Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Elek­tro­nički me­di­j je trajna potreba

Na zajedničkoj sjednici članova Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, Odbora HNV-a za informiranje i Odjela HNV-a za informiranje, koja je održana 30. siječnja u Subotici, razmatrale su se inicijative i mogućnosti za radio i televizijsko informiranje hrvatske zajednice u SiCG. Na sjednici je nakon rasprave zaključeno da je osnivanje redakcija na hrvatskome jeziku na Radio Novi Sad i TV Novi Sad primarni i strateški interes hrvatske zajednice u SiCG, sukladno odlukama HNV-a, a budući da osnivanje hrvatskih redakcija na RTV Novi Sad za sada nije ostvareno, te da nema preciznih informacija o tome kada će biti, potrebno je paralelno pristupiti izradi elaborata za rješenje pitanja informiranja hrvatske zajednice na elektroničkim medijima.
Za izradu elaborata osnovan je Privremeni odbor, kao radno tijelo HNV-a, koji čine predstavnici struke s iskustvom rada u elektroničkim medijima. To su: Ljiljana Dulić, urednica Programa na hrvatskome jeziku na Radio Subotici, Josip Stantić, dopisnik Hrvatske televizije iz Subotice, Tomislav Žigmanov, prvi urednik Programa na hrvatskome jeziku na Radio Subotici, Milovan Miković, dugogodišnji novinar Radio Subotice i urednik drugih medija i Slaven Bačić, doktor pravnih znanosti. Prvi sastanak Privremenog odbora zakazan je za 3. veljače. 
RTV NS – PRIMARNI INTERES: »Radio i televizijsko informiranje hrvatske zajednice u SiCG goruće je pitanje, koje bi trebalo što prije riješiti«, rekao je predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk. »Savjet Republičke radiodifuzne agencije raspisao je javni natječaj za izdavanje dozvola za emitiranje televizijskog i radio programa. Potrebno je zajednički elaborirati problem glede informiranja hrvatske zajednice na elektroničkim medijima i zbog toga je i sazvana sjednica ova tri tijela HNV-a«.
Dopredsjednik Izvršnog odbora HNV-a Zvonimir Perušić podsjetio je da u sferi elektroničkih medija hrvatska zajednica za sada ima Program na hrvatskome jeziku na Radio Subotici, emisiju na Radio Bačkoj u Baču, kao i emisiju na hrvatskom jeziku koja se u sklopu NIU »Hrvatska riječ« emitira na programu subotičke YU ECO televizije, što je sve skupa značajno različito od onoga što druge nacionalne manjine u SiCG imaju u sferi informiranja na elektroničkim medijima.
»Hrvatska zajednica za sada ne ostvaruje pravo na informiranje na državnoj televiziji, kao što to pravo ostvaruju druge nacionalne manjine. Na sjednici HNV-a 29. srpnja 2004. godine donesena je odluka da se pristupi osnivanju redakcija na hrvatskome jeziku na Radio i TV Novi Sad i to je prema odluci Vijeća primarni interes hrvatske zajednice u sferi elektroničkog informiranja. Osnivanje hrvatskih redakcija na RTV Novi Sad za sada nije ostvareno, a tema ove sjednice su inicijative koje su se u međuvremenu pojavile. Objavljen je javni natječaj Savjeta Republičke radiodifuzne agencije, a aktualna je i informacija da je Vlada Republike Hrvatske osigurala 1 milijun kuna za potrebe hrvatske zajednice u SiCG. Ta će suma, prema našim saznanjima, biti raspodijeljena nakon raspisanog natječaja, a najveći dio od te sume mogao bi biti predviđen za projekt informiranja. Aktualna je i ponuda prodaje subotičkog Mini-radija hrvatskoj zajednici, koji je sada u privatnom vlasništvu, i to su teme o kojima se mi, kao predstavnici hrvatske zajednice u oblasti informiranja, trebamo dogovoriti i izjasniti«, rekao je Zvonimir Perušić. 
SUKLADNO ODLUKAMA HNV-a: Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić rekao je kako je prilikom nedavnog sastanka izaslanstva Hrvata iz Srbije s predsjednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom bilo riječi i o problemu informiranja hrvatske zajednice na državnoj televiziji.
»Premijer je rekao da se brzi pomaci ne mogu očekivati sve do završetka diobe između RTS-a i RTV Novi Sad. Dioba bi trebala biti završena do 31. ožujka i tada bi hrvatska zajednica trebala dobiti redakcije na hrvatskom jeziku na Radio i TV Novi Sad. Prema odluci HNV-a hrvatska zajednica traži osnivanje redakcija na hrvatskome jeziku na državnom radiju i televiziji, a kako je vlasnik Mini-radija ponudio prodaju tog radija, trebamo razmisliti i o mogućnosti kupovine Mini-radija, jer bi u slučaju takve opcije mogli sudjelovati na natječaju koji će raspisati Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu za raspodjelu sredstava koja je osigurala Vlada Republike Hrvatske za potrebe hrvatske zajednice u SiCG«, rekao je Petar Kuntić. 
Predsjednik Odbora HNV-a za informiranje Milovan Miković naglasio je kako je dugoročan interes hrvatske zajednice da ostvari pravo na informiranje na državnim elektroničkim medijima, adekvatan postojećim programima drugih nacionalnih manjina. 
»Hrvatskoj je zajednici važno i pokretanje radijskog programa na hrvatskom jeziku u sklopu RTV Novi Sad. Siguran sam da to neće biti lako, jer se do sada najviše razgovaralo o pokretanju televizijskog programa na RTV Novi Sad. Glede osnivanja redakcija na hrvatskom jeziku naši prijedlozi moraju biti vrlo precizni. Što se tiče Mini-radija, postavlja se pitanje je li to baš taj radio koji je potreban hrvatskoj zajednici? Trebamo razmisliti i o opremljenosti toga radija, a sukladno odlukama HNV-a moramo se fokusirati na ostvarivanje prava na informiranje na državnim elektroničkim medijima, bez obzira koliko je to dug proces«, rekao je Milovan Miković. 
Član Odbora za informiranje Lazar Merković istaknuo je da se hrvatska zajednica mora izboriti i za ravnopravnost na Radio Subotici, gdje se program na hrvatskom jeziku emitira samo po dva sata dnevno. Naglasio je kako je to jako važno, između ostalog i zbog toga što je to odlična kadrovska škola za buduću televizijsku redakciju.
IZRADA ELABORATA: Član Odbora za informiranje Slaven Dulić također je naglasio problem male satnice emitiranja programa na hrvatskom jeziku na Radio Subotici, a član Odjela za informiranje Josip Stantić postavio je pitanje imaju li nacionalne manjine posebno definirana prava glede raspisanog natječaja za izdavanje dozvola za emitiranje televizijskog i radio programa, a zatim je zatražio odgovor i na pitanja – koliko iznosi prodajna cijena Mini-radija, kako se misli dugoročno financirati rad novinara u slučaju kupovine Mini-radija i ima li HNV koncept i strategiju glede informiranja? 
Član Izvršnog odbora HNV-a Joza Kolar je napomenuo kako je upitna i čujnost programa diljem Vojvodine u slučaju kupovine Mini-radija, te je naglasio kako je važno ostvariti prava hrvatske zajednice na informiranje na državnim elektroničkim medijima.
Odgovore na neka od tih pitanja ponudio je Zvonimir Perušić:
»Sukladno odlukama HNV-a precizno je razrađena strategija HNV-a u elektroničkim medijima, a autor tog dokumenta, koji obuhvaća čak i satnicu i minutažu programa, je Milovan Miković. Taj je dokument još prije godinu dana proslijeđen RTV Novi Sad, ali nikakvog odgovora nije bilo. Prodajna cijena Mini-radija je između 60.000 i 100.000 eura, ovisno o broju repetitora i predajnika. Oprema tog radija je, kako u ponudi piše, iz 1996. godine. U slučaju kupovine Mini-radija svakako bi trebalo razmišljati o plaćama uposlenih novinara, kao i o zakupu prostorija, a natječaj za frekvencije, koji je raspisan do 25. siječnja ne daje nikakvu prednost nacionalnim manjinama pri odluci o izdavanju dozvola za emitiranje programa«, rekao je Zvonimir Perušić, predloživši da se osnuje Privremeni odbor za izradu elaborata, koji će dati odgovor struke na pitanje kako riješiti problem informiranja hrvatske zajednice na elektroničkim medijima. 
LazoVojnić Hajduk je napomenuo kako Statut HNV-a predviđa da se za rješavanje određene problematike može formirati privremeni odbor, kao radno tijelo HNV-a, koji će elaborat o određenoj temi predložiti Izvršnom odboru, a Izvršni odbor će ga nakon razmatranja predložiti na usvajanje vijećnicima na sjednici HNV-a. 
Nakoncu sjednice Zvonimir Perušić je predložio članove Privremenog odbora. Taj prijedlog usvojen je glasovanjem. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika