Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

 »Veliko prelo« u Subotici
 
Hrvatski kulturni centar »Bunjevačko kolo« i ove godine organizira tradicionalnu manifestaciju »Veliko prelo«, koja će se održati sutra, u subotu 28. siječnja u Dvorani sportova u Subotici s početkom u 19 i 30 sati. Goste će zabavljati Krunoslav Kićo Slabinac s ansamblom »Slavonske lole«, tamburaški ansambl »Prava stvar« iz Zagreba, Gradski tamburaški orkestar »Sveti Marko Križevčanin« iz Križevaca te ansambl »Ravnica« iz Subotice. Ovom prigodom proglasit će se najbolja »Preljska pisma«, te biti izabrana »Najlipča prelja«. Predviđena je i tombola, a glavna nagrada je gostovanje na hrvatskom primorju za dvije osobe u polupansionskom aranžmanu. Ulaznice se po cijeni od 1000 dinara (uz koju ide i večera), te 300 dinara, mogu se kupiti u »Bunjevačkom kolu«, od 10 do 12 i od 17 do 19 sati.
 
Prvo »Šokačko prelo« u Baču
 
U subotu 28. siječnja, u Baču se po prvi puta održava »Šokačko prelo«. Prelo će se održati u restoranu »Vranjak«, s početkom u 19 sati. Organizatori su mještani, Šokci iz Bača, u suradnji s HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani.
Tijekom cjelovečernjeg programa bit će čitana povijest Šokaca, stihovi Josipa Dumendžića-Meštra, napisani specijalno za ovu večer, bit će predstavljene i raznovrsne pošalice u vidu skečeva, a priredit će se i tombola.
Za dobro raspoloženje pobrinut će se Bereški tamburaši. Zanimljivo je da su ulaznice rasprodane u roku od tjedan dana te nažalost nije bilo mjesta za mnoge koji su se naknadno prijavili.
P. P.
 
Šokačko prelo u Beregu uoči Valentinova
 
Tradicionalno »Šokačko prelo« u organizaciji HKPD-a »Silvije Strahimir Kranjčević«, održat će se u subotu 11. veljače, s početkom u 19 sati, u Domu kulture u Bačkom Bregu. Gosti ovogodišnjeg prela su iz Donjih Andrijevaca, čija će folklorna skupina ovom prigodom pokazati svoje umijeće. Prisutne će zabavljati tamburaški sastav »Dike« iz Vinkovaca, a prelo će otvoriti dječja folklorna skupina domaćina, te ovogodišnja preljska pisma. Kao i svake godine bit će priređene zabavno-humoristične igre i tombola, a za večeru šokački paprikaš.
Z. G.
 
Branko Ištvančić započeo 
snimanje igranog filma
 
Ovih je dana otpočelo snimanje igranog filma za djecu pod nazivom »Duh u močvari«, čija će se radnja odvijati u jedinstvenom pejzažu Kopačkog rita. Redatelj filma je Branko Ištvančić, a scenaristi Anto Gardaš, Edi Mužina i Silvio Mirošničenko.
Film je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i realizira se u koprodukciji sa HRT-om. Premijera se očekuje 15. lipnja na Festivalu djeteta u Šibeniku, te na festivalu u Puli u srpnju ove godine.
 
Nova knjiga pjesama Jasne Melvinger
 
Nakladom NIU »Hrvatska riječ«, u ediciji Suvremena poezija objavljena je knjiga pjesama Jasne Melvinger »Vaga s anđelima«. U ovoj, desetoj po redu, knjizi stihova pjesnikinja ponire prema petrovaradinsko-srijemskoj jezičnoj zbilji – iz nje je izrasla – interpolira prošlo i sadašnje vrijeme, uspostavljajući pokidane niti između nepotrošene poetike srijemskohrvatskoga govornoga idioma i standardnoga hrvatskoga jezika. »Vaga s anđelima« Jasne Melvinger pjesničko je i djelo jezikoznalca, što će s knjigom pjesama »Ta renesansa, ne još kao posljednja šansa«, vjerojatno za dugo još, biti nenadmašiv primjer suvremene hrvatske stihostilistike, koja nam sa svakim novim čitanjem nudi i otkriva, u ničim sputanoj igri, s pomjerenim i neočekivanim račvanjem, mnogosmjerne i mnogoznačne pjesničke slike svijeta.
 
Novi broj katoličkog lista »Zvonik«
 
Iz tiska je izišao najnoviji broj »Zvonika« koji je u ozračju proteklog Božića. Uz uvodnik urednika vlč. Andrije Anišića, na prvim stranicama naći ćete tekstove o prvom Božiću pape Benedikta XVI. Kako je Božić protekao kod nas čitajte u rubrici događaji u subotičkoj biskupiji, a u ovom broju predstavljen je Sveti Vinko Palotti kao svetac mjeseca. »Zvonik« donosi i govore sluge božjega o. Gerarda Tome Stantića kao našeg kandidata za sveca, a o snazi blagoslova u svom tekstu govori vlč. Andrija Anišić. U katoličkom mjesečniku »Zvonik« možete pročitati tekstove koje su pripremili sjemeništarci i mladi, ali i tekstove koji su upućeni djeci i obiteljima. Tu su i stalne rubrike o II. vatikanskom koncilu, te Upoznajmo bibliju u kojoj se obrađuje susret Jakovljevih sinova s Josipom u Egiptu. Pročitajte i o izaslanstvo kršćanskih crkava SCG u Njemačkoj i Briselu, te o pokladama kao krepostima naših predaka. Na pitanja vjernika zašto je sv. Ivan predodređen, odgovara dr. Andrija Kopilović.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika