Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pe­tar Grašo – Uver­ti­ra (Best Of 1995. – 2005.) Croatia Records / City Records, 2005.

Petar Grašo je kantautor koji je već prvim radovima uspio skrenuti pozornost na svoje stvaralaštvo, i kojega su mediji i kritičari na početku karijere proglašavali glazbenim čudom od djeteta. U deset godina objavio je tri studijska albuma, a ovaj skromni jubilej obilježio objavljivanjem best of kompilacije. Albumi »Mjesec iznad oblaka« (1997.), »Utorak« (1999.) – koji je prodan u dijamantnoj nakladi od preko 60.000 primjeraka – te »Šporke riči« (2003.), pružili su, čini se, sasvim dovoljno materijala za kolekciju njegovih dosad najuspjelijih ostvarenja, stavljenih pod naslov »Uvertira«. 
Ovaj tridesetogodišnji Splićanin je danas zasigurno jedan od najuspjelijih mlađih skladatelja zabavne glazbe i pjevača u Hrvatskoj – po mnogim ljestvicama popularnosti zauzima poziciju »broj 1«. Svoje pjesme pretežito sklada sam (završio je srednju glazbenu školu), ali piše i za druge popularne izvođače (Oliver Dragojević, Doris Dragović, te Danijelu koja je s pjesmom »Neka mi ne svane« na Eurosongu ‘98 u Birminghamu, osvojila 5. mjesto). 
Od samog početka karijere Grašo je redoviti sudionik gotovo svih festivala zabavne glazbe u Hrvatskoj, na kojima nerijetko bilježi zapažene uspjehe. Tako prisutne numere na njegovom posljednjem izdanju čine i svojevrsni uvid u osvojene nagrade – »Trebam nekoga« (Grand Prix Zadar fest 1996.), »Ne boli me« (Grand Prix Melodije hrvatskog Jadrana 1997.), »Ljubav jedne žene« (2. mjesto Dora 1999), »Sve nas manje ima tu« (MHJ »Zlatni galeb« 2000.), »Vera od suvog zlata« (Splitski festival 2003.). »Prosjak ljubavi«, »Idi«, »Nevista« te duet s Arsenom Dedićem u »Sad te se samo rijetko sjetim«, samo su još neke od šesnaest hitova s ovog best of albuma. Bonus na albumu su pjesme »Šta ti je svit«, autora Tončija i Vjekoslave Huljić koju je Grašo premijerno izveo u zadnjoj epizodi popularne serije Villa Marija, te dvije live izvedbe sa njegova splitskog koncerta – »Utorak« u duetu s Ninom Badrić i »Još uvik slipo virujen« opjevanu s Josipom Lisac. 
  Grašo se prije ozbiljno bavio košarkom (visok je 198 centimetara), što je, uz pjesmu, kako kaže, tradicija njegove obitelji. Ako ga dobra forma posluži, onda je prvo desetljeće njegove karijere doista tek »Uvertira«…
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika