Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Spomendan biskupa Antunovića
 
KALAČA – U organizaciji hrvatske samouprave grada Kalače, 30. kolovoza u tom je mađarskom mjestu svečano proslavljen spomendan biskupa Ivana Antunovića. Svečanu misu u crkvi sv. Stjepana Kralja služio je vlč. Luka Poljak, u zajedništvu s preč. Tiborom Szűcsem, preč. Imreom Polyákom i vlč. Szabolcsem Tomaskovityem, a okupljenima je riječ dobrodošlice uputio rektor crkve i kanonik preč. István Mészáros. 
U prigodnoj propovijedi vlč. Poljak je podsjetio na Antunovićev preporoditeljski značaj ustvrdivši kako se danas »malo koji čovjek odvažuje biti glasan i neumoran poput biskupa Antunovića«: »Gotovo nikome nije srcu draga pomisao da upravo baš on ili ona, budu nositelji nove zore našeg naroda … Mi Hrvati, rodom Bunjevci, Šokci, Raci, Bošnjaci, Dalmati, Toti, uvijek smo bili i bit ćemo vjerni sinovi i kćeri Kristove Crkve, ljubeći svoje – poštujući tuđe, jednako vjerni Nebeskom Jeruzalemu i ovozemaljskoj vlasti zemlje krune Svetog Stjepana Kralja. To nas uči slavni i časni primjer našeg hrvatskog velikana, preporoditelja i pastira – biskupa Ivana Antunovića«.
Svečanoj misi i proslavi prisustvovali su brojni vjernici iz Kalače, Baje, Kaćmara, Santova, Dušnoka, Baćina, Aljmaša, itd. Vlč. Poljak prenio je ovom prigodom pozdrave predsjednika Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice vlč. dr. Ivice Ivankovića Radaka. Nakon mise, u dvorištu kalačke bogoslovije priređen je prigodni kulturni i zabavni program.

Koncert STO-a s dvije praizvedbe

SUBOTICA – Subotički tamburaški orkestar priredio je 31. kolovoza koncert u dvorištu Muzičke škole, izvevši u dva kraća nastupa dvije praizvedbe domaćih skladatelja. U pitanju su Adaggio disaperence Zorana Drakule i Balkanska svita Gábora Lengyela. Orkestrom je ravnala Marijana Marki. 
U vrijeme korona epidemije, STO je tragao za rješenjima kako raditi u uvjetima koji neće biti u suprotnosti s epidemiološkim mjerama. Radili su po grupama koje garantiraju poštivanje mjera te uspjeli prirediti ovaj koncert za svoju vjernu, domaću publiku.

Izbor iz privatne kolekcije Mladena Poljakovića

TAVANKUT – Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organiziraju izložbu slika iz privatne kolekcije Mladena Poljakovića, inače sina poznatog subotičkog dramskog pisca Matije Poljakovića (1909. – 1973.). Izložba će biti otvorena u subotu, 5. rujna, u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu, s početkom u 19 sati. 
Riječ je o programu koji je trebao biti održan za ovogodišnju Noć muzeja, koja je zbog epidemiološke situacije otkazana.
I. D.

Korak do zelene ekonomije

TAVANKUT – Udruga Inovativna mreža Subotica poziva na promociju projekta Korak do zelene ekonomije, koji se financira sredstvima Europske unije uz podršku NAGE projekta koji na teritoriju Srbije koordinira Mreža za ruralni razvoj Srbije iz Kraljeva. Konferencija se održava u subotu, 5. rujna, s početkom u 17.30 sati, u prostorijama HKPD-a Matija Gubec u Tavankutu (Marka Oreškovića 3). Nakon promocije projekta bit će održano predavanje na temu Zelena ekonomija i zeleno poduzetništvo.
I. D.

Virtualni susret pjesnika

REŠETARI – Zbog trenutne situacije s covidom-19, Upravni odbor KLD-a Rešetari je odlučio da će ovogodišnji Rešetarački susret pjesnika biti održan virtualno, i to u subotu, 19. rujna, s početkom u 12 sati. Program će biti prenošen uživo preko platforme Unitas WebRadia Nova Gradiška. U programu će sudjelovati petnaestak pozvanih pjesnika koji će uz svoje pjesme čitati i odabrane pjesme iz zbornika ovog Susreta. U program će se uživo moći uključiti pjesnici, s pozivom na broj +385 98 267 5765.

Vinkovačke jeseni u doba korone

VINKOVCI – Ovogodišnje 55. Vinkovačke jeseni bit će održane od 18. do 20. rujna s bitno smanjenim programom i provedbom niza epidemioloških mjera, uz ograničen broj sudionika, posjetitelja i gostiju. U svečanom mimohodu nastupit će 30-ak KUD-ova iz Vukovarsko-srijemske županije koji će do trga biti dovoženi i odvoženi pod posebnim mjerama, izostat će svečane konjske zaprege, a snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni obići će KUD-ove diljem Hrvatske koji su trebali nastupiti i predstaviti ih u posebnom video-materijalu. Bit će postavljen i Slavonski sokak, no isključivo za prodaju autohtonih proizvoda, bez ugostiteljske ponude kakva je ranijih godina bila uobičajena.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika