Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pot­po­ra Hr­va­ti­ma ni­je upit­na

Vukovarsko-srijemska županija spremna je nastaviti suradnju s hrvatskom zajednicom u Srbiji i Crnoj Gori, koja je i ranijih godina bila na zavidnoj razini. Od predstavnika Hrvata iz Srbije očekuju se inicijative i projekti, a Vukovarsko-srijemska županija pronalazit će načine da sukladno svojim mogućnostima izađe u susret sunarodnjacima s ove strane granice. Suradnja je poglavito moguća i potrebna u oblasti obrazovanja, informiranja i kulture i na tom planu hrvatske institucije u SiCG mogu očekivati punu logističku potporu Županije.
Ovo je, među ostalim, rečeno tijekom razgovora koje je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić vodio s vodstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici u petak 27. siječnja. Župan Galić je u okviru svoga boravka u Subotici i Somboru, osim HNV-a posjetio i sjedište Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, te lokalne samouprave u ova dva grada. 
Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije razgovaralo je s predsjednikom HNV-a Josipom Z. Pekanovićem, predsjednikom Izvršnog odbora HNV-a Lazom Vojnić Hajdukom, potpredsjednicima HNV-a Vladimirom Bošnjakom i Stipanom Šimunovim, s vijećnikom Petrom Kuntićem, te s dopredsjednikom Izvršnog odbora HNV-a Zvonimirom Perušićem. Razgovoru su bili nazočni i generalni konzul RH u Subotici Davor Vidiš i konzul Tihomir Šilović. 
POGLED PREKO DUNAVA: Predstavljajući hrvatsku zajednicu u SiCG, predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović rekao je kako je položaj Hrvata u ovoj zemlji sada puno bolji nego tijekom devedesetih godina.
»Još prije desetak godina Hrvati su u ovoj državi išli ne samo pognute glave i šuteći, nego je veliki broj njih i prognan«, rekao je Pekanović. »Sada je, međutim, situacija bitno drugačija, imamo status nacionalne manjine, imamo obrazovanje na hrvatskome jeziku, nekoliko medija na našem jeziku, a nadamo se i imamo obećanje da ćemo uskoro imati pristup i državnoj televiziji.«
Pekanović je od župana Galića i njegovih suradnika zatražio potporu u oblasti gospodarstva, kako bi se ostvarili zajednički projekti u kojima bi se kao subjekti pojavili Vukovarsko-srijemska županija i vojvođanski gospodarstvenici. Jedan od takvih projekata, po riječima Pekanovića, mogao bi biti u svezi s prometom robe i putnika Dunavom, budući da veliki broj Hrvata iz Vojvodine živi upravo uz tu veliku europsku rijeku, koja je jedan od najznačajnijih plovnih putova na kontinentu. 
Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk rekao je da su Hrvati u Srbiji tek prije nekoliko godina stekli uvjete da se organiziraju kao manjinska zajednica, a da se u taj proces ušlo bez resursa kojima raspolažu druge nacionalne manjine. 
»Zbog toga smo svi mi zagledani u matičnu domovinu i očekujemo od nje pomoć, kako logističku, tako i simboličku«, rekao je Vojnić Hajduk. »Mi se kao zajednica možemo socijalizirati, a jamstvo za to su mladi koje imamo u našim institucijama, osobito u Izvršnom odboru HNV-a.«
NA OSNOVI RECIPROCITETA: Budući da je jedan od segmenata moguće suradnje sfera informiranja, dopredsjednik Izvršnog odbora HNV-a Zvonimir Perušić zamolio je od župana Galića potporu za uključivanje Hrvata iz Srbije u multinacionalnu televiziju koja se osniva u Vukovaru, što je župan u potpunosti prihvatio. 
»Ta bi televizija trebala biti informativni servis za sve manjine koje žive u regiji, dakle, kako za one u Hrvatskoj, tako i za one u Bosni i Hercegovini i Srbiji«, naglasio je Galić. »No, budući da za sada Hrvati iz Srbije u projekt nisu uključeni preko svog zakonskog predstavničkog tijela, želim vas informirati da nisam dao konačnu suglasnost za pokretanje te televizije, dok god i Hrvati iz Srbije ne dobiju svoje mjesto u njoj. Ta televizija mora pripadati svim nacionalnim zajednicama u regiji. Koordinacija nacionalnih manjina, u kojoj su predstavnici srpske zajednice najbrojniji, dobila je u Vukovaru objekt za tu televiziju, projekt će pomoći i Vlada Republike Hrvatske, a mi se zalažemo za princip reciprociteta. To znači da tražimo da i Hrvati iz Srbije budu dio projekta.«
Potpredsjednik HNV-a Vladimir Bošnjak zatražio je da Vukovarsko-srijemska županija i Republika Hrvatska podrže otkup i restauraciju rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, a potpredsjednik HNV-a Stipan Šimunov predložio je konkretnu suradnju glede obrazovanja. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika