Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Projekt Korak do zelene ekonomije

Udruga Inovativna mreža iz Subotice provodi projekt Korak do zelene ekonomije, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti zelene ekonomije i zelenog poduzetništva kroz edukativne i promotivne događaje, te važnosti građanskog aktivizma kroz udruge civilnog sektora kao i građanske inicijative s ciljem promoviranja i uspostave koncepta zelene ekonomije kao alatke održivog i pametnog razvoja cjelokupne zajednice i društva. 
Projekt se provodi u Subotici, s posebnim naglaskom na ruralna područja. Razdoblje njegove provedbe je šest mjeseci, tijekom kojih bi se 15 ljudi educiralo o konceptu zelene ekonomije i zelenog poduzetništva, njih desetero o osnovama poslovnog plana i poduzetničkog koncepta, a pet osoba bi bilo osposobljeno za samostalnu izradu parasničke peći od blata i slame, kao autohtonog elementa vojvođanskih salaša.
»Projektom smo željeli popularizirati život u ruralnim područjima Subotice, te mladima približiti mogućnosti kvalitetnog života i rada na selu. Uz to, projektom se žele postići tri cilja: podizanje svijesti javnosti o konceptu zelene ekonomije i zelenog poduzetništva kroz predavanja, što stvara preduvjete za ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima, motiviranje mladih za ostanak na selu kroz učenje o inovativnim konceptima ruralnog razvoja (mreža startup-friendly sela i coliving prostora u ruralnom području), te izgradnju kapaciteta zelenog poduzetništva kroz pilot projekt – izgradnju peći od blata parasnička peć«, istaknula je Jadranka Stantić iz Inovativne mreže Subotica tijekom predstavljanja projekta, u subotu, 5. rujna, u prostorijama Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame u Donjem Tavakutu održana konferencija za novinare.
Ladislav Suknović, vlasnik Orluškovog salaša, na kojem će se dijelom provoditi realizacija projekta, ovom je prigodom rekao: 
»Izrada parasničke, odnosno krušne peći, jedan je od ciljeva ovoga projekta i u okviru kojega će se vršiti edukacija mladih, ukupno od pet do osam sudionika, koji će sudjelovati i pratiti način na koji se vrši izgradnja ovakve peći da bi ta nova znanja mogli primijeniti kasnije u okviru drugih aktivnosti i širiti po lokalnoj zajednici. Kasnije će ta parasnička peć služiti u turističke svrhe, odnosno za prezentaciju lokalne tradicionalne gastronomije i kulturne baštine koje mi u Tavankutu promoviramo u okviru naših redovitih aktivnosti.« 
Projekt Korak do zelene ekonomije financira Europska unija (EU), uz podršku programa/projekta NAGE koji koordinira Mreža ruralnog razvoja Srbije.
I. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika