Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zapadnjački pogled prema Istoku

Serija Velika (The Great) izdvaja se kao ona o kojoj je svakako moguće reći mnogo toga. U žanru potpuno dramska priča postavljena u satiričnom stilu već u prvih nekoliko minuta pokazuje svoju neobičenost. Priča o Katarini Velikoj, kraljici Ruskog kraljevstva koja je došla na prijestolje nakon misteriozne smrti njenog supruga, a kralja Petra III. Vrijeme vladavine kraljice Katarine poznato je i kao zlatno doba Rusije, njezine modernizacije i približavanja modernom duhu Europe. 
Serija prati 19-godišnju Katarinu koja dolazi u Rusiju nakon udaje. Svojim austrijskim podrijetlom te duhom, ona veoma brzo postaje svjesna kako se nalazi u mjestu u kojem vlada primitivizam, nikakvo poznavanje umjetnosti niti najosnovnijih ljudskih prava. Katarina pokušava izvršiti utjecaj na kralja, ali on ostaje nijem na njene zahtjeve zbog čega ona počne kovati zavjeru protiv svojega supruga. 

Satirične razmjere

Ovako mračno postavljena priča ipak svojom estetikom donosi nešto posve drugačije: sve ljudske iskrivljenosti pojačane su do satiričnih razmjera, a režija i stil glume u potpunosti podupiru ovakav stil. Alkoholizam, nasilje, izopačenosti postavljene su tako da u isto vrijeme služe kao satira, skoro pa za podsmjeh, ali autor Tony McNamara (inače scenarist nagrađivanog filma The Favourite u režija Yorgosa Lanthimosa) isto tako prikazuje ljubav i vjeru čovjekovu u boljitak te cjelokupni narativ stoji na kompleksno izgrađenim likovima. 
U deset epizoda, koliko prva sezona ima, gledatelji se ne mogu nadati učenjem povijesti iz ove serije jer se, kako i sami autori ističu na uvodnoj špici, radi o »povremeno istinitoj priči«, dok je sve ostalo ipak filmski narativ koji je sklopljen tako da odgovara prvenstveno filmu, pa tek onda činjenicama iz prošlosti. Ipak, nakon što se naviknemo na skoro pa karikirano intezivnu zapadnjačku točku gledišta prema Istoku, izuzetno napisani karakteri s ingenioznim glumcima poput Elle Fanning i Nicholasa Houlta u glavnim ulogama, te obiljem drugih likova na Dvoru, radi se o seriji koja možda ipak manje govori o Rusiji a više o potrebi čovjeka za znanjem, napretkom i evoluciji. 

Kazališna režija

U produkciji HBO i Hulu ovo ostvarenje nam, kao i Chernobyl, dolazi na engleskom jeziku, ali naviknuti na različite vrste sadržaje ne može se reći da engleski jezik pravi šum u vjerodostojnosti. 
Kada je u pitanju serija Velika, posebice je zanimljivo što možemo govoriti o načinu na koji Zapad vidi Istok, o načinu na koji Zapad govori i prikazuje Istok, i sukob između predrasuda »moderne« i isto vrijeme »izopačene« Europe iz očiju Rusa, kao i »primitivnih«, »neobrazovanih« i »krvožednih« Rusa iz kuta Zapada. S druge strane, kada govorimo o struci, govorimo o nevjerojatnoj koreografiji u nekoliko planova tijekom skoro svakog šireg kadra, govorimo skoro o kazališnoj režiji unutar samoga kadra i nevjerojatnoj preciznosti u montaži. 
Upravo iz svih navedenih razloga, Velika je svakako topla preporuka za publiku. Gledajući ovu seriju ponešto je moguće naučiti, kako o povijesti tako i o trenutku u kojemo sada živimo.
Dejan Prćić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika