Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet 
Srpska liga Vojvodina
Prvi bod s novim trenerom

NOVI SAD, SUBOTICA – Očekivano, Bačka 1901 je u 11. kolu, na gostovanju u Novom Sadu kod lidera Mladosti, zabilježila poraz rezultatom 4:2 (2:1). Iako su Novosađani napadali od prvog sudačkog zvižduka, Pilipovića su svladali tek u 20. minuti. Deset minuta kasnije poravnao je mladi Provči, a domaćini su u novu prednost došli minutu prije odlaska na odmor. U nastavku Novosađani pojačavaju tempo i povećavaju prednost u 55. i 70. minuti. Subotičani su u 80. minuti pogotkom Manojlovića poraz sveli na snošljiv omjer. Bačka 1901 je, nakon pet poraza zaredom, u 12. kolu ugostila ekipu Feniksa 1995 i zabilježila neodlučan rezultat 1:1 (1:0). Iako su Subotičani u međuvremenu sporazumno raskinuli s trenerom Savom Pavičevićem i angažirali Petra Kurčubića, pad na ljestvici teško se zaustavlja. Obrana i dalje igra smušeno, zgodici se primaju nakon kardinalnih grešaka, a napad je neefikasan. U subotnjoj utakmici domaćini su bili favoriti, a u 21. minuti Šljivančanin je zatresao mrežu Feniksa za minimalnu prednost. Isti igrač je zapucao stopostotnu prigodu za podvostručenje prednosti u 43. minuti. U prvim minutama nastavka gosti su poravnali nakon kardinalne greške obrane domaćina. U 67. minuti zabilježen je još jedan neshvatljiv promašaj Šljivančanina, a isti igrač je u 84. minuti zapucao i penal. Do kraja utakmice pogodaka više nije bilo. U narednom kolu Bačka 1901 će gostovati u Zrenjaninu, kod ekipe Radničkog.

Sloga se zahuktava

SAKULE, ČONOPLJA – Očekivano, nogometaši Sloge iz Čonoplje u 11. kolu su na gostovanju u Sakulama kod trećeplasiranog Borca poraženi rezultatom 3:2 (1:1). Domaćini su u 35. minuti zatresli mrežu Čonopljanaca za minimalnu prednost, poravnao je Makar u nadoknadi prvog poluvremena. U nastavku domaćini pogocima u 53. i 56. minuti uvode utakmicu u sigurnije vode. Nakon isključenja jednog domaćeg igrača u 69. minuti Sloga je preuzela inicijativu i do kraja utakmice bila bolji rival, no, jedino je novim pogotkom Makara u 77. minuti uspjela umanjiti poraz. U 12. kolu Čonopljanci su ugostili ekipu Dinama 1945 iz Pančeva i zabilježili pobjedu rezultatom 1:0 (1:0). U prvom poluvremenu igralo se tvrdo, obostrano oprezno, s blagom inicijativom domaćina. Nakon nekoliko propuštenih prigoda ispred obojice vratara pogotkom Bojića na ulasku u sudačku nadoknadu prvog poluvremena zlata vrijedne bodove osvojila je Sloga. Pančevci su u nastavku bili konkretniji, međutim nisu uspjeli poravnati, zahvaljujući prije svega odličnim obranama vratara Bulovića. U narednom kolu Sloga će gostovati u Adorjanu kod šestoplasirane Tise.

Goleada u Somboru, ništica u Perlezu

SOMBOR, PERLEZ – Nogometaši somborskog Radničkog 1912 u izvanrednom 11. kolu ugostili su Kozaru iz Banatskog Novog Sela i zabilježili visoku pobjedu rezultatom 7:1 (3:0). Domaćini su odlično otvorili utakmicu, a ovoga puta bili su izuzetno efikasni. Mrežu Banaćana načeo je Šveljo u 16. minuti pogotkom iz penala, a u 42. je podvostručio prednost Somboraca. Minutu kasnije Avdić je postavio rezultat prvog poluvremena. U nastavku su domaćini bili još efikasniji. Knežević je nastavio seriju u 48. minuti, Avdić u 71. iz penala, Rajkovača u 84., a zaključio ju je Antunić u 89. Gosti su u 61. minuti spasli čast pogotkom iz penala. U 12. kolu Somborci su, kao izraziti favorit, gostovali u Perlezu, kod fenjeraša Vojvodine 1928 i u igri bez pogodaka osvojili samo bod. Žilavi domaćini branili su se uspješno, a u rijetkim kontrama uspjeli su stvoriti nekoliko izglednih situacija, iz jedne su pogodili i vratnicu. Na koncu, osvojenom bodu ipak su se više radovali Perležani. U narednom kolu Somborci će ugostiti ekipu OFK Stari grad iz Bačke Palanke.

Vojvođanska liga Sjever
Gostoljubivi Somborci

SOMBOR – U 12. kolu somborski Radnički je ugostio ekipu doprvaka Mladosti iz Bačkog Petrovca i zabilježio poraz rezultatom 1:3 (1:1). Gosti su bolje otvorili utakmicu i već u 4. minuti, nakon velike greške N. Tevanovića, zatresli mrežu nemoćnog Zorića. Šokirani ovako brzim pogotkom u svojoj mreži, domaćini su do polovice prvog poluvremena djelovali izgubljeno, tek potom su zaigrali agilnije, a u 42. minuti pogotkom Lučića i poravnali. Na samom početku drugog poluvremena, nesmotrenošću obrane Radničkog, gosti su došli do nove prednosti. Domaćini od tada stihijski napadaju, što je iskusnim rivalima išlo na ruku. Smirenom igrom držali su Somborce daleko od svojih vrata, a prijetili u brzim kontrama, od kojih su jednu realizirali u 63. minuti i postavili konačnih 1:3. Radnički će u narednom kolu ugostiti ekipu Krila Krajine iz Bačke Palanke.

Gosti zadovoljniji

TAVANKUT – U utakmici 10. kola Tavankut je na svojem travnjaku remizirao protiv odlične ekipe OFK Mladost Apa iz Apatina rezultatom 2:2 (2:2). Utakmica je za domaćine počela šokantno, Apatinci su već u 1. minuti pogotkom Vukadinovića došli u prednost. Tavankućani se nisu zbunili, nastavili su s napadima i sve ozbiljnije prijetili vrataru Jeličiću. Pogotkom Šimića u 11. minuti domaćini su poravnali, a 14 minuta kasnije mrežu Apatinaca za preokret je zatresao Vojnić. Nisu se predavali ni Apatinci, pa je novo poravnanje uslijedilo na isteku prvog poluvremena pogotkom Bursaća iz penala. U nastavku domaćini su silovito napadali i stvorili veći broj prigoda, od kojih je neke teže zapucati nego realizirati, međutim, lopta kao da nije htjela u Jeličićevu mrežu. Nakon završetka utakmice gosti su svakako bili zadovoljniji. U narednom kolu Tavankut će gostovati u Odžacima kod četvrtoplasiranog Tekstilca, a OFK Mladost Apa ugostit će fenjeraša, ekipu Obilića iz Novog Kneževca.

Područna liga Sombor
Očekivano 

SOMBOR – Somborski ŽAK je u 10. kolu ugostio ekipu iz skupine najugroženijih, Polet iz Karavukova i zabilježio pobjedu od 4:0. Domaćini su sve vrijeme dominirali i stvarali ozbiljne prigode. Četiri su i realizirali, a gosti su izdaleka prijetili samo u rijetkim kontrama. U narednom kolu ŽAK će gostovati u Ratkovu, kod iskusne ekipe Radničkog 1918.

Ista meta, isto odstojanje

KULPIN – Ekipa Tvrđave iz Bača u 10. kolu, u derbiju začelja, gostovala je u Kulpinu kod istoimene ekipe i rezultatom 1:1 izravnom rivalu u borbi za opstanak otkinula zlata vrijedan bod. Domaćini su više napadali, a Bačani su igrali mudro, zatvorili sve prilaze svojim vratima. Iz jedne brze kontre uspjeli su i zatresti mrežu Kulpina. U narednom kolu Tvrđava će ugostiti još jednog rivala iz skupine ugroženih, ekipu Maglića iz istoimenog mjesta.

Područna liga Subotica
Bajmačani u krizi

BAJMAK – U 9. kolu Radnički 1905 je ugostio ekipu petoplasiranog Jadrana iz Feketića i zabilježio minimalni poraz (0:1). Nakon 3. kola Bajmačani su bili u krugu kandidata za lidersku poziciju, a potom su se zaredali loši rezultati. U posljednjih šest prvenstvenih utakmica Radnički 1905 je osvojio svega bod i sada je među ekipama koje će se u nastavku prvenstva boriti za opstanak. U narednom kolu Bajmačani će gostovati u Njegoševu i odmjeriti snagu s Proleterom, s kojim je bodovno poravnat. 

Poraz uz žilav otpor

RAVNO SELO – U 9. kolu Đurđin je gostovao u Ravnom Selu kod trećeplasiranog Proletera i zabilježio očekivani poraz rezultatom 3:0 (0:0). Iako su igrali hrabro i u prvom poluvremenu uspjeli sačuvati mrežu, Đurđinčani su u nastavku tri puta kapitulirali. U narednom kolu Đurđin će ugostiti fenjeraša, ekipu Budućnosti iz Savinog Sela.

MNL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Dunav u opasnoj zoni

SVILOJEVO – Na gostovanju u Svilojevu Dunav je u 8. kolu poražen od fenjeraša Terekveša rezultatom 3:0. Ovim porazom Monoštorci su se priključili skupini ekipa kojima u nastavku prvenstva predstoji grčevita borba za bijeg iz opasne zone. U narednom kolu Dunav će ugostiti ekipu Omladinca iz Deronja. 

Katastrofa Berežaca

LIPAR – U 8. kolu Dinamo 1923 je na gostovanju u Liparu poražen s katastrofalnih 6:0 od doprvaka Lipara. Berešci niti u jednom segmentu igre nisu bili dorasli ekipi domaćina, što je i rezultiralo ovako visokim porazom. U narednom kolu Dinamo 1923 će ugostiti probuđenu ekipu Terekveša iz Svilojeva. 
 
MNL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 2. razred
U Sonti pukla petarda

SONTA – U 6. kolu sonćanski Dinamo je ugostio fenjeraša Panoniju iz Lalića i zabilježio sigurnu pobjedu rezultatom 5:0 (1:0). Napadači modrih nisu se iskazali, jer su i pored postignutih pet pogodaka (Duraković 2, Erdeši 2 i Apatinac) pokazali za ozbiljnu ekipu nedopustivu neefikasnost. Da su iskoristili bar dio stvorenih prigoda, rezultat bi bio bar dvostruko viši. U derbiju narednog kola Dinamo će gostovati u Lemešu kod doprvaka Jedinstva. 

Lemešani poraženi minimalcem

TELEČKA – U 6. kolu Jedinstvo iz Lemeša je na gostovanju kod lidera Telečke poražen rezultatom 1:0 (0:0). U prvom poluvremenu izrazitih prigoda i nije bilo, pa su mreže mirovale. U nastavku domaćini su se na vrlo lošem terenu bolje snašli, uspjeli realizirati jednu od rijetkih prigoda i tako se s nova tri boda učvrstiti na čelnoj poziciji. U narednom kolu Lemešani će ugostiti ekipu Dinama iz Sonte.

Ivan Andrašić

Pobjeda

Istina teško, ali ipak posve zasluženo, Hrvatska nogometna reprezentacija je izborila domaću pobjedu (2:1) protiv Švedske u trećem kolu Lige nacija. Pobjedu, i to prvu u ovoj natjecateljskoj 2020. godini. Nemojmo zaboraviti da se ipak radi o momčadi viceprvaku svijeta, pa je stoga i cijeli ovaj pogled posvećen, nadamo se, startnom zamajcu novih vatrenih, koji će na svojim plećima iznijeti breme Europskog prvenstva 2021.
Uzmemo li sve olakšavajuće faktore: oproštaj nekolicine standardnih reprezentativaca (Subašić, Ćorluka, Mandžukić, Rakitić), pandemija koronavirusa, neugodan ždrijeb koji je donio svjetskog i europskog prvaka u prva dva kola (Francuska i Portugal), ova pobjeda protiv uvijek neugodnih Šveda (dva puta treći na svijetu) morala bi donijeti potrebnu dozu optimizma za predstojeće susrete. Jer pridodana identičnoj pobjedi protiv Švicarske u prijateljskom susretu odigranom prošlog tjedna u St. Gallenu (prva protiv ove reprezentacije), daje već solidni materijal očekivanja kako će se u budućnosti ponovno crveno-bijele kockice postaviti na svoje očekivano mjesto.
Izbornik Dalić je u ova dva susreta izrotirao nekoliko novih imena i sva su, mora se reći, u većoj mjeri zadovoljila i opravdala ukazanu priliku. Uremović (Rubin, Kazan) se odlično snašao na poziciji braniča i borio se s odličnim Kuluševskim (Juventus), baš kao i Melnjak (Rizespor), koji je pružio solidnu partiju sve do zamjene u 75. minuti. Solidne partije pružili su i ostali prvotimci u ovom psihološki veoma važnom susretu, ponajprije strijelac prvoga gola Vlašić i Brekalo, kao i standardno kvalitetni vratar Livaković. Senatori Modrić, Lovren, Perišić i Brozović bili su na visini svoje zadaće, izuzev dijela susreta kada je Švedska izjednačila i imala terensku inicijativu. Pobjedničkim pogotkom Kramarić je ponovno dokazao svoju golgetersku klasu, ali zabrinjava njegova ozljeda zbog koje je ušao tek pri kraju susreta.
Pobjeda ide u povijest, osvojeni bodovi u tablicu, a život i natjecateljski ciklus Lige nacije ide dalje. Slijedi uzvratni susret protiv Francuske na domaćem terenu i vjerojatno najvažniji test u ovom dijelu sezone. Na startu su bila dva poraza, pa su uslijedile dvije pobjede. 
Kako će biti, znat ćemo kada ovaj tekst bude pred vama...
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika