Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Križ mučenika

Faljnis, čeljadi moja. Jevo, moram vam izdivanit: bio sam na proštenju na Rvackom Majuru, to vam je kad kod bivše Bošnjačke zadruge skreneš na livo kad se iđe iz varoši prema Bajmaku i onda se tira onim novim šljunkovitim putom skroz do isto bivše pačirske pruge. Lako je nać, ima jedan križ posvećen mučeniku Marku Križevčanu. E, tamo se održava prošenje. Borme se nakupi fajin svita. Dođu čeljad u svoj rodni kraj, a Rvacki Majur je kadgod bilo fajin veliko selo, bilo je čak dvi mijane: snaš Arankina i Palošova, pa bila škula, čak tri kovača, otkupna stanica s velikom mažom... E, na žalost, sad tog svega nema. Otkako su ukinili pačirsku prugu, svit se raselio; ko u varoš, ko u okolna sela, tako da sad ima svita samo u desetak salaša. I eto proštenje se održava i danas zafaljujuć našim župnicima što se paštre da se ne zaboravi ovo jedino misto s rvackim imenom koje je i rodno misto nikoliko župnika. Na priliku, baš sa sad već porušenog salaša di je križ potiče pokojni velečasni Antun Gabrić, dugogodišnji tavankucki župnik, a i monsinjor dr. Andrija Anišić je rođen koju stotinu meteri od proštenja prema svickom putu. Koliko se sićam, a dosta me još dobro služi pamet, monsinjor Andrija je bio skoro na svakom proštenju, ako nije baš na svakom. Ove godine je na misi bio i naš nov starešina varoši i svaka mu čast. Došo je bit i s mištanima ovog naselja, iako malog. Dosadašnje varoške starešine, a bilo ji fajin, nisu se baš zdravo paštrili da nam dođu. Ja sam se posebno opremio da odem. Tako sam dotiro biciglu, čeljadi moja, da sam mogo ić na onu trku što je zovu »tur«, jel tako nikako. Nikake nevolje nisam imo. Primoto sam onu malo nabubrenu gumu novom manilom, namazo je dobro s tavatom, našo skroz friške tavate na drumu, pala komegod s traktora i kad sam je samo tako opravio išla ko malvasija. Samo sam je moro dvared pumpat. Jedared kad sam išo tamo, a drukput natrag. Neg, čeljadi moja, jestel vi čuli? Meni niki dan divani moj jedan pajtaš što je cenzar za kuće, salaše i zemlje da je u varoši postala navala za kućama s avlijom a da stanovima cina pala fajin. Veli da posli ove navale tog gripoznog virusa kad su nas počeli spraćat u avlije i stanove čeljad bižu napolje na sela, pa i na salaše. Boji se svit da će opet proglasit da se ne smi iz avlije, a ondak bolje imat avliju neg stan otkaleg ne mož ni na sokak provirit. Ne bil dao Bog, onda bi se i naš Ivković šor valjdar napunio. Ovako, svaki drugi salaš prazan jel s jednim starim čeljadetom. Gledim ovu dičicu pod tim maskama u škuli pa mi tako dođe žao. Siroti, oni bi se sigrali, družili smijali i radovali a natakarili njim te maske na lice. Ne daju njim da uživaju ditinjstvo kako Bog zapovida. Kaki su, još će i oni morat klečit na kuruzima kugod kadgod mi, jel je sad posto običaj da se mora sidit na šamadli prid gospodarom i slušat zapovisti. Ne bi me čudilo. Moj baćo je još moro zvat učitelja »gospodar« izmed Prvog i Drugog rata. No, biće kako Bog da, svakako. Ajd, zbogom, čeljadi.

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay