Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Druga sjednica UO Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića

Druga sjednica Upravnog odbora Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića održana je 31. kolovoza u objektu HNV-a koji koristi ova zaklada (kuća bana Jelačića) u Petrovaradinu, uz sudjelovanje petero članova UO, te upravitelja Zaklade Gorana Kaurića. Sjednicom je predsjedao predsjednik UO Marko Tucakov. Dnevni red se sastojao od osam točaka. Upravitelj Kaurić članove je izvijestio o završenom procesu registracije Zaklade u za to nadležnim institucijama (Zaklada je registrirana u Agenciji za privredne registre 13. kolovoza 2020.), kao i procesu otvaranja namjenskih računa za njezino funkcioniranje, nakon čega je podnio detaljna izvješća o sastancima na kojima je tijekom srpnja i kolovoza nazočio kao upravitelj Zaklade unutar delegacije HNV-a: s predsjednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, ravnateljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada Sinišom Jokićem, te s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U tom je smislu apostrofirana izrada plana rekonstrukcije objekta, za što je potrebna sredstva izdvojila Pokrajinska vlada, a na račun Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada. Plan se izrađuje u suradnji s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i stručnim članovima UO Zaklade.  
U nastavku je upravitelj Kaurić iznio potrebu žurnoga angažiranja administratora Zaklade, te profesionalne računovodstvene agencije koja bi vodila brigu o financijskom poslovanju, u svezi s čime je prihvaćeno da se nastave konzultacije upravitelja s vodstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, osnivača Zaklade. »Profesionalno administrativno poslovanje iznimno je bitno za Zakladu, koja želi ostvariti plodne veze, kako s raznolikom kulturnom scenom Novog Sada, te hrvatske zajednice u Vojvodini, tako i s do sada prepoznatim i novim mogućim ulagačima u funkcioniranje ove kuće iz domicilne države i iz Hrvatske«, kazao je Kaurić. 
Članovi Upravnog odbora razmotrili su i nekoliko modela suradnje s kulturnim institucijama i udrugama kulture s područja Novog Sada, a Upravni je odbor zadužio pojedine članove da s njihovim predstavnicima nastave razgovore u cilju definiranja konkretnih prijedloga suradnje. 
M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika