Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Među gostima i novi gradonačelnik

Na Hrvatskom Majuru, jedinom mjestu s hrvatskim predznakom u Srbiji, sadašnji i bivši stanovnici toga naselja proslavili su u nedjelju, 6. rujna, sa svojim gostima blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Marka Križevčanina. Svetu misu predvodio je ovogodišnji mladomisnik vlč. Tomislav Vojnić Mijatov u zajedništvu sa župnikom domaćinom Draganom Muharemom te uvijek rado viđenim gostom–domaćinom mons. dr. Andrijom Anišićem.
Na početku misnoga slavlja kraj Gabrićeva križa vlč. Muharem pozdravio je sve goste, među kojima je bio i novoizabrani gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.
Vlč. Mijatov je naglasio u svojoj propovijedi kako smo usprkos svim kušnjama i nevoljama koje nam život nameće našli vremena doći i pomoliti se pod ovim križem i kako smo unatoč svim teškoćama kroz povijest uspjeli sačuvati svoj katolički identitet: 
»Nije lako raditi i stvarati u takvim uvjetima, boriti se za svoj vlastiti identitet kroz stoljeća naše povijesti u ovim krajevima Bačke, i ovdje na Hrvatskom Majuru, mjestu gdje je ostao još po koji salaš sa starom i mladom čeljadi. Ali evo nas i danas, okupljeni pod križem koji je znak vjernosti, zajedništva i ljubavi prema Raspetome Isusu Kristu, u kojem je sva naša nada. Ovaj križ svjedok je nekada teškoga i mukotrpnog rada žuljevitih ruku naših seljaka koji su svakodnevno odlazili na njivu i koji nikada nisu zaboravili zaustaviti se pred ovim križem i pomoliti se Bogu da im da snage i lijepog vremena za dobru sjetvu i dobar urod. Vjernosti Crkvi učili su nas naši roditelji i onda kad se zbog vjeronauka, nedjeljne svete mise kažnjavalo i ponižavalo dicu, baće i nane koji su tako čuvali svoju vjeru, katolički identitet i zahvaljivali Bogu na životu, kruhu i primljenim darovima.«
Na kraju svete mise župnik domaćin zahvalio se svima koji su i ove godine našli vremene doći na ovo proštenje, te Zlatku Gabriću koji ih je ove godine ugostio na ručku, a također, zahvala je išla i Martinu Gabriću koji je pripremio oltar.
Zlatko Gabrić je gradonačelnika Subotice Stevana Bakića i njegove suradnike ugostio na svom imanju na Hrvatskom Majuru koje je niklo oko salaša starog više od jednog vijeka, na kojem se njegova obitelj bavi poljoprivredom, najviše stočarstvom i proizvodnjom mlijeka.
Larisa Skenderović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika