Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gibarački krtan

Specifičnost gibaračkih svatova bila je u tome da su trajali čak sedam dana, tijekom kojih su se domaćini (uglavnom ženikovi roditelji) trudili da se pokažu u pravom svjetlu i kroz te dane prikažu običaje Hrvata s ovog područja Srijema. Sedam dana prije svadbenog slavlja, čaja – obično mladoženjin zet, zajedno s domaćinom, domaćicom i redušama krenuli bi pozivati dečke i djevojke iz sela na momačku večer. Tog prvog dana otpočele su i priprave za svatove: čišćenje oraha, miješenje rezanaca, pečenje kolača, a u petak prije svadbe šurene su kokoši za juhu, klana prasad, te obavljane sve druge neophodne pripreme za svatovsku gozbu. A oni zaduženi da svatovi prođu u najboljem redu i u slavlju i veselju nosili su posebna imena: andžebule – rođene sestre mladoženje, reduše – muškarci i žene koji služe, te radosni krtani zaduženi da zbivaju šale sa svatovima. U današnjoj priči predstavljamo jednog svim Gibarčanima dobrog znanog, Pavla Darabašića u Gibarcu i okolici poznatijeg po nadimku Paun, koje je opravdano nosio. Djeda Pauna već šest godina anđeli čuvaju, a njegova obitelj i prijatelji i danas prepričavaju anegdote iz gibaračkih svatova, šala koje je on izvodio.

Omiljen u društvu

Fotografija koju predstavljamo potječe iz 50-ih godina prošloga stoljeća. Na fotografiji je ovjekovječena jedna od svadbi Gibarčana, upravo onakva kakva je opisana u uvodu na početku ove priče. Na fotografiji je djed Paun i njegova supruga Ljubica, te gosti na svadbi. Inače je fotografija iz mog osobnog obiteljskog albuma, točnije albuma koji smo suprug i ja naslijedili od njegovog djeda Pauna. Nikako u ovoj priči nisam željela biti subjektivna ili pristrana, ali je moja želja bila jača da u nekoliko redova predstavim našega djeda, nadaleko poznatoga po svojim šalama, osobito na velikim slavljima. Djed Paun je bio vrijedan, domaćin čovjek. Zajedno sa svojom suprugom tijekom života je radio, stvarao, gajio vinograde u Gibaračkoj planini i svake godine pravio vino i rakiju. Zajedničkim radom osigurali su svoju djecu Ivu i Amaliju, a kasnije i unuke Pavla i Željka. Zahvaljujući svom optimističnom duhu i duhovitosti, djed Paun je bio omiljen u društvu, a na svadbama posebno. 

Ženske odore

Nije se moglo zamisliti nijedno vjenčanje u Gibarcu bez njega. Za te prilike djed Paun se uglavnom prerušavao u žene, stavljao periku i oblačio ženske haljine. Uz sebe je uvijek imao talambas, uz kojeg se »kerio« (veselio) i zbijao šale s domaćinima i gostima. Jedna od anegdota s nekima od njih (a koju nam je prepričao njegov sin Iva), zbila se na jednoj od gibaračkih svadbi kada je ženik došao po mladu. Umjeste mlade »diver« je izveo djed Pauna obučenog u bijelu vjenčanicu s velom na glavi. Nitko od uzvanika nije posumnjao da to nije mlada, a reakcija nakon skidanja vela bila je, a kako drugačije, nego komična. I tako na svakom mjestu, u svakoj prilici u društvu ovog veselog čovjeka, uvijek je bilo zanimljivo. Vjerojatno zbog svog optimističnog duha, svoje duhovitosti i spontanosti, doživio je djed Paun 88 godina. Zdravlje ga je dobro služilo sve do šest mjeseci pred kraj života, kada je dobio Alzheimerovu bolest. Njegovu spontanost i duhovitost upamtili su i njegovi praunuci koji i danas prepričavaju djed Paunove anegdote iz mladosti, ali i one iz dana pred kraj života, jer ga šaljivi duh bez obzira na bolest, nije napustio ni tada.
Nažalost, svatova onakvih kakvih je nekada bilo u Gibarcu, danas više nema. Nema ni onih Gibarčana koji su stoljećima čuvali i njegovali svoje lijepe običaje. Ostalo ih je tek nekoliko starosjedilaca od kojih mi danas krademo njihove uspomene i sjećanja, bilježimo ih i s ponosom čuvamo. Baš kao i stare fotografije, zlata vrijedne. Jer da nije njih, danas ne bi bilo ni ove priče o našem djedu čiji će lik vječno ostati urezan u našim sjećanjima.
S. D.

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay