Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 26. 1. 

Spro­vod
Ibrahim Rugova je pokopan pokraj nekadašnjeg partizanskog groblja na Velaniji, koje je poslije 1999. proglašeno grobljem OVK. Nekoliko desetina tisuća Albanaca iz svih dijelova Kosova došlo je u Prištinu odati posljednju poštu predsjedniku Kosova. Sprovodu su  nazočili i predstavnici oko četrdeset međunarodnih izaslanstava.
Sprovod su osiguravale jake snage kosovske policijske službe, a incidenata nije bilo.
 
SAO
Zoran Žižić, predsjednik Socijalističke narodne partije u Crnoj Gori, ne isključuje mogućnost odcjepljenja dijela Crne Gore u slučaju da bude proglašena nezavisnost te republike.
 
Ben­zin
Na sjednici Vlade Srbije odlučeno je da benzin poskupi za 0,60 dinara po litri. 
PETAK, 27. 1. 
Be­ba
Umrla je beba koju je prijevremeno rodila povrijeđena putnica iz crnogorskog vlaka koji se survao u provaliju. Broj žrtava povećan je na 45.
 
Sreća
Zahvaljujući sreći izbjegnuta je nova željeznička katastrofa u Crnoj Gori na relaciji Podgorica-Bar. Na lokomotivi (461033) vlaka broj 6151 pukao je kotač, što je moglo dovesti do iskakanja vlaka. Vlak je krenuo u srijedu iz Podgorice u 5 sati, a u kompoziciji s dva vagona nalazilo se 60 radnika željeznice koji su krenuli na posao u Bar. Havarija je primijećena tek kada je vlak stigao u depo u Baru oko 6.20 sati. Konstatirano je da su i ostali kotači u veoma lošem stanju. Lokomotiva, koja je ovih dana trebala ići na remont, odmah je stavljena izvan uporabe. Tek poslije zamjene osovine ova lokomotiva će ponovno biti uključena u promet. 
 
Uhićen
Policija je privela osobu za koju sumnja da je u telefonskom razgovoru  prijetila srbijanskome ministru za kapitalne investicije Velimiru Iliću. U telefonskom pozivu, upućenom preko dežurne službe čačanske policije, ta je osoba prijetila Iliću zbog toga što je, navodno, sinu bivšeg predsjednika BiH Alije Izetbegovića omogućio da otvori tržni centar »Interex«. 
 
Krađa
Protekloga tjedna nepoznati lopovi opljačkali su katoličku crkvu u Boru. Po riječima župnika Marka, svećenika Crkve svetog Ljudevita, lopovi su iz crkve odnijeli nešto milostinje i tri pozlaćena pehara, za koja su vjerojatno mislili da imaju veliku materijalnu vrijednost.
»Pljačka je više bilo traženje novca. Nisu ukrali ni televizor, video-rekorder, računalo, valjda su ukrali samo ono što su mogli ponijeti. 
Ukradeno je nešto novca od milostinje i ukradena su tri kaleža, tj. svete posude. Sakralna vrijednost je jako velika, ali ne i materijalna«, rekao je župnik. 
Po njegovim riječima policija je bila vrlo ažurna. Napravljeni su snimci svih vrijednih predmeta kao jedna vrsta kulturne baštine. Lopovi su crkvu obili pajserima. 
 
Olakšice
Europska komisija najavila je olakšice viznog režima za zemlje Zapadnog Balkana, a taj bi prijedlog trebali u veljači usvojiti Europski parlament i Vijeće ministara EU. 
 
Od­la­ze
Međunarodna krizna grupa zatvara ured u Beogradu, a James Lion do kraja godine ostaje u Beogradu kao specijalni savjetnik za Balkan. »Nama se čini da više nema mogućnosti za izbijanje novih sukoba ili da su šanse za izbijanje novog sukoba znatno smanjene«, izjavio je Lion. 
 
Ka­pe­tan
Sud u Sidneyu odredio je pritvor do prijama zahtjeva za izručenje Hrvatskoj australskom državljaninu Draganu Vasiljkoviću. On se u Hrvatskoj tereti za mučenje i ubojstvo hrvatskih vojnika i policajaca 1991. godine na području Knina i Gline.
subota, 28. 1. 
Uhićen
Pukovnik Vojske Republike Srpske Jovo Đogo uhićen je u Beogradu zbog pomaganja u skrivanju Ratka Mladića.
 
Tra­ge­di­ja
Najmanje 67 osoba je poginulo, a više od 100 ih je povrijeđeno u padu krova na sajmištu u Katovicama na jugu Poljske. Krov jedne od dvorana pao je pod težinom snijega. U trenutku rušenja u dvorani u kojoj se održavala izložba poštanskih golubova bilo je od 500 do 1000 ljudi.
NEDJELJA, 29. 1. 
Us­po­red­ba
Predsjednik Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić ponovio je da mu se sprema likvidacija. On je svoj položaj u medijima usporedio s položajem u koji je Demokratska stranka Srbije svojevremeno stavila vlade Zorana Đinđića i Zorana Živkovića. 
Ministrica poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iz G17 Plus Ivana Dulić-Marković prosvjedovala je zbog izjava Bogoljuba Karića »kojima se identificira sa Zoranom Đinđićem«. 
 
Is­tra­ga
SUP Srijemska Mitrovica počeo je provjeravati navode u svezi s ubojstvom Krešimira Hercega u studenome 1991. godine. Ti navodi, koji su prije mjesec dana emitirani u emisiji Insajder na B92, osporili su službenu verziju prema kojoj je Herceg, navodno, ubijen u vrijeme ratnog stanja, jer nije poslušao zapovijed dragovoljca JNA koji je čuvao stražu u selu Višnjićevo kraj Šida. Sugovornici Insajdera tvrde da je Herceg ubijen samo zato što je bio Hrvat.
PONEDJELJAK, 30. 1. 
Su­sret
U Ateni su se susreli lider Demokratske stranke i predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Demokratske partije Kosova Hashim Thaqi. Izjava nije bilo, a o susretu se saznalo iz grčkih izvora. Tadić i Thaqi u Ateni sudjelovali su na dvodnevnom zasjedanju Vijeća Socijalističke internacionale, gdje je Tadić sudjelovao kao predsjednik stranke koja je konzultativna članica Internacionale, a Thaqi kao gost.
 
Pre­su­da
Vijeće za ratne zločine na osam godina zatvora osudilo je Milana Bulića zbog sudjelovanja u ratnom zločinu na Ovčari 1991.
utorak, 31. 1. 
Kan­di­dat­ki­nja
Udovica premijera Srbije Zorana Đinđića, Ružica Đinđić, razmišlja o kandidaturi za potpredsjedničko mjesto u Demokratskoj stranci. »U stranci očigledno postoji raspoloženje da ja budem potpredsjednica Demokratske stranke. Postoji mnogo članova DS-a koji imaju specifičan odnos prema stranci iz vremena kada je moj muž bio na njenom čelu. Moja je moralna obveza razmisliti o prihvaćanju kandidature i o tome je li to opravdano«, izjavila je Ružica Đinđić.
Blic u DS-u saznaje kako je potvrđeno da Ružica Đinđić ima podršku neophodnu za kandidaturu, a ako odluči ne prihvatiti je, najozbiljniji kandidat za potpredsjednicu bit će veleposlanica Srbije i Crne Gore u Norveškoj Vida Ognjenović. 
Potrebnu potporu dobili su potpredsjednici Dušan Petrović, Nenad Bogdanović i Bojan Pajtić, dužnosnik stranke Dragan Šutanovac, ali i Slobodan Gavrilović i Aleksandar Vlahović.
 
Pot­po­ra
Predsjednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da SPS ne želi rušiti Vladu Srbije. »Rušenje Vlade bilo bi političko samoubojstvo za SPS. Time bismo izravno pomogli Demokratskoj stranci i Bogoljubu Kariću da dođu na vlast«, rekao je Dačić i dodao kako u SPS-u postoje mišljenja da ta stranka ne treba podržavati Vladu. Dačić je rekao i da su za SPS najprihvatljiviji dobri odnosi s radikalima i Demokratskom strankom Srbije.
»Ranije nije bilo moguće, a i sada je teško, da SPS i SRS sami naprave vladu. Ali SPS je srušio taj zid oko sebe i filozofiju da s nama nitko neće. Zato je korisno naše razdoblje suradnje s DSS-om, a imamo dobre odnose i s radikalima«, izjavio je Dačić. 
 
Žal­be
Tijekom protekle godine pokrajinskom ombudsmanu je stiglo dvostruko više žalbi nego 2004. godine. U Novom Sadu obrađeno je više od 400 predmeta, a građane najviše muči zdravstveno-mirovinsko osiguranje, urbanistički problemi, duljina trajanja i kvaliteta sudske procedure, 
a često se žale i na rad centara za socijalni rad. 
Ombudsman Petar Teofilović ocjenjuje kako je u odnosu na prethodne godine vidno smanjen broj međunacionalnih sukoba u Vojvodini, poglavito nakon uhićenja neonacista koji su napravili incident na antifašističkoj tribini na Filozofskom fakultetu. 
srijeda, 1. 2. 
Pre­go­vo­ri
U Zagrebu su započeli pregovori o zatočenim i nestalim osobama između Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije Vijeća ministara Srbije i Crne Gore. Riječ je o dvodnevnom sastanku koji se održava na poziv Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale, a otvorila ga je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika