Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nad­vla­da­ne raz­li­ke

Siječanj i veljača, hladni zimski mjeseci, koji su u poslovnom smislu današnjice poprilično »mrtvi«, zapravo su najživlje razdoblje za ovdašnji hrvatski bunjevačko-šokački puk. Tradicionalna prela, koja se po nekim većim i manjim mjestima Bajskoga trokuta održavaju od davnina, ovih dana smjenjuju jedno drugo – od Bikića, preko Subotice, Baje, Sombora i Bačkog Brega, pa eto ove godine i do Bača. 
Običaj, koji izvire iz kućne tradicije da se zimi organiziraju druženja, u kojima se okupljaju prijatelji i rođaci i koja prerastaju u zabave za pamćenje, vremenom je postao jedna od središnjih manifestacija za očuvanje naše kulture i narodne baštine. 
Nekoliko je godina unazad najmasovnije prelo bilo u Bikiću, u Mađarskoj, da bi ove godine ono doživjelo pravi fijasko, prvenstveno zahvaljujući organizatorima koji su, po izjavama svjedoka, dopustili političku manipulaciju i potpuno odnarođenje te manifestacije. Negativan sud o ovogodišnjem Prelu bez granica u Bikiću dali su i dužnosnici Pučke kasine 1878, koji su po ideološko-nacionalnom mentalnom sklopu najbliži onome što se u hrvatskoj javnosti naziva bunjevštinom, i to je vjerojatno najbolji dokaz da tamošnja narodna zabava više doista nema ništa s narodom o čijoj se tradiciji radi. A, o tome što je tamo, s druge strane državne granice, tražio visoki dužnosnik Vlade Republike Srbije, ovom prigodom, ipak nećemo. 
I, dok je prelo u Bikiću, kakvo god ono bilo ranijih godina, potpuno odlutalo od hrvatskoga naroda, Veliko je prelo u Subotici doživjelo preporod. Prvi put poslije dugih desetljeće i pol opet je održano u najvećem prostoru u gradu, a nazočno je bilo oko 1200 posjetitelja. Pokazalo se da u narodu živi želja za okupljanjem i druženjem, da imovinske, intelektualne, statusne i starosne razlike nisu prepreka za dobar zajednički provod, te da je sada pred organizatorima još veća odgovornost. Tehnički se detalji mogu u budućnosti dotjerati i usavršiti, ali suština i sadržaj moraju ostati onakvi kakvi su bili i na Marin 1879. godine. Veliko prelo u Subotici od prije nekoliko dana ušlo je u novu fazu i na cijeloj je zajednici zadaća da se kvaliteta do koje smo sada došli kvantitetom, razvije i unaprijedi.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika