Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Český Krumlov

I konačno događaj vrijedan pažnje u mom životu u odjeljku »Gorana odlazi u prirodu«. Proteklog vikenda je održano šesto kolo Vojvođanske treking lige u Subotici, lige koja je na visini zadatka kada je epidemiološka situacija u pitanju i zaista, s puno truda, resursa, a prije svega volje i entuzijazma, uspijevaju organizirati praznik za sve trkače.
Nešto što smo konstatirali odmah po dolasku je da je tu dosta novih lica u odnosu na protekle godine. Jesu li to drumaši trkači koji nalaze konačno utrke na kojima mogu sudjelovati ili bi se ta nova lica svakako dogodila – ne znam, ali je zaista lijepo bilo naći se sa svim ljudima zainteresiranim za trčanje i prirodu koju okolina Subotice ima za ponuditi.
Prvi put sam trčala ovu stazu, ali nisam prvi put bila u Vizitorskom centru Ludaš i kao i do sada bilo mi je divno, a o suncu na Ludaškom jezeru da i ne pričam. Koliko je sve izvuklo više od očekivanog od mene svjedoči i skor pretrčanih kilometara. Od planiranih 6, tenisice su prešle 16 km i velika zasluga svemu tome ide lijepoj prirodi, jesenskim radovima i jesenskom ambijentu.

Češki san

Ali ne vodim nas ovog tjedna na Ludaško jezero nego u Češku. I da rasplet bude interesantniji, ne idemo u Prag iako nam je, bar velikoj većini, Prag prva asocijacija na Češku. Tako je bar meni bilo kad sam na utrci srela drugara koji je išao sa mnom u razred u srednjoj školi. Mislim da se nismo sreli bar deset godina, pa je logično što smo pretresali tko se čime bavi, gdje živi i što zapravo hoće od života. E, pa moj drugar želi živjeti u Češkoj. Priznajem, bila sam iznenađena izborom jer nekako je ljudima ovdje češći izbor Njemačka, Austrija, Hrvatska, Mađarska, ali Češka jako rijetko. I kada ti netko tko je živio u Češkoj kaže da mu je najljepši Češki Krumlov, moraš ga staviti na listu želja. 
Dodali smo u razgovoru i neka mjesta koje drugar nije obišao, a planirao je ove godine detaljnije istražiti južni dio: Třeboň, Jindřichův Hradec, Slavonice, Telč… Dobila sam i obavezan domaći pogledati zamak Hluboká nad Vltavou i na kraju poziv nešto organizirati kada otvore granice.

Bohemijski grad

Český Krumlov je bohemijski grad na rijeci Vltavi u češkoj pokrajini Južna Češka i ova pozicija ga čini veoma dostupnim iz Austrije, pogotovo Linza. Grad je sagrađen oko dvorca iz 13. st. s gotičkim, renesansnim i baroknim elementima. Izvanredan je primjer malog srednjovjekovnog grada čija je građevinska baština ostala netaknuta zahvaljujući mirnom razvoju tijekom pet stoljeća. Povijesno središte grada 1992. je godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.
Gradić je dovoljno mali da se može upoznati pješice, a negdje sam pročitala kako postoje besplatne dvosatne ture poznate pod imenom »Wiseman Free Walking Tour« u okviru kojih lokalni vodič vodi turiste i priča im povijesne i manje poznate priče lokalnog folklora. Na kraju sami birate hoćete li i s koliko novaca nagraditi vodiča.
Naravno, najveća atrakcija je zamak koji svojom veličinom plijeni i dominira gradom. Ovo je drugi po površini zamak u Češkoj i u okviru gradskog zamka, koji se smatra nacionalnim spomenikom, postoje zdanja iz različitih razdoblja, iako je njegova gradnja počela u 13. stoljeću. Kao grad bogate povijesti Český Krumlov nudi mnoge atrakcije za koje nije potreban poseban plan obilaska, jer će vas prosto pozvati usput. Ljubitelji umjetnosti poželjet će posjetiti gradski muzej posvećen Egonu Schieleu (Egon Schiele Art Centrum) koji je nekada ovdje živio, a ništa manje poznato nije i najbolje očuvano barokno kazalište u Europi.
Sasvim je moguće da će vas u šetnji uhvatiti romantično raspoloženje, a ako dojmova bude previše pokušajte ih posložiti uz čašu dobrog piva. Meni kao odličan izbor zvuči dimljeno pivo nakouřený švihák. Ovo tamno pivo pivovare Eggenberg smatra se jednim od boljih u Češkoj, a ako vam ostane slobodnog vremena, mogući su i organizirani obilasci pivovare s degustacijom. 
Gorana Koporan
 

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay