Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mladi umjetnik sa svjetskim priznanjima

Kada s 12 godina imate na desetke međunarodnih nagrada i priznanja, te jednu zlatnu medalju u svjetskom rangu, onda možemo samo zaključiti da je riječ o izvanrednom talentu. Sve to već sada postigao je skroman i jednostavan dječak, učenik 6. razreda OŠ Sveti Sava u Subotici Marko Zelić.   
Marko je prvo dijete u obitelji Silvije i Miroslava Zelića, te ima mlađu sestru Ivu, a svoj talent pokazao je još u vrtiću. 
S tri godine je krenuo u vrtić, a prvi crtež koji je izazvao reakcije slikao je mami na dar – vazu s cvijećem. Tada je odgojiteljica pozvala mamu Silviju i rekla joj kako je Marko naslikao nešto posebno. 
»Nisam do tada obraćala veliku pozornost, bila sam svjesna da je crtež lijep, ali Marko je tako crtao i doma. Oduvijek je volio crtati. Znao je povaditi sve listove iz bilježnice i crtati na njih, pa ih poredati po podu kao tepih. Tada mi je odgojiteljica rekla da to nije ‚običan crtež‘ za djecu toga uzrasta, nego da je Marko izuzetno talentiran i da bismo ga trebali usmjeriti u tom pravcu. Tek tada smo počeli obraćati pozornost na njegove crteže«, kaže mama Silvija i dodaje da su nakon toga razgovora počeli razmišljati o tome da daju Marka na privatne sate crtanja. 
Čekali su moment kad će ga moći upisati u školu slikanja, te je tako 2017. godine Marko krenuo u školu slikanja – likovnu radionicu EmArt kod profesorice Emilije Grubanov-Martinek, koja je voditeljica spomenute likovne radionice i učiteljica u OŠ Jovan Jovanović Zmaj u Subotici. 
Kako izgleda sat slikanja Marko nam je opisao: 
»Sat crtanja traje sat i pol vremena. U likovnoj radionici slikamo uglavnom na zadanu temu. Profesorica nam ponudi tri-četiri teme i onda biramo što nam je draže. Tada prvo pravim skicu, a za to mi ne treba puno vremena, jer dok profesorica priča, ja već imam sliku u glavi. I onda uzimamo blok papir i slikam olovkom, te kasnije prelazim crnim rolerom i tada dolazi na red boja«, objašnjava nam Marko i dodaje kako najviše voli slikati drvenim i vodenim bojicama, a osobito ih voli kombinirati. 
Na upit koliko je radova do sada naslikao Marko nije znao odgovoriti, jer, kako je rekao, nikada ih nije brojao. Bili su tu radovi koji su bili manje ili više uspješni, a veliki broj njegovih radova završio je na brojnim likovnim natječajima koje redovito šalje profesorica Grubanov-Martinek. 
»Na natječaje se uglavnom šalju originalni radovi, tako da imam samo kopije radova za koje sam dobio neku nagradu ili priznanje. Ne znam točan broj nagrada koje sam do sada osvojio, ali one najznačajnije su: I. mjesto i zlatna medalja na likovnom natječaju Fragrance of art buds u Indiji; I. mjesto na VII. Internacionalnom internet natjecanju umjetnosti Марка Дружби u Ukrajini; I. mjesto na likovnom natječaju Kladenska veverka u Češkoj; II. mjesto na likovnom natječaju u Portugalu, te brojne druge nagrade«, kaže Marko, koji je prošle godine u prosincu dobio i Pokrajinsku nagradu Talenti 2019. godine. 
Osim spomenutih nagrada, u njegove ruke pristiglo je i na desetke nagrada i pohvalnica iz Srbije, Mađarske, Bugarske, Njemačke i Rusije. 
U slobodno vrijeme Marko najviše voli slikati likove iz Disneyjevih crtanih filmova, te likove iz znanstveno-istraživačkog filma Avatar. 
Osim osnovne školu, gdje je odličan učenik i spomenute Likovne radionice, Marko pohađa i nižu Muzičku školu u Subotici, gdje svira harmoniku u klasi prof. Miroslava Idića. Kako sve sustiže, mama Silvija kaže da se Marko zna dobro organizirati, te da tako stigne i učiti, igrati se, svirati, pomagati po kući i slikati. 
»Često zna navečer nakon svih obveza povući se u svoju sobi i crtati. Njega crtanje ispunjava i odmara.«  
Do sada, u posljednje tri godine koliko ide u školu slikanja, Marko je sudjelovao na jednoj izložbi, a tema izložbe bila je mačka. Njegovi radovi sudjelovali su na brojnim izložbama. Vjerujemo kako će jednoga dana Marko imati i svoju samostalnu izložbu, a do tada će zasigurno iz njegove mašte i preciznih ruku proizaći još puno, puno umjetničkih radova. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika