Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rođendan u vrijeme pandemije

Na Dan grada Subotice, 1. rujna, tradicionalno je održana svečana sjednica Skupštine grada u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Svečana sjednica je ove godine bila skromnija zbog uvažavanja epidemioloških mjera. Simboličnim podizanjem gradske zastave i svečanom sjednicom Skupštine grada, na kojoj su uručene diplome zvanja Počasni građanin i priznanja Pro urbe, obilježen je Dan grada Subotice koji je odlukom Marije Terezije 1. rujna 1779. godine, postao slobodni kraljevski grad. Na svečanoj sjednici prisutnima su se obratili gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsjednik Skupštine grada Bálint Pásztor.
Za istaknuto i trajno životno djelo kojim se doprinosi podizanju ugleda grada Subotice u zemlji i inozemstvu, zvanje Počasni građanin dodijeljeno je Gyuli Pálfiju, inženjeru elektrotehnike. Priznanje Pro urbe za istaknuta djela koja značajno doprinose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrijednosti dobili su Erika Kabok, novinarka i urednica i dr. sci. med. Gordana Krtinić, specijalistica epidemiologije. Uoči svečane sjednice održana je prva izvanredna sjednica Skupštine grada, na kojoj je odlučeno o dodjeli zvanja i priznanja. 

Bakić: Nastavak ekonomskog oporavka 

Gradonačelnik Bakić je istaknuo da je ova svečana sjednica Skupštine grada prilika i da ukratko podsjeti na prioritete aktualnog gradskog rukovodstva, ali i da ukaže na realnost u kojoj trenutno živimo, radimo i stvaramo.
»Izvjesno je da će se gradska vlast u narednom razdoblju posvetiti, prije svega, realizaciji započetih, ali i novih projekata, tako da će aktivnosti biti usmjerene na završetak radova na zgradi Narodnog kazališta; nastavak izgradnje spa centra s akva parkom na Paliću; realizaciju projekta ‘Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš’; rekonstrukciju Doma za djecu Kolevka, Opće bolnice i Gradskog stadiona.« 
Bakić je rekao kako je u Privrednoj zoni Mali Bajmok i Slobodnoj zoni Subotica 15. ožujka ove godine, kada je zbog situacije s koronavirusom donijeta odluka o proglašenju izvanrednog stanja na teritoriju Srbije, bilo radno angažirano oko 6.500 radnika i da su kompanije koje rade u režimu Slobodne zone zapošljavale oko 5.200 radnika, dok je Gordon Calzedonia, koja ne posluje u tom režimu, imala oko 1.300 zaposlenih.
»Sve ovo vrijeme nijedna od tih kompanija nije prekidala proizvodnju koja je namijenjena izvozu, dolazilo je do smanjenja opsega, ali nije stajala. Radovi na izgradnji tvornice njemačke kompanije Boysen nisu prekidani, a završetak ove najveće investicije, vrijedne 65 milijuna eura, očekuje se krajem godine«, istaknuo je Bakić. 
Gradonačelnik Bakić je rekao kako je Subotica specifičan grad, u kome živi više nacija, a četiri nacije u strukturi stanovništva čine dvoznamenkasti postotak. 
»Subotica se nalazi na kapiji Europske unije, naslanja se na Koridor 10, ima slobodnu carinsku zonu, a u naredne četiri godine ona će biti još ljepša i razvijenija.«
Bakić je naglasio da je Subotica postala prepoznatljiva po privlačenju inozemnih investicija i otvaranju novih radnih mjesta.
»Dvije stotine i četrdeset prvi rođendan našeg grada ove godine obilježavamo u nesvakidašnjim okolnostima, ali uz iskrenu zahvalnost liječnicima i medicinskom osoblju koji tijekom epidemije koronavirusa svakodnevno riskiraju živote i bore se za sve nas. Epidemiološka situacija je i dalje nesigurna i svi moramo paziti, ali uz pomoć predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, republičke i pokrajinske vlade, nastavljamo ekonomski oporavak i razvoj našeg grada«, rekao je Bakić i čestitao svim sugrađanima Dan grada. 

Pásztor – Subotica dio europske historije

Na bogatu historiju Subotice, od prvog spominjanja u pisanim aktima, te dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada i naziva Maria Theresiopolis, do danas podsjetio je predsjednik Skupštine grada Bálint Pásztor.
»Subotica jeste grad, ali trebamo se truditi da po mnogo čemu ona to i ostane. Subotica nosi određeni duh, Subotičani osjećaju grad svojim i zbog toga je bitno što smo održali svečanu sjednicu u nazočnosti minimalnog broja gostiju. Subotica je kroz štošta prolazila od 1391. godine kada je prvi put spomenuta u pisanim aktima, i ovo je nastavak njenog puta. Subotica je dio europske historije. Dobijanjem statusa slobodnog kraljevskog grada Subotica je dobila priliku da se ekonomski, kulturno, umjetnički, infrastrukturno razvija u duhu srednje Europe i priliku da preskoči sjenu provincijalizma. Historija Subotice je povijest izgradnje institucija i poštovanja pravila. Bilo da se zove Subotica, Szabatka, Zabotka, zajednički sadržalac svih imena je jedna riječ – sloboda.
Povelja je predstavljala potvrdu da su svi stanovnici Subotice, bez obzira na nacionalnu, jezičnu ili vjersku različitost stekli pravo na građanstvo.« 
Svečanoj sjednici Skupštine grada Subotice prisustvovali su predsjednik Skupštine AP Vojvodine István Pásztor, zamjenik gradonačelnika Imre Kern, republički i pokrajinski zastupnici s teritorija Grada Subotice, vijećnici Skupštine grada, članovi Gradskog vijeća i predstavnici državnih tijela.
Svečana sjednica počela je intoniranjem himne Bože pravde, a u umjetničkom dijelu programa nastupile su učenice Muzičke škole Sara Jović (klavir) i Viktória Kurina (violina).
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika