Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sitnim koracima za Antunovićem

Katoličko društvo Ivan Antunović i ove godine dodijelilo je tri nagrade za postignuta ostvarenja i kao poticaj za daljnji rad na području povijesti, kulture i duhovnosti među Hrvatima u Bačkoj, te promicanje kršćanskih vrijednosti. 
Tako je nagrada zaslužnom pojedincu iz hrvatske zajednice dodijeljena Ruži Silađev, druga nagrada koja se dodjeljuje hrvatskoj instituciji je pripala Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo, dok je nagrada za brojnu obitelj dodijeljena obitelji Adriane i Josipa Kujundžića. 

Obrazloženje nagrada

Nagrada je utemeljena još 1991. godine pod nazivom Antušova nagrada. Godine 2008. ona mijenja naziv u Antunovićevu nagradu, a od 2015. se dodjeljuje kao nagrada Društva Ivan Antunović, da bi danas konačno imala svoj puni naziv - Nagrada Ivan Antunović. Po riječima predsjednika Katoličkog društva Ivan Antunović vlč. dr. Ivice Ivankovića Radaka, na sjednici Vijeća održanoj 17. lipnja 2020. godine, sukladno Pravilniku o postupku dodjele nagrade Ivan Antunović, donijeta je odluka o tome tko će dobiti nagrade. Zanimljiva je činjenica da otkako je nagrada utemeljena, iako Vijeće već ranije zna tko će ju dobiti, informacije se do same dodjele uvijek strogo čuvaju. Ova nagrada se svih prethodnih godina dodjeljivala u sklopu programa Dužijance, odnosno književne večeri koju priređuje ovo Društvo, no iz svima poznatih razloga ono je pomjereno, te je dodjela nagrada održana 10. rujna u dvorištu Subotičke biskupije.
Kao što je već spomenuto, nagrada za pojedinca dodijeljena je Ruži Silađev, koja živi i djeluje u Sonti, a u obrazloženju stoji da je nagrađena aktivna u vjerskom i društvenom području u hrvatskoj zajednici. Piše kratku prozu, pjesme, dječje pripovijetke i dramske tekstove. Osim pisanja, posjeduje talent i u slikanju, a omiljeni motivi su joj Šokci, šokačke obitelji i šokački običaji. Velika je zagovornica očuvanja starog govora šokačkih Hrvata. Njezine prve dvije knjige, Divani iz Sonte i Šokica pripovida, ubrajaju se u djela sakupljene hrvatske narodne baštine. Ruža Silađev je čitateljima poznata i po brojnim, bilo proznim bilo poetskim djelima objavljenim u Zvoniku, Subotičkoj Danici, Klasju naših ravni, Hrvatskoj riječi, Ćupriji na Jasenici, Glasu ravnice, Šokadiji i Šokcima u šokačkoj riči 2007. godine, Isteru, Glasu komune i Hrcku, stoji u obrazloženju. 
Druga nagrada, koja se dodjeljuje instituciji, kao što je navedeno pripala je HKC-u Bunjevačko kolo koji ove godine slavi 50 godina postojanja i neprekinutog rada. Valja se podsjetiti da je osnivačka skupština HKC-a Bunjevačko kolo održana 18. siječnja 1970. pred 354 člana osnivača u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Osnivaju se folklorna, muzička, likovna i literarna sekcija, obnavlja se Veliko prelo, organizira Dužijanca. Zbog političkih previranja i smjene tadašnjeg vodstva 1973. godine se iz naziva briše pridjev »hrvatsko«, koje je zahvaljujući demokratizaciji društva na Skupštini održanoj 18. lipnja 1995. godine vraćeno. Tada se promijenio naziv u Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo koji je zadržan do danas. Izdvajanjem pojedinih odjela nastale su kasnije mnoge udruge. Danas HKC Bunjevačko kolo okuplja preko 300 članova raspoređenih u nekoliko odjela. »Centar veliki naglasak stavlja na odgoj mlađih naraštaja, njihovo uključivanje u zajednicu i prenošenje tradicijskih vrijednosti. U svojim nastojanjima i programima uvijek promiče vjerske i kršćanske vrijednosti, uključujući se tijekom godine u različita događanja crkvene i liturgijske godine«, stoji u obrazloženju ove nagrade, koju je primio predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin. 
Svake godine treća nagrada dodjeljuje se brojnoj obitelji, a ove je pripala obitelji Adriane i Josipa Kujundžića, te njihovoj djeci. Ana je učenica I. razreda srednje Kemijsko-tehnološke škole smjer veterinarski tehničar, Josip je učenik 6. razreda, Petar 4. razreda osnovne škole Matko Vuković u Subotici, Matej pohađa vrtić Marija Petković-Sunčica, a dvogodišnja Marija zahtijeva posebnu brigu svoje obitelji, a ujedno je i izvor ljubavi za braću i sestru. U obitelj je 9. rujna stigao i osmi član, mala Marina. »Obitelj Josipa i Adriane Kujundžić dolazi iz župe Uskrsnuća Isusova u Subotici. Vjerski život je jedno od temeljnih nadahnuća u njihovom obiteljskom životu, a djeca su aktivna u svojoj župi, pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku, Glazbenu školu, te su uključena u brojne druge aktivnosti«, stoji u obrazloženju nagrade. 

Dojmovi nagrađenih 

U ime nagrađenih okupljenima se obratila Ruža Silađev, zahvalivši prije svega Bogu, te KD-u Ivan Antunović. Zahvalila je i svima koji su je podupirali u njenom spisateljskom radu: književniku Milovanu Mikoviću, prof. dr. sc. Sanji Vulić, književnici Katarini Čeliković, te svima koji su objavljivali njezine radove. 
»Ova nagrada je izuzetna, jer svaki Hrvat bi bio ponosan da ju je dobio. Naš biskup je još u XIX. stoljeću koračao hrabro naprijed, bez straha da će mu se nešto dogoditi. Radio je intenzivno na očuvanju identiteta Hrvata u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Svi mi, koji se držimo tradicije i običaja i koji doprinosimo našoj hrvatskoj zajednici, koračamo sitnim koracima za biskupom Antunovićem. Nadam se da svi ujedinjeni ipak nešto doprinosimo, jer gazimo utabanim stazama. Rekla bih da je nagrada i obvezujuća, te je na nama da i nadalje radimo i poboljšavamo svoj rad«, kazala je među ostalim Ruža Silađev i dodala kako je bila iznenađena kada je saznala da je ona dobitnica nagrade, a ujedno i radosna. 
Da je i onda čuvala ovu »tajnu« do same dodjele govori podatak koji nam je rekla, a to je da u tom momentu još ni djeci nije rekla za nagradu. 
»Izuzetno nam je drago da smo dobili ovo priznanje. Ovo je za nas trebala biti posebna godina, a ispala je po drugome posebna, ali iskoristili smo je u tome da smo naučili biti sretni i s malim pomacima i s malim stvarima. Ovo je ipak trenutak jedne velike radosti i velikog priznanja. HKC Bunjevačko kolo je u svojoj pedesetgodišnjoj povijesti imao i uspona i padova, ali drago mi je da sada sigurnim koracima koračamo, da rastemo i da smo ovaj jubilej dočekali zadovoljni sa svime što smo uradili u proteklom periodu«, kaže predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin. 
Nagradi se iznenadila i obitelj Kujundžić. 
»Iskreno rečeno, nismo niti razmišljali da bismo mi mogli biti nagrađena obitelj, te nas je vijest o nagradi ugodno iznenadila. Morali smo o tome šutjeti i kako je ovo trebalo biti dodijeljeno u kolovozu prije Dužijance, trebali smo svi biti na okupu. Nismo u cijelom sastavu, ali supruga je jučer na svijet donijela naše šesto dijete i mislim da je njen izostanak više nego opravdan«, našalio se ponosni tata Josip, koji je na dodjelu nagrada ponio i »kotaricu« s rakijom, te je tako sve okupljene počastio za svoje šesto dijete. 
Dodjelu nagrade podržali su Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Grad Subotica i Hrvatski Caritas.
Činu dodjele nagrada prethodila je redovita godišnja Skupština Katoličkog društva Ivan Antunović, u čijem se prvom dijelu raspravljalo o izvješću o radu Društva za 2019. godinu te Planu i programu za 2020., kao i o financijskom izvješću za prethodnu godinu, koji su na koncu jednoglasno usvojeni. S obzirom na to da je KD Ivan Antunović izdavač Katoličkog lista Zvonik, na Skupštini je također donijet i Pravilnik o radu ovoga katoličkog mjesečnika. 
Ž. V. 

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay