Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ambrozija na mobilnoj aplikaciji

Kroz projekt prekogranične suradnje »Mjerenja u realnom vremenu i prognoza za uspješnu prevenciju i život sa sezonskim alergijama u prekograničnom području Hrvatska-Srbija« – RealForAll (2017HR-RS151) koji se sufinancira putem Interreg IPA programa prekogranične suradnje Srbija – Hrvatska postavljena je mobilna aplikacija putem koje građani mogu provjeriti kakva je trenutačna situacija vezana za pojavu alergena. Putem te aplikacije može se dobiti i prognoza za narednih nekoliko dana. 
»Projekt je fokusiran na pelud breze, trava i ambrozije koji su najznačajniji uzročnici sezonskih alergija u Europi. U narednom razdoblju projektni partneri će biti posvećeni unaprjeđenju i održivosti razvijenog sustava, ali i proširenju kako bi bila obuhvaćena i automatska mjerenja i s drugih mjernih mjesta u Europi. Također, testirat će se mogućnosti primjene ove tehnologije u detekciji spora gljiva koje mogu biti jaki alergeni i značajni uzročnici biljnih bolesti«, kaže viši znanstveni suradnik Instituta BioSens iz Novog Sada dr. Branko Šikoparija, koji je jedan od partnera u ovom projektu. Uz Institut BioSens projekt realiziraju Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Odjel za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Grad Osijek.
»Klasično mjerenje izloženosti peludu iz zraka provodi se standardnom metodom koja je veoma spora, pa podaci do krajnjih korisnika stižu sa zakašnjenjem i do sedam dana. S ovim sustavom, osobe alergične na pelud, osobe koje o njima brinu i medicinski radnici putem RealForAll aplikacije imaju dostupne  koncentracije alergenog peluda iz sata u sat. Aplikacija omogućava bilježenje simptoma i njihovo prikazivanje u odnosu na mjerenja, što olakšava i ubrzava komunikaciju s liječnikom, a samim tim omogućava efikasnije određivanje dijagnoze i određivanje odgovarajuće terapije. Također, korisnici imaju prognozu, kako kratkoročnu (do 72 sata) tako i dugoročnu koja im može pomoći u planiranju njihovih aktivnosti. Iako je tek druga godina operativnog rada sustava RealForAll, do sada je registrirano više od 10.000 korisnika«, objašnjava dr. Šikoparija.
Procjenjuje se da oko 80 milijuna odraslih (više od 20 posto) Europljana ima neku alergiju. Od toga su 30 do 40 posto djeca i taj broj konstantno raste. Alergije se nikada u potpunosti ne mogu izliječiti, ali se mogu držati pod kontrolom. Rezultati projekta prikazani su i u međunarodnoj znanstveno-istraživačkoj zajednici kroz publikacije u stručnim časopisima i sudjelovanje na znanstvenim skupovima. Projekt je, osim Europske unije, financirala i Autonomna Pokrajina Vojvodina, Pokrajinsko tajništvo za financije i institucije koje realiziraju projekt.
Program prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije realizira  se od 2004. godine. Prioriteti programa su: poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga u programskom području, zaštita okoliša, prevencija rizika i proizvodnja energije. Zatim, turizam i kulturno i prirodno nasljeđe, kao i konkurentnost i razvoj malih i srednjih poduzeća.
Do sada je s oko 53 milijuna eura podržano više od 80 projekata u kojima je sudjelovalo oko 150 organizacija i institucija iz pograničnih područja obje zemlje. 
Izvor: Eu info centar

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika