Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pod okriljem Žalosne Gospe

Na subotičkoj gradskoj Kalvariji na spomendan Žalosne Gospe 15. rujna proslavljeno je proštenje. Misno slavlje ispred istoimene kapelice predvodio je mladomisnik vlč. Tomislav Vojnić Mijatov u zajedništvu desetak svećenika Subotičke biskupije. Lijepo vrijeme i mogućnost slavlja svete mise na otvorenom pridonijelo je da se na čast Nebeskoj Majci okupi lijepi broj vjernika koji su osim nazočnosti na svetoj misi imali priliku i za svetu ispovijed. 
Misnome slavlju prethodilo je euharistijsko klanjanje koje je također predvodio mladomisnik u zajedništvu sa župnikom tamošnje župe vlč. Marijanom Vukovim. Subotička Kalvarija potpada pod župu Uskrsuća Isusova, te su župljani ove župne zajednice predvodili misna čitanja i animirali pjevanje.  
Na ovaj spomendan vjernici se na osobit način prisjećaju kako je Nebeska Majka bila obdarena posebnim milostima, ali isto tako i velikim žalostima, koje joj je nagovijestio prorok Šimun riječima »A tebi će samoj mač probosti dušu« (Lk2,35). Tako je poznato sedam žalosti Majke Božje: kada joj je Šimun prorokovao da će joj mač boli probosti dušu, kada je s Josipom i Isusom morala bježati u Egipat, kada se Isus kao dvanaestogodišnji dječak izgubio u hramu dok su bili na hodočašću u Jeruzalemu, kada je izravno susrela svoga poniženog i izmučenog Sina na križnome putu, kada je morala gledati Isusa dok su ga pribijali na križ, kada su mrtvo Kristovo tijelo skidali i položili ga u njezino krilo i kada je promatrala polaganje Isusova tijela u grob. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika