Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sto go­di­na od pro­na­la­ska pen­ka­le

U zagrebačkom Tehničkom muzeju je u utorak 24. siječnja izložena olovka »penkala« iz 1911., čime se obilježava 100 godina od prijave pronalaska te prve mehaničke olovke koju je izumio Slavoljub Eduard Penkala, jedan od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća. 
Posjetitelji mogu vidjeti olovku, inače pohranjenu u čuvaonici Muzeja, koja je promijenila svijet i proslavila izumitelja Penkalu, čije je ime postalo sinonim za gotovo sve čime se moglo pisati. 
U obrazloženju prijave pronalaska od 24. siječnja 1906. piše da je predmet »sadašnjeg pronalaska« olovka čiju minu ne treba šiljiti i kojom stalno, bez ikakvog pomoćnog sredstva ili radnje, možemo pisati sve dotle dok se materijal ne istroši. 
U povodu obilježavanja 100. obljetnice izuma prvog mehaničkom pisala, TOZ Penkala raspisao je natječaj za vizualno oblikovanje i/ili tehničko rješenje penkale trećeg milenija. Isto poduzeće je jednu od serija svojih proizvoda posvetilo Slavoljubu Penkali, koju je dizajnirao sin slavnog izumitelja Krunoslav Penkala. 
Djelo Eduarda Slavoljuba Penkale, kemijskog inženjera i izumitelja, obuhvaća 70 do 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike. 
Uz automatsku mehaničku olovku i nalivpero, među Penkalinim izumima su i držač nalivpera i olovke tzv. »knipsa«, rotacijska četkica za pranje zuba, sredstvo za uništavanje gamadi, deterdžent za pranje rublja, termos boca i termofor, sustavi za mjerenje protoka tekućina. 
Usavršio je gramofonsku iglu i gramofonske uređaje te izmislio novu masu za lijevanje gramofonskih ploča, prve prislušne uređaje, anodne baterije te lijek protiv reume. Bavio se proučavanjem i izradom aviona, a ta ljubav prema zrakoplovstvu rezultirala je konstrukcijom prvog hrvatskog aviona, 1910. godine.
Po rođenju Slovak, Slavoljub Penkala (1871.-1922.) 1900. dolazi u Zagreb, gdje je sve smislio, stvorio i patentirao. Visoko hrvatsko-ugarsko ministarstvo financija imenovalo ga je 1904. kraljevskim tehničkim nadzornikom, što je današnji rang ministra.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika