Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ambrozija na mobilnoj aplikaciji

Kroz projekt prekogranične suradnje »Mjerenja u realnom vremenu i prognoza za uspješnu prevenciju i život sa sezonskim alergijama u prekograničnom području Hrvatska-Srbija« – RealForAll (2017HR-RS151) koji se sufinancira putem Interreg IPA programa prekogranične suradnje Srbija – Hrvatska postavljena je mobilna aplikacija putem koje građani mogu provjeriti kakva je trenutačna situacija vezana za pojavu alergena. Putem te aplikacije može se dobiti i prognoza za narednih nekoliko dana. 
»Projekt je fokusiran na pelud breze, trava i ambrozije koji su najznačajniji uzročnici sezonskih alergija u Europi. U narednom razdoblju projektni partneri će biti posvećeni unaprjeđenju i održivosti razvijenog sustava, ali i proširenju kako bi bila obuhvaćena i automatska mjerenja i s drugih mjernih mjesta u Europi. Također, testirat će se mogućnosti primjene ove tehnologije u detekciji spora gljiva koje mogu biti jaki alergeni i značajni uzročnici biljnih bolesti«, kaže viši znanstveni suradnik Instituta BioSens iz Novog Sada dr. Branko Šikoparija, koji je jedan od partnera u ovom projektu. Uz Institut BioSens projekt realiziraju Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Odjel za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Grad Osijek.
»Klasično mjerenje izloženosti peludu iz zraka provodi se standardnom metodom koja je veoma spora, pa podaci do krajnjih korisnika stižu sa zakašnjenjem i do sedam dana. S ovim sustavom, osobe alergične na pelud, osobe koje o njima brinu i medicinski radnici putem RealForAll aplikacije imaju dostupne  koncentracije alergenog peluda iz sata u sat. Aplikacija omogućava bilježenje simptoma i njihovo prikazivanje u odnosu na mjerenja, što olakšava i ubrzava komunikaciju s liječnikom, a samim tim omogućava efikasnije određivanje dijagnoze i određivanje odgovarajuće terapije. Također, korisnici imaju prognozu, kako kratkoročnu (do 72 sata) tako i dugoročnu koja im može pomoći u planiranju njihovih aktivnosti. Iako je tek druga godina operativnog rada sustava RealForAll, do sada je registrirano više od 10.000 korisnika«, objašnjava dr. Šikoparija.
Procjenjuje se da oko 80 milijuna odraslih (više od 20 posto) Europljana ima neku alergiju. Od toga su 30 do 40 posto djeca i taj broj konstantno raste. Alergije se nikada u potpunosti ne mogu izliječiti, ali se mogu držati pod kontrolom. Rezultati projekta prikazani su i u međunarodnoj znanstveno-istraživačkoj zajednici kroz publikacije u stručnim časopisima i sudjelovanje na znanstvenim skupovima. Projekt je, osim Europske unije, financirala i Autonomna Pokrajina Vojvodina, Pokrajinsko tajništvo za financije i institucije koje realiziraju projekt.
Program prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije realizira  se od 2004. godine. Prioriteti programa su: poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga u programskom području, zaštita okoliša, prevencija rizika i proizvodnja energije. Zatim, turizam i kulturno i prirodno nasljeđe, kao i konkurentnost i razvoj malih i srednjih poduzeća.
Do sada je s oko 53 milijuna eura podržano više od 80 projekata u kojima je sudjelovalo oko 150 organizacija i institucija iz pograničnih područja obje zemlje. 
Izvor: Eu info centar

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay