Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usko­ro pr­va ško­la squasha u Su­bo­ti­ci

Otvorenje subotičkog »Votuzoa«, prvog squash kluba u Vojvodini, uz prigodnu svečanost povodom prvog radnog dana tijekom prošlog vikenda propratilo je i prvo službeno natjecanje na novim terenima. Licencirani instruktor squasha i prvi igrač ovog novoformiranog sportskog kolektiva Goran Šomođi (1978.) zaigrao je na Vojvodina Mastersu 2006 i zauzeo izvrsno drugo mjesto. O prvim impresijama glede novog sporta kod nas i o sportskom centru u kojemu će raditi kao trener, razgovarali smo u kratkoj stanci između dva turnirska susreta.
4Interesantno je zamijetiti kako je Vaš prvi sportski izbor bio nogomet. Kako je uopće došlo do promjene u korist squasha?
Nogometom sam se počeo baviti od svoje 8 godine, da bi tijekom dugogodišnjeg igranja u svim Spartakovim selekcijama stigao i do prve momčadi, za koju sam nastupao dok je ovaj subotički klub igrao u Prvoj saveznoj ligi. Glede samog squasha glavni krivac za moje opredijeljenje bio je moj prijatelj Zoran Vojnić Tunić, danas predsjednik našeg kluba. Moj prvi kontakt s ovim lijepim sportom dogodio se tijekom prošle godine na njegov nagovor i ideju da bismo mogli započeti s igranjem.
4Za samo godinu dana aktivnog bavljenja uspjeli ste ubilježiti i nekoliko službenih nastupa na turnirima. Gdje ste igrali i koje ste rezultate ostvarili?
Turniri su igrani isključivo u Beogradu, s obzirom da su dosada jedino tamo postojali tereni za igranje, a nastupio sam na Trofeju Beograda i Međunarodnom prvenstvu Beograda. Postignutim rezultatima sam izuzetno zadovoljan, jer tek sam na početku squash karijere, a trenutačno sam prvi igrač Vojvodine i jedini licencirani instruktor na ovim prostorima.
4Kako ste došli do instruktorske licence?
Za dobivanje licence išao sam na predavanja u Beograd, gdje sam i polagao potrebne ispite, i uz adekvatno igračko iskustvo imam puno ovlašćenje za rad s igračima.
4Squash klub »Votuzo«, u kojem igrate i radite s igračima, započeo je svoj život i prije službenog otvorenja. Koliko je interesiranje za posve novi sport?
Interesiranje je u samom startu veće od prvobitnog očekivanja, jer su se, i prije nego što je klub započeo s radom, počeli javljati ljudi iz Subotice i okolice u želji da osiguraju i rezerviraju termine za igranje.
4Razgovaramo u stanci između Vaša dva turnirska susreta. O kakvom je natjecanju riječ i tko sve sudjeluje na njemu?
U pitanju je prvo službeno natjecanje na našim prostorima – Vojvodina Masters 2006 na kojemu sudjeluje 16 igrača.
4Kako biste u najkraćim crtama približili i pojasnili ovaj sport potencijalnim budućim igračima?
Iako na prvi pogled sliči tenisu, pogotovu po osnovnim forehand i bekhand udarcima, squash se u mnogome razlikuje od svog »starijeg brata«. U pitanju je igra dva igrača nasuprot obilježenom zidu, a način osvajanja poena ogleda se u nastojanju da poslije udarca protivniku loptica udari dva puta o pod. Također, ovdje se reket drži pod kutom od 90 stupnjeva i iznimno je bitno da ruka sve vrijeme bude pod naznačenim kutom. Udarci su mnogo kraći, snažniji i dinamičniji, što ovu igru i sport čine još atraktivnijim za igru i gledanje.
4Koliko traje jedan meč?
Susret se igra u tri seta, u kojima je pobjednik igrač koji prvi stigne do 9 poena, koji se opet isključivo osvajaju na svoj servis. Iznimno je važno spomenuti i potrebnu tjelesnu kondiciju, jer jedan termin ili susret traju oko 45 minuta i treba dosta energije utrošiti u tom vremenskom periodu. Obično igrači bez kondicije izdrže najviše 20 minuta…
4O ovom sportu će jamačno biti još mnogo više riječi, ali što biste na koncu ovog kraćeg razgovora poručili budućim igračima?
Pozvao bih sve zainteresirane da se jave u sportski centar »Votuzo«, a djeci starosnog uzrasta od 10-16 godina da se upišu u školu squasha koja uskoro započinje s radom.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika