Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva vijesti

Blagdan Uzvišenja svetoga Križa u Srijemskoj Mitrovici 

U ponedjeljak, 14. rujna, svečanim euharistijskim slavljem proslavljen je blagdan Uzvišenje svetog Križa u srijemskomitrovačkoj župnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik.
Euharistijsko slavlje je predslavio srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović u zajedništvu sa župnikom iz Laćarka vlč. Ivicom Zrnom.
Kako u Srijemskoj Mitrovici već duži niz godina djeluju časne sestre svetog Križa, proslava blagdana u župi je osobito usmjerena prema njihovoj zajednici, te se svake godine proslava i odvija u prostorijama samostanske kuće i kapele. Sve ove godine vjernici spomenute župe su rado odlazili sestrama na proslavu, a ove godine, zbog cjelokupne situacije s pandemijom koronavirusa, proslava je iznimno premještena u župnu crkvu i župno dvorište. 
Na početku euharistijskog slavlja, pozdravljajući sve okupljene, mons. Španović je pozvao na promišljanje o Otajstvu Križa. »Govorimo o glavnoj oznaci nas kršćana. Bez križa, simbola vjere i žrtve, ne možemo govoriti o kršćanstvu niti možemo reći da smo kršćani«, istaknuo je mons. Španović. 
U prigodnoj homiliji istaknuo je važnost ovog blagdana za srijemskomitrovačku župnu zajednicu, te pozvao okupljene vjernike na trajno zahvaljivanje Gospodinu za sve darove koje nam daje.
Svatko ispred sebe stavlja znak koji mu znači i koji želi slijediti, a tko slijedi sveti Križ slijedi znak Isusa Krista - jedna je od poruka koju je izrekao mons. Španović.
Euharistijsko slavlje je svojim pjevanjem animirao dio župnog zbora, pod vodstvom voditeljice s. Cecilije Tomkić.
Ivica Zrno

Crkveni god u Rumi 

Proslava blagdana Uzvišenja svetoga Križa proslavljena je i u Srijemskoj Mitrovici 14. rujna, gdje je misno slavlje predvodio dekan i župnik mons. Eduard Španović u koncelebraciji sa župnikom u Beški preč. Božidarom Lusavcem, župnikom u Laćarku vlč. Ivicom Zrnom, župnikom u Šidu vlč. Nikicom Bošnjakovićem, župnikom u Hrtkovcima vlč. Ivicom Živkovićem i župnikom domaćinom vlč. Ivicom Čatićem.
Mons. Eduard Španović je u uvodu misnoga slavlja naglasio vrijednost križa, jer se po njemu dolazi do uskrsnuća. Na njegove misli nadovezao se i vlč. Nikica Bošnjaković, koji je na slavlju propovijedao. U propovijedi je posebno istaknuo da, kao vjernici, promatrajući Isusov križ, moramo prihvatiti i svoje životne križeve. »Mi danas, ovim blagdanom, želimo odmjeriti Kristov križ i shvatiti realnost patnje. Križ je do Isusa bio sredstvo mučenja, a Isusovom smrću postao je simbol spasenja. To se dogodilo upravo jer je Krist prihvatio križ, jer je dao pristanak na Očevu volju«, kazao je vlč. Bošnjaković. 
Propovjednik je potaknuo vjernike da mole od Boga pomoć u nošenju svojih križeva, te da utjehu traže u Isusovim riječima da tko ne prigrli križ ne može biti njegov učenik.
I ove godine su, kao i inače, na misi sudjelovali i vjernici iz susjednih župa. No, zbog aktualne epidemiološke situacije, izostalo je tradicionalno ljubljene relikvija Svetoga Križa i druženje nakon slavlja.
Ana Hodak

Proštenje u Somboru 

Na blagdan Uzvišenja sv. Križa u istoimenoj crkvi u Somboru proslavljeno je proštenje. Svetu misu, na kojoj se okupio lijepi broj vjernika, predvodio je vlč. František Gašparovsky, uz asistiranje đakona Stipana Periškića i suslavljenje svećenika Grada Sombora i gostiju koji su došli iz raznih dijelova Subotičke biskupije. Pjevanje pod svetom misom predvodile su Kraljice Bodroga, a na kraju slavlja se župnik domaćin mons. Slavko Večerin zahvalio braći svećenicima na zajedništvu, a župljanima na organizaciji. 
M. Š. 

​​​​​Konstituirano Povjerenstvo HNV-a za odnose s crkvom

Konstituirajuća sjednica Povjerenstva Hrvatskog nacionalnog vijeća za odnose s Crkvom održana je u srijedu, 9. rujna, u sjedištu Vijeća. Sjednicu je zakazao predsjednik Povjerenstva Mato Princip iz Beograda, a prisutni su bili članovi Povjerenstva Matilda Pelhe, Ivica Straćinski, Josip Čačić, Milorad Stojnić, Svetislav Milanković i Lazar Cvijin. 
Na prijedlog predsjednika Povjerenstva, jednoglasno je za dopredsjednika izabran Milorad Stojnić iz Berega. Nakon usvajanja poslovnika o radu razmatrao se plan rada Povjerenstva te je usvojen prijedlog da se napravi evidencija svih katoličkih crkava u Srbiji u kojima se održavaju mise na hrvatskom jeziku.  
Predsjednik IO HNV-a i član povjerenstva Lazar Cvijin kaže kako će »evidencija sadržati osnovne podatke o samoj crkvi, župniku, termine misa te eventualne potrebe u određenoj crkvi kako bi vidjeli gdje i kako se možemo uključiti u neke projekte oko obnove ili popravke, ovisno o potrebama. Također je predloženo da delegacija Povjerenstva posjeti sva sjedišta biskupija – Beogradsku, Subotičku i Srijemsku biskupiju i ponudi suradnja i pomoć HNV-a u rješavanju pojedinih pitanja vezanih za život Katoličke crkve u Srbiji. 
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika