Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­va zna­nja, no­va is­ku­stva

BAČKI MONOŠTOR – U nedjelju 22. siječnja u Bačkom Monoštoru u organizaciji Pčelarskog društva »Pčela« iz Bačkog Monoštora održani su sedmi tradicionalni monoštorski Dani pčelarstva. Organizatori su za veliki broj posjetitelja pripremili raznovrsan program koji je bio interesantan prije svega za pčelare.
Svečana dodjela priznanja održana je u Velikoj dvorani Doma kulture, gdje je od strane Saveza pčelarskih organizacije Srbije uručeno priznanje Mjesnoj zajednici »Bački Monoštor« za doprinose na polju promocije pčelarstva. Marinu Ivakiću, predsjedniku Pčelarskog društva »Pčela« uručena je povelja »Zaslužni pčelar«, a Ivici Periškiću posebna zahvalnica.
Kako bi ostvarili jedan od svojih osnovnih ciljeva, a to je upoznavanje mladih s potrebom očuvanja prirode, monoštorski pčelari organizirali su likovni natječaj za učenike Osnovne škole »22. oktobar« iz Bačkog Monoštora i ovom prigodom nagradili učenike čiji su radovi bili najinteresantniji. U Domu kulture i ispred njega posjetitelji su mogli vidjeti proizvode izlagača iz Bečeja i Sombora.
U nastavku službenog dijela programa Suzana Pejak, tajnica Društva, predstavila je aktivnosti koje su obilježile pčelarsku 2005. godinu, a nakon toga održana su dva stručna predavanja. Doktor veterine Zdravko Milković iz Subotice govorio je o bolestima pčela, a dr. Vidoje Kulić održao je predavanje pod nazivom »Alergija na pčelinji ujed«.
Ono što monoštorski pčelari s ponosom ističu jest veliki broj gostiju, prije svega pčelara iz Zapadno-Bačkog okruga, ali i dobra suradnja s pčelarskom udrugom »Baranja« iz Belog Manastira. 
Predsjednik Društva Marin Ivakić je u svom obraćanju nazočnima zahvalio Mjesnoj zajednici »Bački Monoštor« i Centru građanskih aktivnosti u Bačkom Monoštoru na pomoći pri organizaciji skupa. Večera u Lovačkom domu bila je konac dana koji je svima doneo nova znanja, kontakte i iskustva.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika