Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­pa­dači uhićeni, političkih po­slje­di­ca ne­ma

leksandar Bošković (24) osuđen je u Gradskom sudu za prekršaje u Beogradu na 40 dana zatvora, zato što je s još trojicom prijatelja u srijedu 25. siječnja navečer napao zamjenika hrvatskog veleposlanika u Srbiji i Crnoj Gori Branimira Lončara i prvog tajnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Borisa Hercega. Boškovića je gradski sudac za prekršaje osudio temeljem Zakona o javnom redu i miru.
Beogradska je policija prethodno, uz Boškovića, uhitila i Gorana Piljagića (24), Slobodana Dragutinovića (25) i Zorana Guberinića (20), koji su sudjelovali u napadu na hrvatske diplomate.
U priopćenju MUP-a navodi se da su Bošković i Piljagić radili na zaštiti stambene zgrade u Ulici Sanje Živanović 34c, a Dragutinović i Guberinić su njihovi prijatelji koji su im pravili društvo. Dvojica hrvatskih diplomata sjedila su u automobilu parkiranom ispred zgrade koju su Bošković i Piljagić osiguravali. Uhićeni mladići su prvo verbalno, a zatim i fizički napali službenika Veleposlanstva. 
Zgrade 34a, 34b i 34c su niže stambene zgrade s interfonom, ali bez prezimena. Jedan od stanara izjavio je za B92 da su Bošković i Piljagić bili zaštitari izvjesnog M. V., mladića od oko 30 godina s Voždovca, koji ima svoju tiskaru i koji je svojevremeno izdao nekoliko knjiga o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću. On živi u zgradi 34c i ima i teretanu u podrumu garaže u kojoj vježbaju i njegovi zaštitari. 
Do napada je došlo oko 23 sata dok su zamjenik veleposlanika Branimir Lončar i diplomat Branko Herceg sjedili u automobilu s pločicama Hrvatskog veleposlanstva u Ulici Sanje Živanović 34. Tada im je prišao jedan od muškaraca i počeo ih psovati. Lončar je pozvao policiju.
Kada se taj muškarac udaljio, iz audija s talijanskim pločicama koji je bio u blizini izašla su trojica muškaraca koji su se nastavili psovati diplomate. 
Jedan od njih je pokušao otvoriti vrata automobila, a kako u tome nije uspio, nogom je razbio staklo na automobilu s hrvatskim diplomatima, a onda kroz prozor pesnicom po licu nekoliko puta udario prvog tajnika Hrvatskog veleposlanstva Hercega. Hrvatski diplomati nisu zatražili pomoć liječnika. 
Povodom napada na dvojicu diplomata Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković uputio je šefici hrvatske diplomacije Kolindi Grabar-Kitarović izraze najdublje osude ovog čina. 
Premijer Hrvatske Ivo Sanader izjavio je kako vjeruje da je riječ o pojedinačnom incidentu i da nema nikakvih drugih političkih implikacija, te je zatražio punu informaciju i kažnjavanje počinitelja, a Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske uputilo je oštar prosvjed veleposlaniku SiCG u Hrvatskoj Radivoju Cvjetićaninu. 
Predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je telefonom s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, rekavši mu da osumnjičenici za napad privedeni, te da je riječ o ljudima s kriminalnim dosjeom. Premijer Srbije je dodao da se ne radi o incidentu s političkom ili nacionalističkom pozadinom. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika