Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sjednica i planovi

Nakon dogovora sa sastanka predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predstavnika gradske vlasti Novog Sada iz studenog 2019. godine, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je 19. ožujka imenovao članove Radne skupine za rješavanje svih otvorenih pitanja i postizanje sporazuma o suradnji između Grada Novog Sada i HNV-a. Prva sjednica ove radne skupine održana je u Novom Sadu 14. rujna. Nazočili su joj članovi radne skupine: član Gradskog vijeća za upravu i propise Milan Đurić (predsjednik), član Gradskog vijeća za kulturu Dalibor Rožić (zamjenik predsjednika), ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić i ravnatelj Povijesnog arhiva Novog Sada Petar Đurđev, te vijećnik HNV-a Goran Kaurić, arhitekt-planer u Javnom poduzeću Urbanizam u Novom Sadu dr. Darko Polić i biolog – koordinator poslova međunarodne suradnje u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Marko Tucakov.
Na sjednici su verificirani mandati članova i uručeno im je rješenje o utemeljenju Radne skupine, u kojem su navedeni njezini zadatci: »da svojim aktivnostima usuglasi potporu zajedničkim naporima HNV-a i Grada Novog Sada radi potpisivanja sporazuma između dvije strane u području obrazovanja, kulture, medija, informiranja, vjere, sporta, ljudskih prava i gospodarstva, da prati i koordinira provođenje aktivnosti od strane tijela, posebnih organizacija i službi Grada, kao i ustanova i drugih pravnih osoba čiji je osnivatelj Grad Novi Sad, i da na zahtjev Gradonačelnika Novog Sada dostavlja izvješća o aktivnostima«. 
Nakon pozdrava predsjednika Đurića i konstituiranja iznesen je prijedlog da se o pojedinim konkretnim pitanjima konzultiraju i prijedloge Radnoj skupini iznose pojedini članovi skupine. Rožić je iznio infomaciju o redovitom financiranju triju hrvatskih udruga na području Grada, dok je Jokić izvijestio o tijeku poslova na izradi projekta obnove enterijera rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, za što je sredstva prethodno izvojila Pokrajinska vlada. Očekuje se da će tehnička dokumentacija biti gotova do 16. listopada, Dana rođenja bana Jelačića – praznika hrvatske zajednice u Srbiji. Kaurić je, zahvalivši se gradonačelniku Vučeviću na kvaliteti i operativnosti započete suradnje s HNV-om i uvažavanju hrvatske zajednice koja živi na području Grada, informirao članove skupine o inicijalnim potrebama Zaklade, napose s obzirom na najavljen posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića rodnoj kući bana Jelačića, te predložio da se razmotri mogućnost sudjelovanja u financiranju rada Zaklade iz proračuna Grada u idućoj godini. Polić je podržao ideju da se žurno pristupi izradi Plana generalne regulacije Starog Majura u Petrovaradinu, napose s obzirom na ubrzanu novogradnju u tom dijelu grada gdje živi značajan dio Hrvata, a koji je, zbog svojih arhitekturalnih vrijednosti, već uvršten u buduću zaštitu okolice Petrovaradinske tvrđave. Tucakov je, predstavljajući se članovima radne skupine, naveo nekoliko prijedloga budućega rada Radne skupine u području medija (jače vidljivosti hrvatske zajednice), te pojedinih pitanja urbanističke ugroženosti objekata Katoličke crkve na području Grada i obrazovanja.  
HR

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay