Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od Prevlake do Dubrovnika

Dugo razmišljam o tome koja će biti moja sljedeća avantura. Uz odabrani Dunav i veslanje njegovom dužinom kroz Srbiju, željeno pedalanje kroz Toscanu, hodanje čuvenim Camino de Santiago, ovih dana je do mene došlo nešto što prijeti da zbuni redoslijed prioriteta. 
Mogu reći da sam se u posljednje vrijeme odvojila od civilizacije barem kada je riječ o bilo kojim aktualnostima jer uporne, ne baš pozitivne vijesti, ne biraju gdje će se pojaviti, pa se tako aktualni koronavirus uvukao i u putopisne članke, emisije o umjetnosti, popularne dokumentarce i jednostavno je nemoguće imati život mimo toga. Ovom odlukom sam ostala uskraćena za mnoge informacije, ali su neke ipak došle do mene. 

Via Adriatica

Hrvoje Jurić, jedan od naših putopisaca čije avanture rado pratim, a kojeg sam imala priliku upoznati u Somboru, je ovih dana, sa svojim ljubimcem Enom krenuo na jednu divnu turu. Riječ je o sestri najatraktivnije hrvatske long distance trail staze, od Kamenjaka do Prevlake, od Pule do Dubrovnika, duge 1.100 kilometara, koja broji 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja.
Via Adriatica stvorena je kao ideja da poveže sve ljepote cijele zemlje, od Kopačkog rita do Prevlake, ali je ipak mediteranska ljepota prevladala, a budući da je obala nešto što privlači i brojne strance, ideja stvaranja staze od Pule do Dubrovnika, dva grada koja imaju zračne luke, čini se kao dobar izbor. Idejni tvorac staze je Srećko Vukov, koji sa sebi sličnim ljudima organiziranim oko AktivNature razvija cijelu ideju i kompletira priču o stazi dok je veliki entuzijasti već prolaze. Staza je podijeljena na 13 dijelova i jedan od načina da je prijeđete cijelu, ukoliko vam je puno jednom u komadu, je da prelazite jedne godine jedan dio, pa sljedeći put nastavite gdje ste stali. Ipak, ima onih koji je prelaze hrabro, u cjelini, i pri tomu mi je nevjerovatno da biraju često zimu. Na internet stranici ove ture zabilježeno je njih osam koji su prešli kompletnu stazu, a među njima su dvije žene. Lijep detalj cijele staze su Trail Angels, mreža lokalnog stanovništva, planinarskih društava, amaterskih udruga, kao i HGSS stanica, koji su u svakom trenu spremni priskočiti u pomoć našim hodačima, u svakoj od pojedinih dijelova kojima prolazi. 

Via Adriatica Bike

Kad postoji tako zanimljiva, atraktivna i izazovna tura, za očekivati je da će se naći avanturist, entuzijast koji voli pedalirati. Čak i da moram pogoditi o kome se radi, Hrvoje bi bio prvi na mom popisu. Čovjek koji ima sve nabrojano, a istovremeno voli svoju zemlju, promovira Hrvatsku kamo god stigne i ima ogromno iskustvo pedaliranja u teškim uvjetima. Ovaj Slavonac pedalirao je ledenim i snježnim cestama, pomaknuo granice, a prošle godine je na putovanju oko svijeta u 133 dana prešao 29.000 kilometara. Novom turnejom Hrvoje je odlučio, zajedno sa svojim psom Enom, upoznati svoju zemlju.
Via Adriatica Bike postavljen je tako da ruta slijedi svoju »stariju sestru«, spomenutu Via Adriatica, a zadatak Hrvoja i Ene je vožnja rutom po točno pripremljenim dionicama. Oni će utabati stazu za sve bicikliste koji se odluče slijediti njihov GPS trag, koji će snimiti i registrirati, kako bi uživali u nekim od najljepših dijelova Hrvatske. Naravno, Hrvoje će sve dojmove prenijeti i fotografijom i pisanim riječima, koje imamo priliku pratiti na njegovoj stranici, stranicama ture, ali i brojnim dnevnim i tjednim novinama. 
Ena i Hrvoje su krenuli 9. rujna od Prevlake i zapisi ovog putovanja se uveliko nižu. Nađite priliku da ih slijedite, ja ih vjerno pratim i uključujem maštu na maksimum.
Postoji li išta ljepše od šetnje ili vožnje biciklom najljepšim dijelom Hrvatske? Ne moram si ni postavljati to pitanje, nego već glavu zamajavam pitanjem koje bi tenisice bile dovoljno dobre.
Gorana Koporan

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay