Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ograničeno putovanje, manji i promet

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatske zabranjen je, odnosno ograničen, prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti državljani Europske unije (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih Schengenskom prostoru, kao i članovi njihovih obitelji, te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU-a ili nacionalnog prava ili koji imaju nacionalne dugoročne vize. Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja, osim osoba iz točke 1, ne odnosi se na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima, te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, zatim prekogranične radnike, prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja i osobe koje putuju iz neodgodivih osobnih razloga. Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti od 21. kolovoza ulazak u Srbiju dozvoljen je stranim državljanima koji dolaze iz Sjeverne Makedonije, Bugarske, Rumunjske i Hrvatske, samo ukoliko posjeduju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, izdan od referentnog nacionalnog laboratorija zemlje iz koje dolaze, odnosno ulaze u Srbiju. Navedeni uvjeti za ulazak u Srbiju ne primjenjuju se na državljane Srbije koji dolaze iz gore navedenih država. I od ovih uvjeta izuzete su određene kategorije stranih državljana. Istraživali smo u kojoj mjeri ograničenje putovanja u pograničnim mjestima utječe na trgovinu roba i usluga, konkretno u šidskoj općini.

Osjetan pad prometa

Na udaljenosti 9,6 kilometara južno od Šida nalazi se autocesta koja povezuje srednju i zapadnu Europu s jugoistočnom Europom, a na teritoriju Šida postoji sedam graničnih prijelaza. Pogranično područje Srijema upravo najvećim dijelom zahvata Općinu Šid. Zbog svog povoljnog geografskog položaja, blizine granice s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, stanovnici država iz regije su donedavno, kada su im zbog pandemije koronavirusa ograničena kretanja preko graničnih prijelaza, bili redovni posjetitelji i kupci u najzapadnijoj srijemskoj općini, posebno u vrijeme pijačnih dana, srijedom i subotom. Razlika je trenutno primjetna i na ulicama. U vrijeme dok su granice bile otvorene frekventnost prometa putničkih vozila je bila mnogo veća. Regionalnom i državnom cestom ka graničnom prijelazu Tovarnik i Batrovci trenutno se kreću uglavnom teretna vozila. Kako su nam potvrdili prodavači na šidskoj tržnici, zbog nemogućnosti dolaska državljana iz sudjednih država njihov se promet znatno smanjio.
»Vidljivo smanjeno tržište i pazar u mesnici dovoljan je pokazatelj koliko nam nedostaju kupci iz Hrvatske. Kod nas u trgovinama je dosta jeftinije nego kod njih i oni su bili naše stalne mušterije. Uglavnom su dolazili kupovati povrće i meso, ali i ostale kućne potrepštine. Najiskrenije se nadam da će se te mjere uskoro ukinuti kao i ograničenja za putnike. Naše mjesto je pogranična zona i smatram da bi upravo zbog toga trgovina trebala cvjetati i gospodarstvo bi se trebalo razvijati. To je moje mišljenje, a sigurna sam i svih ostalih koji žive u ovom našem malom pograničnom mjestu«, kaže prodavačica u mesnici Zvezdana Skorupan.
Sličnog je mišljenja i Ilonka Petrović, koja u sklopu tržnice ima trgovinu mješovite robe.
»Otkad su granice zatvorene došlo je do znatno smanjenog prometa. Da nisu uvedene mjere zbog koronavirusa, ne bismo ni znali da toliko ovisimo od kupaca iz Hrvatske. Sada se to vidno osjeti. Nemamo veliki broj kupaca ni u Šidu, a tek sada kada su granice zatvorene vidi se osjetna razlika, pogotovo subotom kada su nam u najvećem broju dolazili kupci iz Hrvatske. Prošloga tjedna je tržnica bila prazna. Kupaca nije bilo uopće, čak ni umirovljenika koji su nam najčešće mušterije. Bilo bi dobro da se ublaže mjere, da granice ponovno budu otvorene, da se poveća protok ljudi, robe i usluga. Nadam se da će se uskoro situacija normalizirati i da će se konačno barem donekle sve vratiti u normalne tokove«, navodi prodavačica Petrović.
Cveta Narančić već godinama na svom štandu na tržnici prodaje pčelinje proizvode. Kako je izjavila za naš tjednik, ova godina je inače bila loša za pčelare, a pogotovo sada kada nemaju kome prodati svoje proizvode.
»Prodaja je bila mnogo bolja dok su granice bile otvorene. Tržnica je sada prazna. Robe ima na pretek, ali prodaje nema. Ni kod nas nema puno ljudi, a i oni koji dolaze pazariti nemaju novca, a drugi su otišli raditi u inozemstvo. Vjerujem da bi, kada bi granice bile otvorene, i promet bio bolji«, kaže ona.

Ograničena i nabava

A udarna sezona je pred nama: priprema zimnice, džemova, priprema ajvara… Robe ima na svakom štandu, ali kupaca je sve manje.
»Značilo bi nam puno kada bi se situacija normalizirala, jer nama roba propada i nemamo je kome prodati. Počinje nam udarna sezona i ne znamo kako planirati i koliko robe da nabavljamo jer ne znamo kako će se situacija dalje razvijati. Zato smo i smanjili nabavu svježeg povrća. Trenutno je sezona paprike, turšije, rajčice i svega drugoga što je potrebno za zimnicu. Ponovno otvaranje granica puno bi nam značilo, kako nama u Srbiji tako vjerujem i njima. Redovito su nam dolazili kupci iz Hrvatske. Mnogi od nas imaju rodbinu i prijatelje u Hrvatskoj, ali nam je odlazak onemogućen, s obzirom na to da nam je potreban PCR test i opravdanje za ulazak. Budući da smo pogranično mjesto, smatram da bi bi bilo dobro kada se ova pooštrena pravila prelaska granica ne bi odnosila na nas, barem na 30 km od same granice«, ističe prodavačica Zdenka Ponjiger.
Pad prometa osjetan je i u ostalim trgovinskim radnjama, ali i u mjenjačnicama. Kako nam je rekao jedan od vlasnika mjenjačnice koja se nalazi na glavnoj cesti ka graničnom prijelazu Tovarnik, kupovna moć lokalnih stanovnika je mala. Kako ističe, slobodan ulazak stranih državljana omogućio bi i bolji promet kakav je bio prije uvođenja mjera. No, tome se, kako navodi, ne nada uskoro. Jer i ako se to u dogledno vrijeme desi, smatra da će ljudi iz susjednih država zbog straha od širenja epidemije dolaziti u manjem broju.
Prema posljednjoj odluci Stožera civilne zaštite u Hrvatskoj privremena zabrana prelaska graničnih prijelaza Hrvatske primjenjivat će se do 15. rujna 2020. godine.
S. D. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika