Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mala škola tambure u Monoštoru

Mala škola tambure u Monoštoru započela je s radom 9. listopada i okupila sedam polaznika. Sve njih dočekala je profesorica tambure u Muzičkoj školi Petar Konjović u Somboru Marina Kovač.
Iako je ova škola tambure zamišljena kao istureni odjel spomenute Muzičke škole iz Sombora na hrvatskom jeziku, brojne komplikacije nisu dozvolile da ova ideja zaživi ove godine, te je plan da to bude od naredne školske godine. No, malim tamburašima to nije smetalo da krenu s radom; cilj im je isti, a to je naučiti svirati tamburu. 
Prostor za učenje sviranja tambure Monoštorci su našli u mjesnoj knjižnici, a po riječima prof. Kovač prvi sati su protekli u upoznavanju ovoga instrumenta, o nazivu i rasporedu žica, kako držati tamburu, kako držati trzalicu... Učili su i upoznavali se s notama. Veliki je posao pred njima, ali zabavan. Tako su neki već poželjeli svirati ozbiljne kompozicije, no to će tek doći, za početak treba naučiti osnovne stvari. 
»Djeca su bila oduševljena kada su uzela tambure u ruke i kada su zasvirala prve tonove. Nestrpljivi su dočekati svirati tamburaške pjesme, te su neki već pitali kada će imati prvi nastup i kada će svirati pjesmu Vesela je Šokadija«, kaže uz osmijeh prof. Kovač. 
Kako bi ova škola tambure zaživjela pomogli su Hrvatsko nacionalno vijeće i Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama i prof. Vojislav Temunović. 
Kada su u pitanju instrumenti koje djeca sviraju, prof. Kovač je rekla kako su u pomoć priskočili HGU Festival bunjevački pisama, HKUD Vladimir Nazor iz Sombora, KUDH Bodrog iz Monoštora, te je profesorica ustupila i svoje vlastite instrumente na korištenje, a kako je rekla, ako odziv djece bude veći, onda će po potrebi nabaviti još instrumenata. 
Ako ste iz Monoštora ili njegove okolice, onda vam toplo preporučujemo da se i vi uključite u ovu školu tambure.

Što je tambura? 
Tambura je drveni narodni trzalački instrument. Najstariji sačuvani pisani dokument o tamburi u Bosni i Srbiji potječe iz 1551. godine. Migracijom i seobom Bunjevaca i Šokaca iz Bosne tambura je prenesena u Slavoniju i Bačku, te je postala najizrazitiji narodni instrument Slavonije i Vojvodine. Najstarija sačuvana tambura potječe iz XIX. stoljeća. 

Od čega se sastoji? 
Tambura se sastoji iz tri dijela: trupa (korpus), vrata i glave, a pravi se od drveta. Trup je najčešće izdubljen iz drveta javora i za te tambure se govorilo da su »kopane« tambure. Gornja ploča je napravljena od smreke. Izrada se vremenom promijenila, te se u novije vrijeme tambure izrađuju od tankih savijenih dasaka. 

Kako se svira? 
Lijevom rukom se svira po vratu tambure i pritiskom prsta na određeno mjesto dobiva se ton, dok se desnom rukom svira okidanjem žica trzalicom.   
Glava se nalazi na kraju vrata, a na njoj se nalazi stroj za štimanje tambure. Postoje dvije vrste tambura A i E štim i njihove žice su: A-E-H-FIS (A štim) i E-H-FIS-CIS (E štim).

Koje je veličine? 
Tambura ima više vrsta, koje se razlikuju po veličini i zvuku. One koje su nama najbliže i najpoznatije su E-prim (bisernica), A-basprim (brač), čelo, E-konta (bugarija) i bas (berde).  
Tamburaški sastav najčešće čine upravo ovi instrumenti, te ih u sastavu ima od pet do osam tamburaša. Kada se ovakav sastav dopuni s još nekoliko instrumenata podijeljenih u glasove te skupinu čini više od 15 osoba, onda se to smatra tamburaškim orkestrom. 
Ž. V. 

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay