Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bellov poziv za povijest

25. siječnja 1077. godine njemački car Henrik IV. pao je na koljena i tri dana čekao da mu papa Grgur VII. da oprost od izopćenja iz Crkve.
25. siječnja 1815. godine Alexander Bell iz New Yorka nazvao je telefonom Thomasa Watsona u San Francisco
25. siječnja 1949. godine prvi puta u Parizu podijeljene televizijske nagrade Emmy.
25. siječnja 1991. godine JAZU se preimenovala u HAZU.
26. siječnja 1699. godine potpisan je mir u Srijemskim Karlovcima između Habsburške Monarhije i Osmanlijskog carstva
26. siječnja 1938. godine rođen je Zvonimir Majdak, hrvatski književnik.
27. siječnja 1756. godine rođen Wolfgang Amadeus Mozart.
27. siječnja 1901. godine umro Giuseppe Werdi u Milanu, rođen 1813. godine.
27. siječnja 1750. godine rođen Josip Voltić, hrvatski jezikoslovac. Zanosio se idejom o zajedničkom književnom »ilirskom« jeziku koji bi se temeljio na jezičnom razvoju svih hrvatskih krajeva. 
27. siječnja 1972. godine umrla Mahalia Jackson, crnoputa američka pjevačica duhovne glazbe (gospela).
27. siječnja 1725. godine umro ruski car Petar Veliki.
27. siječnja 1901. godine umro je Giuseppe Verdi, talijanski kompozitor.
27. siječnja 1753. godine umro je Ivan Krstitelj Ranger (Rannger), pavlin i najvažniji hrvatski slikar baroka tirolskoga podrijetla. Samozatajni i samoprijegorni slikar nije potpisivao svoja djela, a samostanski ga kroničari kao autora fresaka u pavlinskim crkvama nisu ni spominjali sve dok se o njemu nije pronio glas nakon što je oslikao zavjetnu crkvu hrvatskoga plemstva u Belcu početkom četrdesetih godina 18. stoljeća. Njegova su ostvarenja doslovce izrasla iz njegova načina življenja i razmišljanja. Nažalost, opus mu je sačuvan samo djelomično. Neki samostani u kojima je slikao su srušeni (samostan sv. Jelene kraj Čakovca, kapela Majke Božje Remetske uz crkvu), ili su oslikani svodovi u potresima urušeni (u Remetama i lepoglavskim blagovaonicama), a ponegdje su slikarije preličene (lepoglavska ljetna blagovaonica, pročelje franjevačke crkve u Krapini). Najpoznatiji je po oslikavanju pavlinskoga samostana u Lepoglavi.
27. siječnja 1924. godine Sporazumom o Rijeci sporazumjeli su se Nikola Pašić i Benito Mussolini da Slobodna Država Rijeka, koja nije nikada ni uspostavljena, pripadne Italiji.
27. siječnja 1945. godine oslobođen je Auschwitz.
28. siječnja 1831. godine rođen je Mihovil Pavlinović, hrvatski političar iz Dalmacije. Žestok protivnik dualizma, u tekstu Hrvatska misao suprotstavio se velikosrpstvu te širenju Srbije na Bosnu i Hercegovinu i Dalmaciju. »Mi hoćemo samostalnu Hrvatsku, Ugarsku krunu priznajemo hrvatskom krunom,… dok je nose kralj iz porodice Habsburgo-Lotrenske… Nagodba godine 1868. nezakonita je… jer je ugovorena… bez sudjelovanja sastavnih dijelova trojedne kraljevine. Razlika između srbstva i hrvatstva, jeli to puka razlika rieči? Te dvie rieči znače: dvie povijesti, dvie domovine, dvie države, dva vjerozakona, dvie izuke (kulture), dva uljudstva (civilizacije), pa napokon i dvoja slova… Hrvatstvo je u svojih razlikah od zapada; srbstvo od istoka. Poviest se neda pomrsiti…«
28. siječnja 1930. godine valovi su izbacili na portugalsku obalu dubrovački parobrod Dakso.
28. siječnja 1986. godine Američka NASA pretrpjela je veliki poraz kad je letjelica »Challenger« eksplodirala na visini od 25 kilometara.
28. siječnja 1728. godine umro Antun Gleđević, hrvatski pjesnik i prevodilac. Pisao je ljubavne, prigodne i satiričke pjesme, ali je poznatiji kao dramski pisac. Najuspješniji dramski rad pobožno-pastoralno prikazanje »Porođenje gospodinovo«. Suvremenici mu nisu bili skloni, vjerojatno zbog satira kojima je ujedao svakoga tko se ogriješio o društvene norme
28. siječnja 1814. godine habsburška vojska zaposjela Dubrovnik.
29. siječnja 1952. godine Vladimir Bakarić i Miloš Žanko potpisali su rješenje kojim se Bogoslovni fakultet izbacuje iz sastava Zagrebačkog sveučilišta.
30. siječnja 1947. godine umro je u Zagrebu Dubravko Dujšin, hrvatski glumac.
30. siječnja 1983. godine umro je Kalman Mesarić, književnik, prevoditelj i kazališni redatelj.
31. siječnja 1808. godine Dubrovačka Republika izgubila samostalnost.
31. siječnja 1918. godine u Rusiji je bio posljednji dan računanja vremena po Julijanskom kalendaru, a sljedećega dana datum je označen kao 14. veljače prema Gregorijanskom kalendaru.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika