Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dug put privodi se kraju

Sporazum o postavljanju spomenika biskupu i preporoditelju bačkih Hrvata Ivanu Antunoviću u Subotici potpisali su 4. rujna predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović vlč. dr. Ivica Ivanković Radak i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. 
Spomenik će biti podignut pokraj katedrale svete Terezije Avilske, a radovi oko postavljanja počeli su ovoga tjedna, dok se svečano otvorenje planira 15. listopada, na blagdan spomenute svetice koja je zaštitnica katedrale i Grada Subotice.

Od ideje do realizacije 
 
Inicijativa za podizanje spomenika je pokrenuta još prije sedam godina, a punih pet godina traje konkretna realizacija. Naime, odluka o podizanju spomenika Ivanu Antunoviću vezana je za proslavu jubileja 200 godina od njegova rođenja, a riječ je o zajedničkom projektu triju spomenutih institucija. Skupština grada Subotice odluku o postavljanju ovoga spomenika donijela je nakon pet godina, u svibnju ove godine. 
U svom obraćanju predsjednica HNV-a Jasna Vojnić napomenula je kako je ovo važan moment, jer u posljednjih 30 godina institucije hrvatske zajednice prvi puta podižu spomenik važnoj povijesnoj ličnosti, a ono što ovome daje još veću važnost jest što to čine tri institucije skupa. 
Predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović ocijenio je ovo potpisivanje sporazuma rezultatom višegodišnje suradnje spomenutih institucija, te je pojasnio kako je koordinaciju projekta preuzelo samo društvo. Formiran je Odbor za podizanje spomenika, na čijem čelu se nalazi katedralni župnik mons. Stjepan Beretić, a čine ga predstavnici ovih institucija.  
Okupljenim novinarima, koji su se ovoga puta okupili u velikom broju u HNV-u, vlč. Ivanković Radak je pojasnio tijek događanja vezanih za ovaj spomenik. Tako je naglasio kako su se u postupku do idejnog rješenja vodili isključivo stručnim i kulturnim kriterijima, a ne vlastitim nahođenjima. Zamolbu za ideju uputili su četverici akademskih umjetnika: prof. likovne kulture iz Zagreba Vidu Vučaku, akademskom kiparu iz Zagreba Bernardu Pešordi, dipl. restaurator-konzervatoru i kiparu iz Zagreba Ivanu Durakoviću i mr. edukacije likovne kulture iz Osijeka Vjekoslavu Filipoviću. Njih četverica dostavili su pet različitih ideja, a komisija koju su činili doc. dr. art. Goran Kujundžić, akad. slikar-grafičar prof. Bela Duranci i sada već preminuli povjesničar umjetnosti i kipar Tibor Szarapka odabrali su rješenje koje je poslao Bernard Pešorda. Tako je u cijelosti uvaženo mišljenje struke. 
Gipsani odljev za spomenik urađen je 2017. godine, brončani krajem 2018., a ovih dana započeli su i završni radovi. Odljev je napravila Livnica Antal u Subotici.
»Poruka spomenika je na tragu preporoditeljske ideje čiji je nositelj među Hrvatima u Bačkoj bio biskup Antunović, odnosno sam izgled očituje njegovu središnju životnu misiju, ponajprije kao svećenika, a potom i kao preporoditelja bunjevačkih Hrvata«, kaže vlč. Ivanković Radak, te dodaje kako je bilo zanimljivo promatrati kako nastaje spomenik. 
Biskup Antunović bit će prikazan u sjedećem položaju kako u lijevoj ruci drži otvorenu knjigu, što označava njegovu preporoditeljsku ideju, dok se desnom rukom pridržava za križ, što je znak kanoničke časti i službe. Zanimljivo je spomenuti kako će kompletan spomenik biti visine 2,8 m, a sam spomenik u sjedećem položaju je visok 1,8 m, dok će nekoliko stuba i sam postament iznositi dodatnih 1 m. Na postamentu će stajati natpis: »Biskup Ivan Antunović, 1815. –1888.«, a urezano je i njegovo životno geslo »Sve za vjeru, narodnost i riječ svoju«.
Cijeli projekt stoji nešto više od 30 tisuća eura, a njegovo financiranje pomogli su Prvostolni kaptol zagrebački, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatska biskupska konferencija, Osječko-baranjska županija, HNV, ZKVH, KD Ivan Antunović i pojedini darovatelji. 

Vlastitim snagama

U svom obraćanju ravnatelj ZKVH Tomislav Žigmanov rekao je kako dijeli radost što se nakon više godina strpljivog i predanog rada posao postavljanja spomenika biskupu Ivanu Antunoviću privodi kraju. 
»Svjesno smo ušli u to da na prostoru Grada Subotice obogatimo ona spomen obilježja koja su vezana uz mjesnu kulturu i povijest hrvatske zajednice koja je u proteklih deset godina bila podzastupljena u prostoru vidljivosti. Biskup Antunović je nedvojbeno osoba bez ikakvih prijepora, kada je u pitanju prinos mjesnoj kulturi, ne samo hrvatske zajednice, nego i Grada kao cjeline. Bili smo u početku više nego svjesni da to neće biti niti lako niti jednostavno. Samo ću reći činjenicu da su sve financijske troškove pripreme, izrade i postavke, osigurale institucije hrvatske zajednice, što naravno ne stavlja mrlju na naš naum nego ukazuje na određenu vrstu nejednakosti kada su u pitanju druge inicijative ili inicijative drugih spomenika. I na koncu, mislim da je važna poruka da se oko ove inicijative okupilo nekoliko institucija i veliki broj pojedinaca i udruga, koje su svojim materijalnim i djelatnim podrškama rekli da im je stalo da u Subotici ključna osoba za preporod Hrvata u Ugarskoj dobije svoje primjereno spomen obilježje«, rekao je Žigmanov. 
Zanimljiva je činjenica da je Grad odluku o podizanju spomenika Antunoviću donio skupa s još dva spomenika: Kralju Petru I. i bivšem gradonačelniku Subotice Károly Bíróu, za čije podizanje je sam Grad, jasno iz gradskog proračuna, osigurao oko 18 milijuna dinara. Da budemo precizniji: spomenuti milijuni se odnose samo na spomenik Kralju Petru, dok se novac za spomenik Ivana Antunovića (naravno) nije našao u ovome proračunu.
Nakon konferencije za novinare i samoga čina potpisivanja sporazuma okupljeni su obišli mjesto gdje će biskup Antunović ponosno stajati i podsjećati da nas u ovome Gradu još uvijek ima. Ovaj spomenik bit će i pokazatelj da se zajedničkim snagama i, istina, vlastitim sredstvima može nešto opipljivo ostaviti za generacije koje dolaze. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika