Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čarobna bundeva

Kada na tacnu dolazi bundeva, onda nema mjesta za velike uvode jer dovodi mnoge prijedloge sa sobom. Ovaj put izdvajam dva recepta kojima ovih jesenskih dana ne uspijevam odoljeti. Predjelo bundeva, glavno jelo bundeva. Nešto toplo i slatko i nešto tjestasto i slano. 
Hobakjuk 
Baš kako mu ime zvuči, ovo jelo je prava čarolija okusa. Riječ je o kaši od riže i bundeve s medom, porijeklom iz Koreje. 
Potrebno: 1 kg bundeve / pola šalice rižinog brašna / med / sol / voda.
Postupak: Bundevu očistiti i narezati na kockice i staviti u vodu da se kuha s malo soli. Dok se bundeva kuha, pomiješati rižino brašno s vodom tako da smjesa postane poput premaza, pa sjediniti s kuhanom bundevom i staviti u blender. Miješati nekoliko minuta dok gustine ne postane kao kod shakea. Sve vratiti u posudu i kuhati na tihoj vatri nekoliko minuta, uz neprestano miješanje. Ukoliko je potrebno, doliti malo vode. Na kraju dodati malo meda, ali ne pretjerivati jer jelo nije desert. Dekorirati sjemenkama bundeve, bademom ili krušnim krutonima.
Pizza s bundevom, porilukom i fetom
Potrebno: 500 g brašna / 30 g kvasca / pola žličice šećera / žličica soli / 1 dl ulja / mlaka voda / 500 g bundeve / 1 poriluk / 250 g fete / peršin.

Postupak: Kvasac razmutiti u malo mlake vode, sa žlicom brašna i šećerom i ostaviti da se pokrene. Pomiješati brašno i sol, pa dodati ulje i kvasac i mijesiti tijesto dok se ne prestane lijepiti. Oguliti bundevu, narezati ju na kockice. Poriluk usitniti, pa zajedno s bundevom pržiti na malo ulja. Izvaditi u posudu i dodati kockice feta sira i promiješati. Dodati malo nasjeckanog peršina, pa smjesu staviti preko razvučenog tijesta i malo saviti rubove. Pizzu peći na 180 ili 200 stupnjeva, ovisno o pećnici. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika