja nisu radila. Kada sam prije šest godina došao kao župnik u Rumu, tada je samo jedno zvono bilo u funkciji. Zahvaljujući majstoru Bogoljubu Arsenoviću iz Šida i donaciji Općine Ruma, sva naša zvona su sada u funkciji. Imamo još nekih manjih tehničkih poteškoća koje će naš majstor uskoro otkloniti«, istaknuo je rumski župnik vlč. Ivica Čatić.
Također ističe kako uspješna suradnja s Općinom Ruma traje duži niz godina. 
»Drago mi je što Općina ima sluha za potrebe nas kao male zajednice i mislim da je to lijepa gesta odnosa u jednoj multinacionalnoj sredini. Mi kao manjinska zajednica osjećamo da nas Općina gleda pozitivno i blagonaklono i mislim da to promiče dobre međuljudske i međunacionalne odnose ovdje u Srijemu«, navodi vlč. Čatić. 
Crkva Uzvišenja svetog križa otvorena je i za kulturne događaje. U proteklom razdoblju održan je koncert mješovitog zbora Val iz Rijeke, a kako navodi rumski župnik, čim bude prilika da se kulturni događaji ponovo organiziraju, bit će počašćen biti domaćinom. 
S. D.   

Sanacija vanjskog dijela župne crkve sv. Barbare u Beočinu
Mlada župa s potencijalom

Od početka srpnja do druge polovice kolovoza radilo se na sanaciji vanjskog dijela župne crkve u Beočinu. Urađena je izolacija, fasada, sanacija krova i limova. Stavljene su i klime, te je tako dijelom riješen problem hladnoće u crkvi, jer je, kako kaže župni upravitelj vlč. Zdravko Čabrajac, ovo jedna od najhladnijih crkava u biskupiji. To je za ovu župu bio veliki problem i zbog toga što im proslava crkvenoga goda pada u zimskom razdoblju.
Sredstva za obnovu crkve prikupljena su od različitih donacija. Općina Beočin donirala je polovicu, a župljani su skupili četvrtinu od ukupnog iznosa kojim su plaćeni radovi. Na crkvi se radilo mjesec i pol dana. Sve je realizirano u zadanim rokovima. Tako je sada crkva završena što se tiče vanjskog uređenja, no potrebno je uraditi dosta toga i u unutrašnjosti, ali to će za sada pričekati, kazao je vlč. Čabrajac.
Beočin je mlada župa, osnovana 1978. godine. Crkva je sagrađena 40-ih godina prošlog stoljeća. Posvećena je sv. Barbari djevici i mučenici, jer su Beočinici uglavnom radili u cementari, te su ovu sveticu smatrali svojom zaštitnicom, bez obzira na konfesionalnu pripadnost. Župa danas broji nešto više od 200 kućanstava, međutim mnogo je starih, jer se velik broj mladih ljudi asimilirao. Župni upravitelj ovu situaciju smatra izazovom za buduće djelovanje, te ističe da ova zajednica još uvijek ima velik potencijal.
Ana Hodak / Ivica Zrno


Zavjeti sestara svjetovnog reda

U Karmelićanskoj crkvi u Somboru u subotu, 10. listopada, 12 sestara OCDS položilo je doživotne zavjete čistoće i poslušnosti, dok je jedna sestra položila doživotno obećanje. Sestre koje su položile zavjete pripadaju Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. Josipa OCDS-a. Hrvatska provincija karmelskog svjetovnog reda sv. Josipa OCDS-a ustanovljena je ožujka 2019. godine u Somboru. 
Karmelski svjetovni red, pri Karmelićanskoj crkvi u Somboru utemeljio je 1913. godine sluga Božiji otac Gerard. Njegovim zalaganjem i pripremama redovnički habit-škapular je obuklo 12 žena. Broj članova svjetovnog reda se iz godine u godinu povećavao da bi ih 1932. godine bilo 32. Među njima se nalazilo i 13 muškaraca koji su obrazovali zasebnu mušku grupu. Od osnutka do danas svjetovni red imao je oko 250 pripadnika. 

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay