Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kli­za­nje

U monotonom zimskom periodu kada su, uslijed hladnoće i malih kapaciteta dvorana, brojne sportsko-rekreativne mogućnosti svedene na minimum, klizanje na ledu predstavlja jednu od najljepših ali i najdostupnijih prilika za sportsku zabavu. Uvjerljivo najjeftiniji zimski sport – potrebne su samo klizaljke (koje mogu biti i posuđene) te novac za ulaznicu i topli čaj – dostupan je svakodnevno najširim narodnim masama u više dnevnih termina. Naravno, ukoliko ste svladali osnovnu vještinu klizanja i kretanja na ledu.
KLIZAČKI SPORT: Kada se spomene klizanje u nas, neminovne su asocijacije na dvije osobe neraskidivo povezane s ovim lijepim zimskim sportom. Klizačica i velika šampionka, a danas liječnica, Zagrepčanka Sanda Dubravčić godinama nas je uveseljavala svojom gracioznošću »ledenih« pokreta, a svaki njezin nastup stručno i »estetski« komentirala je legendarna televizijska komentatorica Milka Babović, godinama literarno-deskriptivno nadomješćujući nedostatak kolora na televizijskim prijamnicima. Današnja Sandina nasljednica, najbolja hrvatska klizačica Idora Hegel nastavlja s vrijednim rezultatima u ovom sportu, koji je, kao i mnogi drugi, mnogo cjenjeniji u svijetu nego na našim prostorima. A kako bi i bio kada se zatvorena klizališta, u kojima se može trenirati tijekom cijele godine, mogu nabrojiti na prste. Bilo kako bilo, na umjetnom ili prirodnom ledu, novi naraštaji klizačica i klizača uvježbavaju svoj sport, inače vrlo cijenjen i prestižan na zimskim olimpijskim igrama, a kako su OI u Torinu već sljedećeg mjeseca, evo i pregleda osnovnih klizačkih disciplina:
UMJETNIČKO KLIZANJE: Natjecanje se odvija u pojedinačnoj konkurenciji, te u natjecanju parova, a cilj je što bolje, preciznije i vještije uskladiti pokrete i zadane tehničke elemente s ritmom prateće glazbe. 
BRZO KLIZANJE: Za razliku od umjetničkog brzo klizanje ima čisto atletsku osnovu što bržeg svladavanja određene zadane distance (od 500 – 10.000m). Brzoklizači se kližu na ovalnoj stazi, uvijek u lijevo (suprotno od kazaljke na satu), a istovremeno se natječu dva klizača – jedan s unutarnje, a drugi s vanjske strane.
BRZO KLIZANJE NA KRATKIM STAZAMA: Ova novija disciplina klizačkog sprinta podrazumijeva natjecanje četiri klizača na ovalnoj ledenoj plohi od oko111m, a natjecanje se odvija u četiri discipline: 500, 1.000 i 1.500m, te utrkama štafeta (5.000m za muške, a 3.000m za žene).                                                      
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika