Arhiv tekstova Arhiv tekstova

More – ljubav od djetinjstva

Što su kilometri naspram ljubavi? Zbog ljubavi prema moru mlada devetnaestogodišnja Larisa Bogdanov iz Sombora svoje dalje školovanje – fakultet – nastavila je u Splitu. 
Od početka ovoga mjeseca brucošica je Sveučilišnog odjela za studij mora – smjer Biologija i tehnologija mora. Tako se ove jeseni preselila u Split u studentski dom u kome se, kako nam je rekla, lijepo smjestila i snašla. 
»More je moja ljubav od malena, a kako sam prije dvije godine položila tečaj ronjenja i postala ronilac, počela sam se sve više interesirati za podvodni svijet. Tada sam bila u srednjoj školi i došlo je vrijeme donijeti odluku čime se baviti kada ju završim. Počela sam istraživati zanimanja vezana za more i ronjenje i otkrila zanimanje marinskog biologa. Odmah sam znala da je to ono čime se želim baviti jednoga dana«, kaže Larisa i pojašnjava kako je to zanimanje vezano za živa bića, podvodni svijet, ekologiju… te se proteže i u druge sfere. 
Znala je što želi, no sljedeći izazov je bio: gdje studirati? Potraga za pravim fakultetom završila je 750 kilometara dalje od rodnoga mjesta – u Splitu. 
»Odlučila sam upisati fakultet u Splitu, a nakon dugih i napornih priprema, ostvarila sam svoju želju i uplovila u jedan sasvim poseban svijet koji donosi nove izazove«, kaže Larisa, koja je u Somboru završila Gimnaziju Veljko Petrović. 
Na smjeru Biologija i tehnologija mora, kako je pojasnila, izučavat će morske organizme, povijest morskog ribarstva, baviti se ekologijom, ali i tehnologijom mora. Osim predavanja i vježbi, u drugoj godini Larisu čeka i terenska nastava. 
»Vjerujem kako će mi studij u Splitu biti ispunjen i zanimljiv. Nakon preddiplomskih studija, planiram završiti i master, a također bih voljela proširiti moju perspektivu i otići i na institute u druge države. Vjerujem da će me studij preciznije usmjeriti u kom smjeru ovoga zanimanja želim ići, ali sada na prvoj godini je još rano pričati o nekim detaljnijim planovima za budućnost«, pojasnila je naša mlada sugovornica. 
Osim velike ljubavi prema moru i prirodi, Larisa inspiraciju nalazi i u umjetnosti i psihologiji, no, kako je sama rekla, te stvari je zadržala kao hobi. Također se voli baviti sportom i uvijek se trudi biti fizički aktivna. Osim ronjenja, privlače je plivanje i vožnja biciklom, kao rekreativne aktivnosti, te karate koji je trenirala sedam godina. No, to nije sve. Tijekom odrastanja njena velika ljubav je postalo i kazalište, gdje je volontirala kao hostesa tijekom četiri godine srednje škole, a mogli smo ju vidjeti i u kazališnim predstavama Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor iz Sombora. 
Sva njena interesiranja i hobiji će je, kako je rekla, nastaviti ispunjavati i dalje tijekom života, a sada tijekom studija želi nastaviti slijediti svoje srce i ostvarivati nove izazove i želje, kako u ovome svijetu tako i u plavetnilu morskih dubina. 
Ž. V.  

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay