Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od Prevlake do Dubrovnika

Dugo razmišljam o tome koja će biti moja sljedeća avantura. Uz odabrani Dunav i veslanje njegovom dužinom kroz Srbiju, željeno pedalanje kroz Toscanu, hodanje čuvenim Camino de Santiago, ovih dana je do mene došlo nešto što prijeti da zbuni redoslijed prioriteta. 
Mogu reći da sam se u posljednje vrijeme odvojila od civilizacije barem kada je riječ o bilo kojim aktualnostima jer uporne, ne baš pozitivne vijesti, ne biraju gdje će se pojaviti, pa se tako aktualni koronavirus uvukao i u putopisne članke, emisije o umjetnosti, popularne dokumentarce i jednostavno je nemoguće imati život mimo toga. Ovom odlukom sam ostala uskraćena za mnoge informacije, ali su neke ipak došle do mene. 

Via Adriatica

Hrvoje Jurić, jedan od naših putopisaca čije avanture rado pratim, a kojeg sam imala priliku upoznati u Somboru, je ovih dana, sa svojim ljubimcem Enom krenuo na jednu divnu turu. Riječ je o sestri najatraktivnije hrvatske long distance trail staze, od Kamenjaka do Prevlake, od Pule do Dubrovnika, duge 1.100 kilometara, koja broji 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja.
Via Adriatica stvorena je kao ideja da poveže sve ljepote cijele zemlje, od Kopačkog rita do Prevlake, ali je ipak mediteranska ljepota prevladala, a budući da je obala nešto što privlači i brojne strance, ideja stvaranja staze od Pule do Dubrovnika, dva grada koja imaju zračne luke, čini se kao dobar izbor. Idejni tvorac staze je Srećko Vukov, koji sa sebi sličnim ljudima organiziranim oko AktivNature razvija cijelu ideju i kompletira priču o stazi dok je veliki entuzijasti već prolaze. Staza je podijeljena na 13 dijelova i jedan od načina da je prijeđete cijelu, ukoliko vam je puno jednom u komadu, je da prelazite jedne godine jedan dio, pa sljedeći put nastavite gdje ste stali. Ipak, ima onih koji je prelaze hrabro, u cjelini, i pri tomu mi je nevjerovatno da biraju često zimu. Na internet stranici ove ture zabilježeno je njih osam koji su prešli kompletnu stazu, a među njima su dvije žene. Lijep detalj cijele staze su Trail Angels, mreža lokalnog stanovništva, planinarskih društava, amaterskih udruga, kao i HGSS stanica, koji su u svakom trenu spremni priskočiti u pomoć našim hodačima, u svakoj od pojedinih dijelova kojima prolazi. 

Via Adriatica Bike

Kad postoji tako zanimljiva, atraktivna i izazovna tura, za očekivati je da će se naći avanturist, entuzijast koji voli pedalirati. Čak i da moram pogoditi o kome se radi, Hrvoje bi bio prvi na mom popisu. Čovjek koji ima sve nabrojano, a istovremeno voli svoju zemlju, promovira Hrvatsku kamo god stigne i ima ogromno iskustvo pedaliranja u teškim uvjetima. Ovaj Slavonac pedalirao je ledenim i snježnim cestama, pomaknuo granice, a prošle godine je na putovanju oko svijeta u 133 dana prešao 29.000 kilometara. Novom turnejom Hrvoje je odlučio, zajedno sa svojim psom Enom, upoznati svoju zemlju.
Via Adriatica Bike postavljen je tako da ruta slijedi svoju »stariju sestru«, spomenutu Via Adriatica, a zadatak Hrvoja i Ene je vožnja rutom po točno pripremljenim dionicama. Oni će utabati stazu za sve bicikliste koji se odluče slijediti njihov GPS trag, koji će snimiti i registrirati, kako bi uživali u nekim od najljepših dijelova Hrvatske. Naravno, Hrvoje će sve dojmove prenijeti i fotografijom i pisanim riječima, koje imamo priliku pratiti na njegovoj stranici, stranicama ture, ali i brojnim dnevnim i tjednim novinama. 
Ena i Hrvoje su krenuli 9. rujna od Prevlake i zapisi ovog putovanja se uveliko nižu. Nađite priliku da ih slijedite, ja ih vjerno pratim i uključujem maštu na maksimum.
Postoji li išta ljepše od šetnje ili vožnje biciklom najljepšim dijelom Hrvatske? Ne moram si ni postavljati to pitanje, nego već glavu zamajavam pitanjem koje bi tenisice bile dovoljno dobre.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika