Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kolač sa smokvama

Prije mjesec dana imala sam neopisivu potrebu jesti smokve i nigdje ih nisam mogla naći. Potraga se proširila na brojna poznanstva i oglase i u Staparu sam pronašla kilogram. Mislila sam da će ove godine to biti sve o svježim smokvama, međutim dogodilo se nešto sasvim drugo. Trenutno je pravo razdoblje za smokve na našim prostorima i baš su jako rodile. Pomalo sam iznenađena da je njihova tržišna cijena visoka, ali pretpostavljam da trgovci znaju zašto. Otac ima gotovo cijelo drvo u dvorištu samo za mene i uživam u svakom zalogaju.
Gdje ima puno voćaka, tu je i dobar recept, a sa smokvama je to još lakše jer se izvrsno slažu i u slatkim i u slanim kombinacijama. Ipak, ja biram kolač.

Potrebno: 300 g smokava / 4 jaja / 6 žlica ulja / 2 žlice kakaa / 2 žlice brašna / 1 žličica vanilin šećera / 3 žlice meda / pola žličice praška za pecivo / 100 g crne čokolade / 4 žlice ulja.

Postupak: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, a zatim bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, dodati šećer i miješati dok smjesa ne postane glatka i čvrsta. Žumanjcima dodati ulje, kakao, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i promiješati vilicom. Smjesi polako dodati tučene bjelanjke i sjediniti miješajući u jednu smjesu. Smjesu za biskvit izliti u prethodno premazanu tavu, na nju rasporediti nasjeckane smokve i peći oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva.
Kada se kolač ohladi, preliti ga glazurom napravljenom od 100 grama čokolade topljene na zagrijanom ulju. 
S obzirom na veliku količinu smokava, mislim da ću s njima pripremiti i salatu za goste. Ako vam se sviđa prijedlog i imate višak smokava, poigrajte se rikolom, pršutom, kozjim sirom, orasima i smokvama. Začinite po ukusu, ali ne zaboravite na senf, med, prstohvat soli, limun, papar i ulje.
Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika