Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za novog biskupa imenovan mons. Slavko Večerin

»Danas je u 12 sati, u Tiskovnom uredu Svete Stolice u Vatikanu, objavljeno da je sveti Otac papa Franjo prihvatio moje odreknuće od službe, a novim subotičkim biskupom imenovao je mons. Alojzija Slavka Večerina«, ovim je riječima, sada već umirovljeni biskup subotički mons. dr. Ivan Pénzes priopćio svećenicima, predstavnicima medija i vjernicima vijest o imenovanju novoga subotičkog biskupa. 
Kako bi se vijest drugačije obznanila, nego zvonima. Tako su nakon ovoga proglasa, na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna, iza podneva zvonila zvona katedrale. Kako je već duže vrijeme najavljivano da biskup Pénzes odlazi u mirovinu, vjernici su čekali informaciju tko je novoimenovani biskup. 

Biskup Pénzes odlazi u mirovinu 

Bio je ovo svojevrstan događaj, jer je prije samoga proglasa u dvorištu biskupije, pedesetak svećenika točno u podne skupa molilo molitvu Anđeo Gospodnji, a ujedno, bar onim hrvatskim, a napose katoličkim medijima ovo je bilo više nego obična konferencija. Vjernici su dobili novoga pastira.  
»Radostan sam što je upravo moj dugogodišnji suradnik imenovan mojim nasljednikom. On mi je prvo kroz 12 godina bio tajnikom, a potom 15 godina generalnim vikarom. U tomu vidim svojevrsno priznanje i vrjednovanje svega onoga oko čega sam se trudio kroz proteklih više od 30 godina moje pastirske službe na stolici subotičkog biskupa, a skupa sa mnom i svi svećenici i vjernici laici. Bogu hvala na svemu, kako na uspjesima i radostima, tako i na križevima i neuspjesima«, kazao je u svom obraćanju umirovljeni biskup Pénzes. 
Kao što je poznato biskup Pénzes je 10. kolovoza 2018. godine napunio 75 godina života, što ga prema odredbi Zakonika kanonskog prava obvezuje da Svetom Ocu preda odreknuće od službe. Po njegovim riječima, odreknuće je predao 30. lipnja 2018., a preko Apostolske nuncijature dobio je odgovor da nastavi vršiti službu do imenovanja novoga biskupa. Tako je počevši od 8. rujna biskup Pénzes službeno umirovljeni biskup, no kao apostolski upravitelj vodit će biskupiju sve dok novoimenovani biskup mons. Večerin ne bude zaređen za biskupa i ne preuzme službu. 
Kada će biti ređenje još se ne zna točno, no kako je prenijela Informativna katolička agencija želja novoimenovanog biskupa je da to bude 14. studenoga na blagdan sv. Nikole Tavelića, prvog hrvatskog sveca i zaštitnika hrvatskog naroda, čijem zagovoru želi preporučiti i čitavu Subotičku biskupiju. 

Biografija novog biskupa 

Mons. Slavko Večerin rođen je 6. lipnja 1957. godine u Subotici. Nakon osnovne škole završio je Gimnaziju u Subotici, te je kao bogoslov Subotičke biskupije od 1976. do 1983. godine boravio na odgoju u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, gdje je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu pohađao filozofsko-teološki studij. Za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 14. kolovoza 1983., a prve dvije godine svećeničke službe je djelovao kao župni vikar u župi Presvetog Trojstva u Somboru. U ljeto 1985. imenovan je upraviteljem župe sv. Pavla u Baču, a potom je 1991. godine premješten u Suboticu, gdje je obnašao službu duhovnika u sjemeništu Paulinum i arhivara Biskupskog ordinarijata. Od 1994. do 2006. vršio je službu tajnika Subotičke biskupije. U župi sv. Petra i Pavla u Bajmaku je bio od 1998. do 2008., a potom od 2011. do 2016. u župi Marija Majka Crkve u Subotici, te je istovremeno bio rektorom marijanskog svetišta Bunarić. Od 2016. godine župnik je župe Uzvišenje sv. Križa u Somboru. 
Službu generalnog vikara Subotičke biskupije obnaša od 2015. godine, a u dva mandata je bio članom Zbora savjetnika. Članom Liturgijskog vijeća Biskupske konferencije SR Jugoslavije, a potom i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda bio je od 1999. do 2009. godine. Titulom naslovnog opata akošmonoštorske opatije Blažene Djevice Marije imenovan  je 15. veljače 2004., a prelatom Njegove Svetosti 16. siječnja 2006. godine. 

»Molite za mene«, poručio je Večerin

Nakon imenovanja okupljenima se obratio i mons. Večerin i među ostalim rekao:
»Za mene samoga, ali vjerujem i za mnoge će ovo imenovanje biti iznenađenje. Kad god mi se u životu dogodi nešto nenadano pokušam uvijek pronaći logiku, jer se kod Boga ništa ne događa slučajno. Zahvaljujem ovom prilikom papi Franji i poglavarima Svete Stolice na povjerenju koje su mi iskazali, povjeravajući mi ovu odgovornu službu. I ja se poput Blažene Djevice Marije, čije rođenje danas slavimo, osjećam zbunjen i u isto vrijeme prebirem po svom srcu što bi trebalo ovo značiti za mene. ‘Kako će to biti?’, pitala se Marija kad joj je anđeo navijestio da će postati Majka Sina Božjega. Tako se i ja pitam: Kako će to biti?«, kaže Večerin i dodaje: »Misao mi ovoga trenutka ide i k svim svećenicima, dijecezanskim i redovničkim, redovnicama i Kristovim vjernicima. Kao svećenik ove biskupije, kao tajnik i generalni vikar ove biskupije kroz razne prigode imao sam prilike upoznati svećenike, redovnike i laike. Gospodin Isus je prije muke na Križu za naše spasenje molio Oca nebeskoga za svoje učenike i one koji će povjerovati u njihovu riječ. Biti jedno, misao je vodilja naše Subotičke sinode. Biti jedno ne znači uvijek isto misliti, ali znači imati pred sobom jasan cilj i ostvarivati ga u suradnji i otvorenosti, oslonjeni jedni na druge, ali prije svega na Gospodina. Osjećam se poput Marije i Josipa i kucam na vrata vašega srca, kao što su oni kucali i tražili malo mjesta. Rekao bih da će za početak biti dovoljan i jedan mali uzdah prema nebu, a još bolje ako me uključite u svoje molitve, ja vas u moje već jesam«, poručio je novoimenovani biskup Večerin.  
Ž. Vukov 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika